Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
19 Iulie 2012

Topul celor mai accesibile centre universitare ale ţării în funcţie de chirii

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 22 Aprilie 2013

Pentru a închiria o locuinţă într-unul din aceste cinci mari oraşe trebuie să scoţi din buzunar cel puţin 150 de euro.

Perioada de vară este, de regulă, una de acalmie pe piaţa chiriilor din marile oraşe ale ţării. O bună parte dintre studenţi pleacă acasă, iar proprietarii se pregătesc pentru întâmpinarea unor noi (sau mai vechi) chiriaşi din toamnă (sau chiar mai devreme). În vreme ce apartamentele scoase la închiriere pot primi mici retuşuri, tu poţi profita de această perioadă pentru a găsi o ofertă mai convenabilă. Asta pentru că, tocmai datorită cererii mai reduse din piaţă, preţurile se pot negocia mai mult în lunile de vacanţă.

www.imobiliare.ro îţi prezintă, pe baza ofertelor listate pe portal, un clasament al celor mai accesibile centre universitare ale ţării (în afară de Capitală), în funcţie de chiriile cerute de proprietarii din cele mai căutate cartiere.

Garsoniere:
Primul loc în clasamentul celor mai mici chirii la garsoniere este ocupat de trei oraşe: Timişoara, Constanţa şi Iaşi. În toate cele trei cazuri, preţurile pe acest segment încep de la 150 de euro. În cel mai căutat cartier al Timişoarei, Complexul Studenţesc, cu o asemenea sumă te poţi muta într-o locuinţă complet mobilată şi utilată, în stare bună, cu o suprafaţă de 25 de metri pătraţi, situată la etajul 1 al unui bloc cu patru etaje.

În cel mai „vânat” dintre cartierele ieşene – Copoul – cu 150 de euro poţi închiria chiar şi o locuinţă nouă, complet mobilată şi utilată, în stare foarte bună, cu o suprafaţă de 24 de metri pătraţi, situată la parterul unui imobil construit în 2011, cu un regim de înălţime P+M.

În cartierul Tomis Nord, din Constanţa, în aceeaşi sumă se încadrează o locuinţă cu o suprafaţă de 22 de metri pătraţi, situată la etajul trei într-un bloc cu patru nivele.

Locul al doilea în top este ocupat de două oraşe, respectiv Cluj-Napoca şi Braşov, cu o limită minimă a chiriilor pentru garsoniere de 160 de euro. În Mărăşti, cel mai căutat cartier din oraşul din vestul ţării, la acest preţ este scoasă pe piaţă o locuinţă mobilată şi utilată, în stare bună, cu o suprafaţă de 28 de metri pătraţi, situată la ultimul etaj într-un bloc cu patru etaje.

Pe de altă parte, în Răcădău, zona preferată de cei mai mulţi braşoveni, cu 160 de euro poate fi închiriată o locuinţă mobilată şi utilată, în stare bună, cu o suprafaţă de 40 de metri pătraţi, situată la etajul şase într-un bloc cu opt nivele.

Două camere:
Pe segmentul apartamentelor cu două camere, cel mai accesibil este oraşul Constanţa, unde chiriile pentru astfel de locuinţe încep de la 175 de euro pe lună. Cu această sumă cu care poate fi închiriat un apartament cu o suprafaţă utilă de 40 metri pătraţi, renovat recent, dar nemobilat, situat la parterul unui bloc cu patru etaje.

Pe locul al doilea în clasament se situează Timişoara, cu un preţ minim de 180 de euro pe lună. Atât cere proprietarul unui apartament cu o suprafaţă utilă de 50 metri pătraţi, complet mobilat şi utilat, situat la parterul unui imobil cu patru etaje.

În Iaşi, chiriile la două camere încep de la 180-200 de euro pe lună, deşi asemenea oferte nu sunt foarte numeroase în Copou, astfel încât cele mai multe apartamente de aici au o chirie considerabil mai ridicată. Cu 200 de euro poate fi închiriat un apartament cu o suprafaţă utilă de 48 metri pătraţi, mobilat şi utilat.

În Braşov, preţurile cerute de proprietari încep de la 200 de euro pe lună. Cu această sumă poate fi închiriat un apartament cu o suprafaţă utilă de 54 metri pătraţi, complet mobilat şi utilat, situat la un etaj intermediar dintr-un bloc cu opt etaje.

Clujul este cel mai scump oraş pentru studenţi pe segmentul locuinţelor cu două camere. Aici, majoritatea chiriilor se situează în intervalul 250-280 de euro pe lună. Cu 250 de euro, poate fi închiriat un apartament cu o suprafaţă utilă de 50 metri pătraţi, complet mobilat şi utilat, situat la etajul doi sau trei într-un imobil cu patru etaje.

Trei camere:
Pe segmentul apartamentelor cu trei camere, Constanţa este, de departe, cel mai accesibil centru universitar al ţării. Aici, preţurile încep de la 200 de euro pe lună. Cu o asemenea sumă poate fi închiriat un apartament utilat şi mobilat, semidecomandat, cu o suprafaţă utilă de 52 de metri pătraţi, situat la etajul întâi dintr-un bloc cu patru nivele.

În Timişoara, cele mai mici chirii pornesc de la 250 de euro. În această sumă se încadrează un apartament cu o suprafaţă utilă de 67 de metri pătraţi, situat la un etaj intermediar intr-un bloc cu patru nivele. Locuinţa este utilată şi mobilată.

Tot cu 250 de euro poţi închiria, în Braşov, un apartament cu trei camere utilat şi mobilat, decomandat, cu o suprafaţă utilă de 80 de metri pătraţi. Acesta este situat la un etaj intermediar într-un bloc cu opt nivele.

În Iaşi, 300 de euro este preţul cerut pentru un apartament cu o suprafaţă utilă de 65 de metri pătraţi, decomandat, situat la mansarda unei vile cu un regim de înălţime P+1+M. Locuinţa este utilată şi mobilată.

Cluj-Napoca este, şi de data aceasta, cel mai scump centru universitar al ţării (în afară de Capitală) în materie de chirii. Pentru apartamentele cu trei camere din cartierul Mărăşti, chiriile cerute de proprietari pornesc de la 300-330 de euro. La acest preţ este scos pe piaţă un apartament utilat şi mobilat, cu o suprafaţă utilă de 74 de metri pătraţi, situat la un etaj intermediar într-un bloc cu patru nivele, la doar cinci minute de ISE.

Vrei să ştii şi ce oferte de închiriat găseşti în Capitală? Citeşte şi Care sunt cele mai căutate cartiere bucureştene pe segmentul mediu. De la cât pornesc chiriile

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Chirii în creștere în România. Ce îi determină pe proprietari să majoreze prețurile?

Chiriile pentru apartamentele din marile orașe continuă să se scumpească. În ultimele 12 luni chiriașii din București au ajuns să plătească și cu 15% mai mult pentru locuințele lor....

citește mai departe
Câte dintre locuințele finalizate în zona Capitalei sunt achiziționate de către investitori. Închirierea, mai atractivă decât revânzarea

Pe fondul situației create de epidemia de Covid-19, randamentul oferit de închirierea locuințelor nou-construite s-a mai diminuat în ultimele 12 luni. Dacă te gândești la achiziția unei locuințe în...

citește mai departe
În ciuda mentalității de proprietari a românilor, piața închirierilor are un potențial semnificativ de creștere în următorii ani. Vezi de ce

Comparativ cu alte țări din regiune, România a rămas mult în urmă în ceea ce privește construcțiile de locuințe noi special destinate închirierii. Piața închirierilor de locuințe este așteptată...

citește mai departe
Vești bune pentru chiriașii din Timișoara. Ce se întâmplă cu prețurile până la sfârșitul anului?

Pe piața chiriilor din Timișoara nu sunt așteptate scumpiri până la finalul acestui an. Cererea este în creștere pe segmentul rezidențial, dar pe plan local începutul toamnei a venit...

citește mai departe
Ce strategie de lucru a adoptat rețeaua de agenții RE/MAX pentru când vom ieși din izolare

Agentul va utiliza echipament de protecție în interacțiunile directe cu clienții, pentru a minimiza riscurile de răspândire a virusului COVID-19. Pentru a răspunde la realitatea de după ieșirea din...

citește mai departe