Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
9 Iulie 2010

Soluţie de criză: casa de 30.000 de euro

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 09 Iulie 2010

Ridicarea unei locuinţe din lemn poate costa de două ori mai puţin decât o construcţie tradiţională.

Odată cu instalarea comodă a recesiunii în peisajul economic autohton, românii devin tot mai atenţi la cheltuieli. Produsele cele mai ieftine cântăresc adesea mai greu în balanţă. Acelaşi lucru este valabil şi în materie de achiziţii de locuinţe. Aşa se face că, în ultima jumătate de an, potenţialii cumpărători încep să ia în considerare o variantă până nu demult trecută cu vederea: casele ecologice, din lemn. Exact această tendinţă este evidenţiată de un studiu realizat recent de către organizatorii târgului imobiliar Project Expo. Spre deosebire de ediţia din noiembrie a evenimentului, cea din mai a relevat apariţia interesului pentru case ecologice. Această categorie de vizitatori a reprezentat o pondere de 3% din total. Puţin – dar, totuşi, un început.

Majoritatea solicitărilor, pentru locuinţe de vacanţă
Constantin Branca, general managerul companiei de construcţii Mobinstal, spune că, începând chiar de anul trecut, în piaţă se observă o creştere a solicitărilor pentru case din lemn. Restricţiile financiare generate de criză reprezintă primul factor generator al acestei evoluţii. „Fiecare se reorientează şi caută soluţii”, explică Branca.

Un alt element ce impulsionează cererea pentru acest tip de locuinţe constă în educarea consumatorilor, care înţeleg acum mai bine ce înseamnă să ai o casă din lemn. Managerul Mobinstal spune că cea mai mare cerere în această perioadă este înregistrată pe segmentul locuinţelor cu o suprafaţă de sub 100 de metri pătraţi, a căror construcţie costă circa 30.000 de euro.

O orientare asemănătoare este evidenţiată şi de Liviu Iconaru, director de producţie în cadrul firmei Maria House. Acesta vorbeşte de o „ofertă de criză” lansată nu demult. O casă doar cu parter ce poate fi construită cu 250 de euro pe metru pătrat (fără fundaţie inclusă). O locuinţă de 100 de metri pătraţi ar ajunge astfel la 30.000 de euro, predată la cheie (fundaţia mai presupune cheltuieli de circa 5.000 de euro). Iconaru arată că, pentru anul în curs, 70-80% dintre comenzile firmei vizează construcţia de case de vacanţă, în vreme ce restul clienţilor optează pentru reşedinţe permanente.

Ajutor de până la 30.000 de euro în Austria
Spre deosebire de ţările occidentale, România se află mult în urmă la capitolul construcţii ecologice, subliniază Branca. Asta şi din cauza prejudecăţilor românilor vizavi de construcţiile din lemn, dar şi ca urmare a lipsei de iniţiativă din partea statului.

Austria, spre exemplu, subvenţionează construcţia locuinţelor din lemn, un proprietar putând ajunge la un ajutor de 30.000 de euro dacă apelează la varianta ecologică de construcţie.

În acelaşi timp, în Franţa există o lege care prevede ca, până în 2012, 20% din structura unei case să fie din lemn, ponderea ajungând la 25% până în 2014.

Şi Liviu Iconaru recunoaşte deschiderea mult mai mare a occidentalilor pentru această variantă de locuire. El precizează că firma pe care o reprezintă desfăşoară lucrări şi în ţări ca Franţa sau Italia. Nu doar românii care lucrează în afară apelează la serviciile companiei autohtone, ci şi străinii. Pentru ridicarea unei case în străinătate, costurile ajung la 450 de euro pe metru pătrat, din cauza cheltuielilor cu transportul materialelor şi deplasarea muncitorilor.

Părerile cititorilor
32 păreri
  • Jurconi Lazar

    Casa Mobinstal o firma doar ca paravan . Incaseaza bani in avans dupa care nu mai respecta nicio conditie contractuala. Constantin Branca administratorul acestor firme este arogant si promite mult pana incaseaza banii.

  • URL Shortener

    Hi there I am so delighted I found your webpage,
    I really found you by mistake, while I was searching on Bing
    for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks a lot for a incredible post and a all round exciting blog (I also love
    the theme/design), I don’t have time to go through it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb job.

  • Nadia

    As dorii mai multe amanunte,daca se poate adresa sa o vad si daca ne place o cumparam

  • stefan piatra neamt

    daca sunteti interesat de o casa de lemn , in orice tip constructiv doriti ,va ofer devizul si descriptivul casei conform planurilor dumneavoastra pentru suma modica de 1ron /m2 si astfel puteti sa luati o decizie asupra casei dorite
    ing STEFAN VOAIDES
    0748597910

  • Adrian-Bucuresti

    Cat costa mp. in Cristian-Brasov ?

  • n

    vand cabana din lemn si caramida (BAIA si MAGAZIA) supraf 120 mp5 camere , utilitati , drum apa curent , la ARIESENI 38000 euro ,tel 0730653823

  • vali

    vand teren in comuna nuci judetul ilfov
    0723643037

  • iulian

    din lemn zici : e vulnerabila la foc si asa nu mai avem bani ii punem pe foc

  • Maria

    Re Adrian.Daca vreti casa de vacanta la mare ,am un apartament cu doua camere doua bai, terasa construit intr_o vila la etajul 2 din 3 totul nou(2006) constructia este din caramida Pret 44000 euro .

  • ciofoaia roxana

    BUNA ZIUA, VANDA CASA DE VACANTA IN RECI, JUD. COVASNA, LA 40 KM DE BRASOV. CABANA SE AFLA IN PADUREA DE LINGA LAC. SUPRAFATA CONSTRUITA 50 MP, CURTE 400 MP. PRET DE CRIZA 26000 EURO. TELEFON 0745168108

  • Razvan Gheorghe

    Vand parcele de teren intravilan (437mp) in comuna Cristian (Brasov),utilitati, asfalt, zona de vile, preturi de criza…0723327942

  • ramona

    in legatura cu terenul din dragomiresti vale mai multe relatii la tel 0727896669

  • ramona

    teren am si eu de vanzare in dragomiresti vale la 15 minute de cora lujerului 350 mpdaca va intereseaza

  • Cristi

    Am terenuri de vanzare in Dambovita, zona deosebit de frumoasa, fara calamitati naturale. Terenuri cuprinse intre 1000 si 2000 mp.
    Tel 0761/650991.

    Succes in afaceri.

  • radu iancu

    Sa continuam . Cineva mai spus spunea ca a facut-o din osb si a izolat-o. E o solutie dar, sa ne intelegem, nu e casa de lemn ci are structura (scheletul de lemn ) care, intradevar te duce mai ieftin decat sa faci stalpi de beton armat; insa aici se opreste vrajeala ” mai ieftin ” dar si aici ,in cazul unei case cu etaj ,trebuie sa se tina cont de grinda de perimetru , de grinzile dublate ( etajul nu trebuie sa stea pe aceleasi grinzi ce formeaza tavanul parterului iar intre ele tineti cont de izolatia fonica ). Nu o sa iau in consideratie “casele de lemn ” tip canadian sau osb cu lambriu de 1,2 cm ca vorbim vorbe si o sa ma refer doar la casele de lemn lemn. Trecem la preturile comparative : 1.. Fundatie : costuri egale . Nu va luati dupa “expertii” care spun ca fiind o constructie usoara , fundatia nu trebuie sa fie adanca. In Romania inca avem ierni grele iar la fundatia trebuie sa se tina cont de adancimea de inghet (minim 80 ccm). 2.Acoperis : costuri sensibil egale la structura ,astereala si acoperitoare .In cazul lemnului nu e recomandata tigla. 3. Peretii de umplutura. Pt exterior cava ( lemn rotujit de minim6 cm fabricat din sfert de bustean, tratat ignifug, fugnicid, grunduit, slefuit, lacuit) pret minim 350 euro/mc; caramida maxim 90 euro mc..4..Izolatie : La lemn nu se aplica sub nici o forma ciment peste el fiindca se carbonizeaza. Sub cava se pune folia anticondens, polistiren (obtional functie de mediu climatic )vata bazaltica, folie Al, si se inchide pe stalpii de rezistenta cu OSB sau scandura trasa peste care montati peretele de interior ( lambriu, regips, etc). Cost : peste 50 euro mp. La caramida un simplu polistiren de 5 sau 10 cm cu un cost de 0,5 euro mp. Suplimentar izolatia fonica , izolatiile speciale si hidroizolatiile pt bai. 5 Instalatii . Costurile sunt sensibil egale , singura care va va costa cam de 7-8 mai scump este cea electrica . Metru liniar de cyaby functie dimensiune este intre 6 si 24 ron /ml ; la cablu normal nu depaseste 2 ron /ml. Adaugati dozele ignifuge si sistemul de protectie. 7. Structura de rezistenta . La lemn faceti o reducere de 30% fata de structura conventionala ( diferenta apare la fier). Referitor la rezistenta la seism , o casa de lemn este net superioara, binenteles discutand de o fundatie asemanatoare . Toate astea vi le-am spus fiindca am construit ambele tipuri de casa. Costurile la o casa de lemn lemn sunt cu cel putin 40 % mai mari. Din cei care construiesc pe lemn in sistemul ” ieftin nenica” cati oare pot obtine o autorizatie (pe bune) de la ISU. Va spun eu ca niciunul. Concluzia este ca decat sa va faceti o casa de lemn proasta (nerespectand normele expuse) mai bine din beton si caramida, in schimb , daca va permiteti una de lemn este bine s-o faceti fiindca este veti simti diferenta pe pielea si sanatatea d-voastra.
    Arhitect Radu iancu

  • benjamin

    La 30000E? Este imposibil,la pretul care il are lemnul in ziua se azi…….eu ma cam indoiesc ca te duce doar 30000E. Sa ne gindim putin…..sapaturile pt fundatie te duc aprox. 300E,betonul te costa 50E/mc…..si insumind toate cele te duce mai mult de 30000E. Mai bine,daca va ginditi la o casa….pt 45000E gasiti apartament cu 2 camere la padure……este super tare,cunosc pe cineva care a cumparat,are de toate,incalz pardo,centrala,pereti dulu-izolati,chiar este super tare…iar anuntul l-a gasit aici pe imobiliare.ro,este cel mai eftin posibil,mai ales ca-ti dau si loc de parcare(in curte,loc care vine intabulat cu apartamentul) in acelasi pret….SUPER TARE……si inca ceva….pretul este pt apartament la CHEIE

  • radu iancu

    La prima vedere treaba e simpla , cumperi lemnul, bati cuie si e gata casa . pai nu prea e asa . O casa serioasa din lemn trebuie sa coste dublu fata una normala din beton sau aberant cum sunt ofertele din Romania ” jumatate din costul unei case de caramida ” Luati in calcul urmatoarele : Casele ofertate au structura popilor ( formarea scheletului) de 8/8 cm. Pai lemnul trebuie tratat si grosimea de minim 12/12. Materialul trebuie sa provina numai din sfert de bustean si nu din rotund pentru a prevenii deformarea si craparea. Pretul este de 3 ori mai mare . Functie de regiune, lemnul se lucreaza cu diferite procente de umiditate intre 7 si 16%. Cuptorul costa . Ei nu fac asta si credeti-ma nu aplica nici macar reteta batraneasca ( 7 ani lemnul la uscat). Urmeaza ignifugarea si fugnicizarea . O au doar in acte . Un produs bun este peste 100 euro un bidon de 10 l. Ajungem si la instalatii. Va veti trezi cu o instalatie electrica bagata pe un copex metalic ca cica protejeaza . Gresit – cititi despre inductie. In lemn trebuie lucrat numai cu cyaby ( cablu cu tripla protectie , manta metalica ), doze ignifuge, prize autostingere. Vedeti singuri ce inseamna asta. Pentru izolatii o sa va bage vata de sticla (cea galbena ). Corect folie anticondens, vata bazaltica ( numai izolatia e mai scumpa decat toata caramida ), bariera termica apoi inchiderea cu element dur ( osb sau doaga de minim 2,5 cm ). Inchiderea exterioara difera. Varianta ieftina , adica cusca : osb, polistiren tencuiala sau lambriu de plastic. Varianta corecta : Cava de lemn minim 6cm ( casele alea care tin vre-o 300 ani ).

  • selagea m

    daca doriti o casa din lemn intrati pe:

    http://www.construim case si cabane din lemn in campeni

  • selagea m

    daca doriti o casa de lemn intrati pe:

    http://www.construim case si cabane din lemn

    tel:0741522358

  • george

    Am construit o casa de vacanta numai din lemn cu o firma din Harghita. Oameni extrem de seriosi ,lucrare de nota 10 ! V -o recomand cu placere si va garantez seriozitate 100 % ; asta daca si Dvs oferiti acelasi lucru.Nu ezitati ! Sunati-ma !
    0744485318.!

  • florin

    VOI CREDETI PENTRU CA EU NU CRED. TREBUIE SA SPUNA FOARTE CLAR ce insemna casa. Ia ganditi-va ca din exprimare rezulta faptul ca ii mai trebuie doar mobila SI ATAT.
    SAU poate o fi o casa cu amprenta la sol de 20 mp.
    Haideti sa adaugam toate instalatiile, centrala termica, etc.

    ROMANI GANDITI !

  • FLORIN

    CASA STRUCTURA LEMN FRAMING 100 MP = 35000EURO LA CHEIE(INCLUSIV FUNDATIA) MONTAM PE TERITORIUL ROMANIEI , INCERACTI SI VA CONVINGETI CA E ADEVARAT!

  • Daniel

    Dragilor,

    Vad ca exista pareri impartite insa eu, care imi fac casa cu structura de lemn imbracata in OSB nu pot sa spun ca am o problema. E adevarat ca structura de lemn pentru zone seismice este mai sanatoasa decat cea din zonele “ne-seismice” adica in loc de 65 mc de lemn am bagat 80 mc (adica cu 15×550 = 8250 lei mai mult).
    Faptul ca e acoperita cu OSB, peste care vine un termosistem clasic folosit la blocuri acum si cu vata minerala si gips carton la interior nu ma face sa ma simt inferior cu nimic fata de o casa de caramida. Ah, poate doar ca am platiti cu 10-15ooo eur mai putin…dar asta nu e suparare….

    Asa ca eu zic celor ce nu cred in acest sistem sa mai adasteze si sa ceteaxca, ca au de descoperit multe ….surprize.

  • luk

    Cred ca ar fi bine sa terminam cu estimarile pe picior.
    Pretul la fundatii depinde foarte mult de terenul de fundare, deci cca 5000 euro pot fi mai mult. Racordarea la utilitati nu s-a luat in calcul, mai trebuie si imprejmuita proprietatea.
    Amagim lumea cu titluri (casa de 30.000 euro), mai strcuram vreo 5000 ca avem remuscari, dar pretul real este altul.
    Povesti de adormit copii.

  • Ion

    O casa ecologica costa 30000 Euro fara fundatie, instalatiii sanitare, electrice. Una peste alta 50000 Eur. Nu merita o coliba 50000 Eur decat daca vrei sa o folosesti in Weekend. Si asa te mai gandesti daca iti petreci toata viata concediile intr-un singur loc sau cu 100000-150000(cu tot cu intretinere in 30 de ani) vezi lumea.

  • Laura

    Nu mai comparati cu Austria si Germania , aceste tari au avantajul de a nu avea cutremure si de aceea isi pot permite sa construiasca pe ce structuri isi doresc. In Romania nu este acelasi lucru; personal, daca mi-as construi o casa as cere constructorului certificatul care atesta ca respectiva casa este rezistenta la 8 grade la un cutremur si cel in care iti ofera garantia toate materialele ignifuge sunt tratate impotriva focului.
    Am intrat pe site-ul care face reclama la aceste case si am observat ca sunt facute dintr-un simplu USB, nici macar lemm. NU as face asa ceva niciodata ( parerea mea).

  • Alter Ego Blog

    Si terenul de costa inca pe atat asa ca… din 2 una: mai astepti sa vezi cum evolueaza piata sau cumperi un apartament vechi cu 2 camere la pretul de 30.000 de euro…

  • ION MARIAN

    TEREN VA DAU EU IN TUNARI CARTIER ALEXANDRA RESIDENCE, AJUNGI INSTANTANEU UNDE DORESTI PESTE CELE DOUA CAI FERATE SUNT PODURI LA porche ESTE GATA LA TUNARI ETE APROAPE GATA, NOUA AUTOSTRDA ESTE LA 3 KM

  • ervin

    vinde unul dintre apartamente si iti faci o casade 120-140mp din caramida,solida si iti iei si un teren de 400 mp undeva in cernica-pantelimon si faci in orice ora a zilei maxim 20 de minute pana in centrul Bucurestiului. bafta

  • Adrian Jaravete

    As fi interesat. Problema este ca nu am teren, am un apartament si o garsoniera in Bucuresti.

  • Soluţie de criză: casa de 30.000 de euro

    […] Articol Ghid Imobiliar: Stiri imobiliare […]

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe