Te-ai hotărât pentru un apartament vechi. Cum alegi?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 3 Iunie 2010, Ultima actualizare: 03 Iunie 2010

Singura zonă în care ar merita să faci achiziţii în clădiri foarte vechi este centrul istoric

Preţul mic este principalul motiv pentru care o bună parte dintre potenţialii cumpărători de locuinţe aleg să achiziţioneze apartamente vechi. Totuşi, nu orice locuinţă-chilipir este o investiţie bună pe termen lung.

Georgian Marcu, proprietarul agenţiei Green Angels, dă aici exemplul unui client care a găsit un apartament cu trei camere în Militari, la un preţ foarte bun comparativ cu media pieţei: 60.000 de euro. Şi-a sfătuit totuşi clientul să nu încheie tranzacţia. Motivul? Blocul în care era situat apartamentul era construit în anii 1960 şi nu avea o rezistenţă foarte ridicată. Asta însemna că proprietatea urma să-şi piardă considerabil din valoare în următorii 10-15 ani.

Raportul calitate-preţ, esenţial

Cum ar fi însă criteriile de selecţie a unui apartament vechi? Esenţial este nu doar preţul, ci raportul dintre calitate şi preţ. Marcu vorbeşte despre o tranzacţie cu un apartament cu două camere situat în zona Dristorului, într-un bloc construit în anii 1975. Cu o suprafaţă de peste 60 de metri pătraţi şi un preţ de 65.000 de euro, proprietatea merita să fie cumpărată pentru că oferea un mix de avantaje la un preţ corect. În ciuda amplasamentului, apartamentul era foarte bine amenajat, cu finisaje din clasa medie, iar suprafaţa era una satisfăcătoare. Principalul dezavantaj era anul construcţiei, de până în cutremurul din 1977, însă gradul de rezistenţă a clădirii era unul ridicat.

Centrul merge şi pe achiziţii în blocuri foarte vechi
În alegerea unui apartament într-un bloc vechi, contează foarte mult anul construcţiei clădirii, recunoaşte Antoaneta Petre, agent imobiliar în cadrul Regatta. Acesta nu este însă singurul criteriu ce merită luat în calcul. Spre exemplu, un imobil din perioada interbelică poate fi într-o stare mai bună decât unul construit în ultimii ani ai perioadei comuniste. Un aspect foarte important este ca blocul respectiv să nu se afle pe lista consolidărilor – asta nu doar pentru că investiţia şi-ar pierde din valoare în timp, ci şi pentru că, în momentul realizării lucrărilor de consolidare, proprietarul va trebui să participe financiar la acestea.
Directorul Green Angels este de părere că singura zonă în care ar merita să faci achiziţii în blocuri foarte vechi, din anii 1960 sau mai puţin, ar fi centrul, în care se află clădiri istorice. Asta pentru că, pe acest segment, potenţialul investiţional este altul şi funcţionează alte criterii de evaluare a unei achiziţii. În plus, estimează Marcu, probabil că, în decurs de câţiva ani, vor fi disponibile şi în ţara noastră anumite facilităţi de renovare a clădirilor istorice, cum se întâmplă în alte ţări.

Calitatea instalaţiilor, mai importantă decât finisajele
Un alt criteriu de selecţie a unui apartament vechi ar fi starea tehnică a locuinţei: trebuie analizată calitatea instalaţiilor electrice, termice, sanitare, pentru a şti dacă acestea trebuie înlocuite sau nu. În cele din urmă, finisajele sunt mai puţin importante, spune Antoaneta Petre, pentru că o bună parte dintre cei care fac achiziţii pe segmentul vechi intenţionează oricum să demareze unele lucrări de amenajare. De multe ori, spune Georgian Marcu, clientul se uită la cum arată un apartament, fără să acorde atenţie clădirii în care este situat. Cu toate acestea, este de preferat să achiziţionezi o locuinţă care necesită amenajare dar care se află într-un bloc cu o rezistenţă ridicată, decât să cumperi o locuinţă care arată foarte bine, dar face parte dintr-o clădire foarte veche.

Locuinţele din cartiere, în limitele Primei Case
În ceea ce priveşte preţurile la care ar trebui tranzacţionate apartamentele vechi, există, în mod firesc, variaţii în funcţie de zonă. Totuşi, în cazul locuinţelor din cartiere, cea mai mare parte ar trebui să se încadreze în programul Prima Casă, iar în unele cazuri să fie chiar mai jos de pragul maxim propus de acesta, estimează Antoaneta Petre. În anumite situaţii însă, când sunt îndeplinite toate criteriile de selecţie enumerate, se poate merge şi puţin mai sus. George Marcu spune că un preţ maxim ce ar trebui plătit pentru un apartament cu două camere în zona Muncii, spre exemplu, ar fi de 70.000 de euro.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe