Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
5 iun. 2013

Proprietățile care „fac” bani, preferate pentru investiții. Ce opțiuni ai la un buget de zeci de mii de euro sau de câteva milioane

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Spre deosebire de perioada de boom, când achizițiile se făceau în speranța unor câștiguri pe termen scurt, tranzacțiile de azi au „bătaie” mai lungă.

În anii de criză, apetitul investitorilor – mici sau mari – pentru imobiliare s-a subțiat considerabil. Acesta nu a dispărut însă cu totul. Spre deosebire de perioada de boom, când, în esență, orice proprietate putea fi atractivă (mizând pe creșterea galopantă a prețurilor), astăzi, cei care aleg să parieze pe real estate sunt mult mai atenți. Preferatele investitorilor, spun consultanții imobiliari, sunt proprietățile generatoare de venituri pe termen lung (din închiriere) – în măsura în care acestea pot oferi, totodată, și o siguranță relativă a menținerii valorii în timp.

investitorcubani35.000-45.000 de euro, apartament la munte sau pe litoral
Pentru cei care dispun de un capital de câteva zeci de mii de euro, cea mai populară soluție constă în achiziționarea unei proprietăți rezidențiale în scop investițional. Ca idee generală, de preferat sunt construcțiile noi, care și-ar putea menține mai bine valoarea în timp comparativ cu cele ce au deja o vechime de peste 10 ani. Din punctul de vedere al bugetului, 60.000 de euro este astăzi o sumă mai mult decât suficientă pentru cumpărarea unui apartament cu două (sau chiar trei camere) atât în Capitală și în marile orașe ale țării, cât și în zone turistice. Spre exemplu, în zona Primo din Constanța, un apartament nou (construcție 2012), cu o suprafață de 50 de metri pătrați utili, are un preț cerut de 45.000 de euro pe Imobiliare.ro. În Brașov, pe de altă parte, o locuință bicamerală similară (50 de metri pătrați) din zona Noua, poate fi cumpărată cu aproape 34.000 de euro.

Imobilele de birouri, atractive pentru investitorii instituționali
Pentru cumpărătorii care au la dispoziție sume de ordinul milioanelor de euro, căutate pentru achiziții sunt astăzi clădirile de birouri. Spatiicomerciale.ro, platforma de promovare a anunţurilor imobiliare cu destinaţie comercială recent lansată de Imobiliare.ro, prezintă un clasament al celor mai scumpe imobile office scoase la vânzare în Capitală, dar şi în oraşele secundare:

În Bucureşti, primul loc în top este ocupat de o clădire de birouri situată în zona Ghencea, ce are un preț cerut de 12,58 de milioane de euro. Imobilul are o suprafață utilă închiriabilă de aproape 11.000 de metri pătrați, distribuită pe parter şi şapte etaje; acestora li se adaugă două nivele de parcare subterană, cu o capacitate de 100 de locuri, ce ocupă o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi. Tariful de închiriere practicat pentru această proprietate este de 9 euro pe metru pătrat pe lună, la care se adaugă şi cheltuielile cu serviciile de întreţinere, în valoare de încă 3 euro pe metru pătrat pe lună.

Pe locul al doilea în clasament se situează un imobil de birouri de pe strada Lipscani, în schimbul căruia proprietarul solicită 7,8 milioane de euro. Clădirea de cinci etaje dispune de o suprafaţă de 5.042 de metri pătraţi şi are în prezent un grad de ocupare de 90%. Imobilul a fost complet renovat în anul 2002 şi are o capacitate de parcare de 30 de locuri.

La preţul de șase milioane de euro este scoasă la vânzare o clădire cu opt nivele (demisol, parter şi şase) din zona Aviatorilor-Herăstrău, construită în anul 2008. Imobilul are o suprafaţă utilă de 1.570 de metri pătraţi. Construcţia este amplasată pe un teren de 572 de metri pătraţi şi dispune de 12 locuri de parcare.

5 milioane de euro, preț maxim în afara Capitalei
În Cluj-Napoca, zona Iris, o clădire de 2.600 de metri pătraţi poate fi achiziţionată cu 2,38 de milioane de euro. Imobilul a fost construit în anul 2006, pe structura parter şi un etaj, şi beneficiază de 50-60 de locuri de parcare. Preţul de închiriere se ridică la 20.000 de euro pe lună.

Cea mai scumpă clădire de birouri din Braşov listată pe SpatiiComerciale.ro este situată în zona de sud-est a oraşului. Este vorba despre un imobil de 4.200 de metri pătraţi care are un preţ cerut de cinci milioane de euro. Imobilul este structurat pe cinci nivele (parter şi patru etaje) şi are un tarif de închiriere de 9 euro pe metru pătrat pe lună.

În Timişoara, zona Simion Bărnuţiu, un imobil office de 2.800 de metri pătraţi are un preţ cerut de 1,8 milioane de euro. Clădirea a fost construită în anul 2004, este structurată pe demisol, parter şi cinci etaje şi dispune de opt locuri de parcare. În prezent, proprietatea funcţionează ca unitate de cazare.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe