Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
28 Noiembrie 2023

Spune-mi ce surse de venit ai și-ți spun cum iei credit. Brokerul te îndrumă pas cu pas

scris de Corina Varlan in categoria Credite
Ultima actualizare: 28 Noiembrie 2023

Indiferent de felul în care îți câștigi banii, înainte de a obține un credit trebuie să faci dovada unor venituri stabile, astfel încât banca să se asigure că-ți poți achita fără probleme rata lunară. Numeroase surse de venit pot fi considerare la accesarea finanțării, trebuie să știi doar care sunt condițiile băncii. Aici îți vine în ajutor un broker profesionist care te poate îndruma pas cu pas până la aprobarea creditului.

“Cei mai mulți dintre clienții noștri dispun de venituri din salarii. În ultima perioadă, însă, ne-am întâlnit din ce în ce mai des cu veniturile din dividende sau PFA”, ne-a explicat Mirela Vasile, expert financiar Imobiliare.ro Finance.

Salariul, principala ta sursă de venit. La cât ajunge gradul de îndatorare?

Dacă veniturile tale provin din salarii, atunci instituțiile financiare solicită, în general, să ai o vechime în muncă de cel puțin șase luni pentru acordarea unui împrumut. Rata pe care urmează să o achiți nu trebuie să depășească un procent din veniturile tale nete lunare cunoscut ca grad de îndatorare.

Gradul maxim de îndatorare acceptat de cele mai multe bănci este de 40% pentru creditele ipotecare în lei, respectiv de 45% pentru creditele ipotecare în lei destinate achiziției primei locuințe. În cazul în care optezi pentru un credit ipotecar în valută, gradul de îndatorare scade la 20%.

Dacă ai nevoie de o sumă mai mare decât îți poți permite, atunci poți apela la un codebitor. Veniturile voastre combinate vor crește șansele pe care le ai pentru a obține un împrumut cu o valoare mai mare, cu o rată a dobânzii mai mică.

Iată ce este important să știi atunci când câștigurile tale nu sunt obținute, în principal, din salarii.

Ce trebuie să știi dacă ai venituri din dividende?

Dacă în momentul de față câștigi bani din dividende și vrei să accesezi finanțare este important să știi că firma de la care le încasezi trebuie să aibă un istoric cu cel puțin doi ani de activitate.

“Veniturile se vor pondera în această situație și va fi luată în calcul 60% din valoarea lor”, ne spune Mirela Vasile.

Atunci când vrei să accesezi finanțare și veniturile tale provin din astfel de surse este recomandat să apelezi la ajutorul unui broker de credite profesionist pentru că, în anumite cazuri, perioada de creditare poate fi limitată la cel mult 15 ani. 

Contactează acum un expert din rețeaua Imobiliare.ro Finance! Te va ajuta să identifici creditul potrivit pentru tine.

Cum procedezi când ai venituri pe PFA?

În prima jumătate a acestui an au fost înființate peste 77.000 de societăți, dintre care mai bine de 21.000 au fost PFA-uri. Astfel, s-a atins un nivel record al PFA-urilor înmatriculate raportat la perioada similară a ultimilor ani, conform datelor Registrului Comerțului.

Dacă te numeri printre cei care și-au deschis anul acesta un PFA, atunci trebuie să știi că nu îți va fi ușor să iei un împrumut având la dispoziție doar câștigurile obținute astfel. Unele instituțiile financiare solicită ca un PFA să fie înființat cu cel puțin doi ani în urmă pentru a lua în considerare veniturile obținute în baza acestuia la acordarea unui credit.

În cazul în care îndeplinești această condiție, trebuie să știi că veniturile obținute astfel se ponderează, adică se ia în calcul doar un procent de 85% din valoarea lor la acordarea împrumutului.

Împrumuturi pe baza veniturilor din străinătate

Dacă ai venituri din străinătate, vei avea nevoie cel mai probabil de un avans mai mare pentru a lua un credit ipotecar. 

“Băncile îți solicită un avans mai mare în cazul veniturilor din străinătate, de cel puțin 20%-25% sau chiar și 40%, fără să prezinți un codebitor. În cazul în care se prezintă un codebitor cu venituri din România, atunci se poate merge și cu un avans de 15%”, ne-a explicat Mirela Vasile, unul dintre cei peste 200 de brokeri profesioniști din rețeaua națională Imobiliare.ro Finance.

“Este important ca veniturile codebitorului să acopere cel puțin valoarea ratei lunare”, a mai adăugat ea.

Codebitorul poate fi o persoană de încredere din familia ta sau un partener de viață. Acesta va avea aceleași obligații ca tine. Dacă, din orice motiv, tu nu vei mai putea plăti ratele, va trebui să le poată plăti în locul tău. Asigură-te că persoana la care te gândești să aibă rolul de codebitor înțelege și își asumă această responsabilitate înainte de a lua un împrumut. 

Apelează la un broker de credite pentru a identifica varianta care se mulează cel mai bine pe situația ta. Specialiștii Imobiliare.ro Finance au 10 ani de experiență și au sprijinit 60.000 de persoane până acum în alegerea creditului potrivit. Contactează-i aici.

Câștigi bani din chirii? Iată ce trebuie să faci

Activitatea de pe piața chiriilor a fost una cât se poate de efervescentă pe parcursul lui 2023, cu o cerere care a ajuns în trimestrul al III-lea să crească la nivel național cu circa 13%. În cazul în care ești unul dintre proprietarii cu una sau mai multe locuințe scoase la închiriere, este important să știi că sumele obținute din chirii sunt acceptate ca și sursă suplimentară de venit la acordarea unui credit.

“Trebuie să ai un contract pe o perioadă nedeterminată sau o clauză de reînnoire în contract. În plus, trebuie să dispui de aceste sume de bani de cel puțin 6-9 luni, în funcție de bancă”, spune Mirela Vasile.

Alte tipuri de venituri luate în considerare la acordarea creditului

Pot fi luate în considerare pentru accesarea unui împrumut și veniturile din indemnizația de creștere a copilului.

“Cele mai multe bănci solicită, în acest caz, un codebitor cu venituri din salarii, cu trei excepții”, ne explică brokerul Imobiliare.ro Finance.
În cazul în care discutăm despre venituri din salarii, dar contractul de muncă este semnat pe o perioadă determinată de timp, și acestea pot fi luate în calcul, cu condiția să existe cel puțin o prelungire a contractului sau o clauză de prelungire automată a sa. Contactează acum un expert. Îți găsește, cu siguranță, un credit care ți se potrivește.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
De ce nu trebuie sa ne sperie un credit Prima Casa exclusiv in lei?

Asa cum era de asteptat statul va suplimenta plafonul pentru Prima Casa cu 1 miliard de lei insa vor aparea modificari majore in ceea ce priveste criteriile de acordare...

citește mai departe
Dobinzile si relansarea

Economia occidentala are nevoie de creditarea CONSUMULUI (care poate fi la dobinzi mult superioare inflatiei!) pentru a asigura plata investitiilor deja facute in economiile lor supra-aglomerate. Economiile emergente au...

citește mai departe
De ce cind bancile stranuta imobiliarele “racesc”

Intr-o economie dezvoltata in care capitalurile proprii ale companiilor si populatiei ar fi semnificative, ar fi normala o mai mare decuplare fata de banci. O economie in dezvoltare si...

citește mai departe
Dobinzile bancare si marimea creditelor vor influenta esential adevarata iesire din criza

Economia occidentala are nevoie de creditarea CONSUMULUI (care poate fi la dobinzi mult superioare inflatiei!) pentru a asigura plata investitiilor deja facute in economiile lor supra-aglomerate. Economiile emergente au...

citește mai departe
“Razboi interior”: este revoltator sa platesti imediat ce ajungi… acasa!

Cum ajungi acasa trebuie sa platesti energia, gazul, apa si canalul, internetul, TV; mai trebuie sa platesti curatenia pe scara si paza si taiatul gazonului si deszapezitul. Si peste...

citește mai departe