S-a stabilit metoda de calcul pentru dobanzile la Prima Casa

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 30 Iulie 2009, Ultima actualizare: 30 Iulie 2009

Clientii care apeleaza la “Prima Casa” vor avea placuta surpriza sa nu li se mai modifice, pe parcursul creditului, metoda de calculare a dobanzii, comisionul de rambursare anticipata a creditului – care este zero – , sau durata maxima a creditului, de 30 de ani, informeaza Gandul.

De asemenea, bancherii nu vor putea modifica unilateral contractul de creditare. Acestea sunt doar cateva dintre prevederile hotararii care modifica HG privind “Prima Casa” si care a fost publicata marti in Monitorul Oficial.

Clientii care apeleaza la “Prima Casa” vor avea placuta surpriza sa nu li se mai modifice, pe parcursul creditului, metoda de calculare a dobanzii, comisionul de rambursare anticipata a creditului – care este zero – , sau durata maxima a creditului, de 30 de ani.

Printre criteriile pe care bancile sunt obligate sa le mentina pe intreaga durata de derulare a contractului nu se regasesc insa cele legate de indeplinirea conditiilor de prudentialitate prevazute de legislatia bancara, certificate pentru Fond de catre BNR, de evaluarea locuintei si nivelul avansului, de efectuarea verificarii indeplinirii obligatiei de asigurare a locuintei de catre beneficiar si de reinnoirea in favoarea statului roman a ipotecii de rangul I.

“Nu mai era nevoie sa se mentina aceste criterii. De exemplu, avansul se da o singura data la inceput, evaluarea se face de asemenea doar la inceput”, ne-a explicat Irina Constantinescu, director executiv la Fondul de Garantare a Creditelor.

In plus, in program au fost incluse si locuintele deja ipotecate. Hotararea de guvern pentru aprobarea normelor mai stabileste ca asupra locuintei cumparate prin programul “Prima Casa” va fi instituita o ipoteca legala de rang I valabila pe toata durata finantarii, iar in cartea funciara vor fi notate interdictia de vanzare a imobilului pe o perioada de cinci ani, precum si interdictia de grevare cu alte sarcini pe toata durata finantarii. Conform legii, instituirea unei ipoteci legale nu mai necesita incheierea unui contract de ipoteca.

O alta modificare – persoanele care vor cumpara locuinte prin credite garantate de stat vor fi obligate sa asigure casa impotriva tuturor riscurilor si sa desemneze statul ca beneficiar al politei de asigurare, pe toata durata finantarii.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe