Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
23 sept. 2013

Tipuri de agenti imobiliari. Care este cel mai potrivit pentru tine?

scris de Blitz Imobiliare

Atunci cand ai o proprietate de vanzare sau de inchiriat, cand vrei sa cumperi sau sa inchiriezi, devii actor principal al pietei imobiliare. Poti sa-ti rezolvi problemele pe cont propriu sau poti sa apelezi la consiliere de specialitate. Este optiunea ta! La fel poti proceda si atunci cand ai probleme cu instalatia elctrica, cand tevile sunt infundate sau cand sunt scurgeri de gaz.

Tipuri de agenti imobiliari. Care este cel mai potrivit pentru tine?Cand alegi sa lucrezi cu specialisti, platesti pentru un serviciu bine prestat si, mai presus de toate, pentru garantia calitatii. In imobiliare, acest lucru este certificat de un contract de reprezentare imobiliara, iar reprezentarea imobiliara imbraca doua forme in functia de pozitia in care te afli in cadrul tranzactiei imobiliare respective:

– reprezentarea vanzatorului/ proprietarului, care presupune consilierea imobiliara specifica, evaluarea, un plan complex de marketing, scopul final fiind identificarea unui client solvabil care sa achizitioneze oferta imobiliara in cele mai bune conditii financiare pentru vanzator/ proprietar de locuinta de inchiriat.

– reprezentarea cumparatorului/ chiriasului, presupune consilierea imobiliara, identificarea ofertelor, prezentarea acestora si solutionarea nevoii imobiliara in cele mai bune conditii. Acestor activitati specifice li se adauga si altele adiacente, cum ar fi consilierea financiar-bancara sau consilierea juridica.

Unii sunt de parere ca agentii imobiliari intermediari, care domina in proportie covarsitoare peisajul imobiliar romanesc, se afla in situatie de conflict de interese, reprezentand ambele parti implicate in tranzactia imobiliara. Altii, sunt de parere ca starea de conflict apare, din contra, atunci cand cele doua parti sunt reprezentate de agenti imobiliari diferiti, fiecare dintre ei aparand interesele partilor pe care le reprezinta.

Iti prezentam mai jos 3 tipuri de agenti imobiliari lasandu-ti posibilitatea de a alege cea mai buna solutie pentru tine.

1. Agent al vanzatorului/ proprietarului. Reprezinta si apara exclusiv interesele acestuia in cadrul tranzactiei imobiliare, oferind totodata cu onestitate si profesionalism toate informatiile pe care cumparatorul/ chiriasul le solicita, in limita confidentialitatii datelor personale ale vanzatorului. proprietarului.

2. Agent al cumparatorului/ chiriasului. Reprezinta si apara exclusiv interesele acestuia in cadrul tranzactiei imobiliare. Spre deosebire de tipul anterior, agentul cumparatorului/ chiriasului este o persoana foarte dinamica, un foarte bun negociator, dispus sa “hartuiasca” vanzatorul/ proprietarul sau agentul acestuia pentru a-si indeplini misiunea.

3. Agentul dublu sau agentul intermediar, reprezinta ambele parti in mod egal in cadrul procesului imobiliar, datorandu-le in aceeasi masura onestitate si confidentialitate. Agentul imobiliar intermediar joaca rolul de mediator intre cele doua parti, nu favorizeaza niciuna dintre ele, este un foarte bun psiholog si negociator.

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Blitz Imobiliare- Agentie Imobiliara Cluj

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
RE/MAX: 7 întrebări pentru un agent imobiliar – înainte de a începe să lucrezi cu el!

Mai ales atunci când nu ai experiență în domeniu, vânzarea sau achiziționarea unei proprietăți imobiliare se poate dovedi un proces destul de anevoios. Pentru a nu pierde timpul și...

citește mai departe
Ghidul proprietarului care a semnat un contract de reprezentare exclusivă. Răspunsuri recomandate când ești abordat direct de agenți sau posibili cumpărători

Ai semnat un contract de colaborare cu un consultant imobiliar profesionist, iar acesta a preluat în reprezentare exclusivă proprietatea pe care o vinzi și te va sprijini pe întreg...

citește mai departe
De ce vanzatorul ar trebui sa joace un rol secundar in etapa de vizionare?

Avem presedinti-jucatori, antrenori-jucatori si vanzatori-jucatori in piata imobiliara. Oricare din cele trei exemple ne prezinta niste personaje care-si depasesc conditia, ghidandu-se parca dupa deviza: “va arat eu cum se...

citește mai departe
Cum influenteaza conditiile meteo piata imobiliara

Vremea a fost deosebit de capricioasa in ultimile saptamani, intr-un interval relativ scurt de timp fiind nevoiti sa infruntam furtuni puternice insotite de caderi masive de grindina urmate de...

citește mai departe
Cum sa inchei tranzactii imobiliare de la distanta?

Daca functioneaza dragostea de la distanta, de ce n-ar functiona si vanzarea sau inchirierea bunurilor imobile, atunci cand proprietarul nu se afla in localitatea in care este imobilele respective....

citește mai departe