Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 Noiembrie 2009

Reabilitarea termica ar putea “ingheta” pana la anul

scris de Banii Noştri in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 02 Noiembrie 2009

Programul de reabilitare termica a blocurilor a inceput galagios, dar cu intarzieri. Producatorii de materiale de constructii si constructorii insisi se plang autoritatilor de incetineala programului si de lipsa controlului efectiv al lucrarilor. Pe de alta parte, nu multi sunt proprietarii dispusi sa mai investeasca.

Cele mai multe licitatii pentru lucrarile de anvelopare a blocurilor intrate in programul national de reabilitare termica au inceput abia in trimestrul trei. Prea tarziu spun constructorii si producatorii de materiale de profil pentru a considera programul eficient.

“Cred ca programul merge cu pasi de melc si gresiti. In primul rand nu exista un program de control al schimbarii si montarii tamplariei. Trebuia constituita o Comisie care sa supravegheze programul de reabilitare”, ne-a spus Valentin Petrescu, presedintele PPTT (Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta). Acesta vede programul de reabilitare doar pe jumatate pentru ca nu s-a pus problema instalatiilor si a tevilor.

Un alt motiv de intarziere al lucrarilor este si faptul ca unele licitatii au fost castigate de firme fara istoric. “Sunt firme infiintate de tata si fiu care castiga licitatia pentru ca cer pretul cel mai mic si ofera termenul cel mai scurt de finalizare, iar apoi se duc la producatori si furnizori de materiale de constructii si se mira de ce nu le primesc. Daca n-au istoric nimeni nu risca si iar stagneaza lucrarile”, spune Marcel Barbut, directorul general AdePlast.

In replica, autoritatile sustin ca Statul nu se poate implica prea mult in derularea programului pentru ca descentralizarea presupune ca fiecare primarie sa verifice lucrarile. “Nu suntem ca inainte de ’89, cand primarii erau controlati de la centru. Daca sunt probleme cu banii, exista Curtea de Conturi, daca sunt probleme la executia tehnica, primariile trebuie sa aiba specialisti si tot asa”, spune Ioan Andreica, secretar de stat MDRL (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei).

Acesta a declarat ca in program trebuie sa intre in timp trei milioane de apartamente, ceea ce inseamna ca nu poate fi decat un program pe termen lung. Autoritatile intentioneaza ca, daca anul acesta sa fie incluse 43.000 de locuinte, in 2010 sa fie incluse in program intre 50.000 si 100.000 de apartamente.

Dar constructorii si producatorii de materiale de constructii sunt sceptici, mai ales cand programul da deja rateuri. In plus, multi proprietari refuza sa investeasca bani. “Exista multe persoane in varsta care nu vor sa mai cheltuiasca bani pentru cati ani mai au de trait si fara de care la anumite blocuri nu pot incepe lucrarile. Si oricum, in general, putini sunt cei care vor sa dea bani pe program”, a spus Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii. Potrivit unui sondaj realizat de patronat pe 3.000 de subiecti, 5% sunt dispusi sa cheltuiasca circa 1.000 de euro pe program, 5% intre 500 si 1.000 de euro, in vreme ce 21% nu sunt dispusi sa dea mai mult de 200 de euro pe lucrarile de izolare termica. “Asta inseamna ca pentru anul viitor Programul de anvelopare s-ar putea sa nici nu mai aiba clienti”, a conchis presedintele PSC.

Reprezentatntii MDRL sustin, in schimb, ca dupa ce se vor vedea reducerile la facturi dupa lunile de iarna multi vor vrea sa intre apoi in program.

Sursa: Banii Noştri

Părerile cititorilor
 • Mares A.

  Cineva Oarecare ai o logica, ce scartaie ca polistirenul. Pai la noi nu se executa mai toate lucrarile cu greseli? N-ai auzit de sloganul ” las’ ca-i bine si asa”?

 • ANONIMUS

  OARE DE CE IN PROGRAM MP COSTA 200 RON/MP, IAR PE PIATA LIBERA COSTA (CEL MAI BUN PRET PE CARE IL STIU) 80 RON/MP ?

 • Cineva Oarecare

  Polistirenul este cel mai folosit material pt izolare in intreaga lume… Daca o luam logic, daca ar fi sa ia ceva foc oricum ia , ca are polistioren pe afara sau ca nu are. Pe deasupra se pune tencuiala si prin tencuiala nu trece focul iar pe dedesubt nu poate trece pentru ca nu are oxigen si nu se poate intretine arderea. Incendiile alea au fost cazuri izolate si probabil produse din cauza unor greseli de executare a lucrarilor. Acum daca are loc o explozie la un aragaz din cauza instalatiei de gaze, interzicem gazele? 🙂

 • Mares A.

  Polistirenul expandat, utilizat la termoizolarea blocurilor, este un real pericol de incendiu. Cu 2 luni in urma in orasul Miskolc-Ungaria s-a declansat un incendiu intr-un bloc reabilitat termic cu placi de polistiren. Datorita acestui material incendiul s-a propagat de la et. 6 si la cele superioare. Trei morti si mai multe persoane intoxicate cu fum este rezultatul acestui incendiu, pe langa pagubele materiale. In Germania, unde s-a produs un incendiu asemanator, s-a interzis utilizarea polistirenului pentru izolatii termice.La noi nimeni nu invata din patania altora. Afacerea sa mearga …!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe