Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
9 August 2010

Unde începe criza să-şi piardă din putere

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 23 August 2010

Uşoara creştere a preţurilor la apartamente şi terenuri dă primul semnal de revenire a pieţei imobiliare într-un mare oraş la ţării.

Deşi Bucureştiul este obişnuit să dea tonul în mai toate domeniile economice, nu acelaşi lucru se întâmplă şi când vine vorba de revenirea din criză. Astfel, primele semnale ale stabilizării pieţei imobiliare apar nu în Capitală, ci în unul dintre marile oraşe ale ţării: Cluj-Napoca. Potrivit Indicelui imobiliare.ro, în primele două luni de vară, aici au fost înregistrate creşteri succesive ale preţurilor medii cerute pentru apartamente (vechi şi noi) – 0,5% în iunie şi respectiv 0,1% în iulie. Deşi nu majore, aceste creşteri reprezintă o întorsătură importantă în evoluţia pieţei rezidenţiale locale, dar şi naţionale.

Dacă trendul uşor ascendent din ultimele două luni ar putea fi trecut cu vederea, un alt aspect de luat în seamă este menţinerea locuinţelor clujene la un preţ relativ constant comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, dacă la începutul lunii august 2009 un apartament costa, în medie, 1.045 de euro pe metru pătrat, în august 2010 aceeaşi suprafaţă ajunge la 1.027 de euro, potrivit indicelui www.imobiliare.ro. Diferenţa anuală este una – am putea spune – neglijabilă, de doar 1,72%.

Cumpărătorii îşi recapătă curajul
În acest context, în Cluj criza se vede semnificativ diferit faţă de Bucureşti sau alte oraşe ale ţării. „Piaţa începe să se stabilizeze. Preţurile au scăzut foarte mult, iar oamenii consideră că este momentul potrivit să investească”, spune Ioana Graur, consilier imobiliar al agenţiei locale Edil. Aceasta arată că, în comparaţie cu perioada de boom, valorile actuale ale locuinţelor sunt cât se poate de acceptabile. Mai există încă aşteptarea cumpărătorilor pentru noi ieftiniri, însă decalajul vizat nu mai este atât de mare încât să împiedice nişte achiziţii necesare. Ioana Graur estimează că, după perioada de vară-toamnă, în care tranzacţiile sunt mai numeroase, se vor mai înregistra scăderi cu 5-10% ale preţurilor de tranzacţionare, însă acestea vor fi sezoniere. Per ansamblu însă, reprezentanta Edil crede că preţurile se vor stabiliza în jurul valorii actuale pentru următorii doi-trei ani.

Primele scumpiri la terenuri
O situaţie relativ similară se regăseşte şi pe piaţa clujeană a terenurilor. O analiză recentă a www.imobiliare.ro arată că, în prima jumătate a acestui an, loturile intravilane din localităţile din jurul Clujului s-au apreciat uşor, de la o valoare medie de 70 de euro pe metru pătrat, la 74 de euro pe metru pătrat. Creşterea înregistrată a fost de 5,71%. Evoluţia este una semnificativă, în condiţiile în care toate localităţile din apropierea celorlalte cinci mari oraşe analizate au înregistrat scăderi – comuna Chitila, de lângă Bucureşti, a ajuns la o depreciere maximă de 60%.

Cum se explică această evoluţie atipică, în condiţiile în care, la nivel naţional, blocajul tranzacţiilor cu cu terenuri persistă de doi ani încoace? „Cluj-Napoca este un oraş mare, cu un potenţial economic ridicat. În acest moment, într-o economie precară, în care multe investiţii sunt nesigure, multe persoane cu resurse financiare importante au ajuns la concluzia că investiţiile imobiliare sunt printre cele mai sigure pe termen lung. Din acest motiv, se efectuează tranzacţii cu terenuri, în special cu terenuri valoroase”, arată Victor Lazăr, reprezentantul departamentului de terenuri din cadrul agenţiei clujene Grup de Lux.

Preţuri relativ stabile din toamna anului trecut
Lazăr spune că, din toamna anului trecut, preţurile terenurilor s-au stabilizat în zona Clujului, iar numărul tranzacţiilor a crescut uşor faţă de prima jumătate a lui 2009. A început astfel să se formeze un oarecare echilibru între cerere şi ofertă, în acest moment aşteptările cumpărătorilor fiind relativ apropiate de cele ale vânzătorilor – lucru greu de realizat în urmă cu un an. În momentul de faţă, cea mai mare cerere vine din partea românilor persoane fizice care vor să-şi plaseze banii în proprietăţi de valoare sau să-şi achiziţioneze un lot pentru construcţia unei case. Cele mai căutate sunt terenurile cu destinaţie rezidenţială. Există cereri şi pe segmentul industrial sau comercial, însă acestea nu reprezintă o pondere foarte mare. Potrivit reprezentantului Grup de Lux, în viitorul apropiat terenurile clujene nu vor mai înregistra scăderi semnificative de preţ. „Din acest motiv, consider că achiziţionarea unui teren pentru construcţia unei case este oportună în acest moment”, conchide acesta.

Părerile cititorilor
23 păreri
  • Vio

    Asa ca, domnilor “de isprava”, profitati de sfaturi gratuite (fara comision 8%) si plecati dracului odata din tara si lasatii pe toti parvenitii sa se prosteasca intre ei.

  • nicuteutonul

    DOMNU VLAD CEDL BUN nu mai compara romania unde venitul mediu este de 300 de euro pe persoana cu londra unde venitul este de 3000 euro de persoana. deci de 10 ori mai mare. pastrand proportia un apartament confort 2 in bucuresti ar trebui sa coste 22000 lire , adica pana in 30000 euro . la ora actuala se cere 40000 euro pe ele, deci ca sa ajunga ca in londra mai trebuie sa scada oleaca.

    si sa sti ca am prieteni care locuiesc la marginea orasului vancouver, canada in vila de dimensiuni medii intre brazi , cu 600 mp teren pe care au cumparat-o cu echivalentul a 100 000 euro

  • vlad cel bun

    ma iertati ca ma bag si eu seama, dar, citind postarile Dvs, mi-a atras atentia o remarca.
    “jafuri ordinare” in romania, zicea cineva.
    eu am fost atat chirias, cat si proprietar si imi place sa cred ca sunt subiectiv.
    am fost acum doua saptamani la Londra, unde am stat in cartierul Lee, in care se ajunge, atentie, cu trenul, sunt 5 statii de la London Bridge.
    pai nene, acolo sa vezi jafuri de case.
    un apartament gen confort 2 la noi, in care ti-e teama sa atingi peretii de frica sa nu cada si auzi tot ce fac vecinii, de la 220.000 lire in sus.
    e drept, din exterior, vila pare clasic british, cocheta.
    un studio in city of London, 300.000 – 400.000 lire!
    ok, eu stau pe 1 mai intr-un bloc 82.
    ne-au vizitat prieteni din canada, din uk, din austria. toti au spus acelasi lucru, ca in tarile lor nici macar nu spera sa stea intr-un apartament similar. ma refer la spatiu si pozitionare fata de parcuri si centru. ca mai vezi pe geam un tiganus, un caine vagabond, un dement care depaseste pe linia de tramvai, e alta treaba.
    tine de nivelul de educatie al oamenilor sid e societate.
    am vrut sa ne luam initial apartament intr-un bloc nou, dar, vorbind cu cativa arhitecti (de retinut, cu mai multi arhitecti, nu doar cu unul), sfatul lor a fost sa ne indreptam spre bloc construit in perioada 80-84.
    finisajele sunt proaste, dar cu siguranta s-au respectat normele si materialele.
    unul dintre ei imi zicea ca intr-un complex nou a descoperit ca se folosea beton de plafon pentru fundatie, un novice ar zice, wow, ce frumos este, uite si betonul, dar betonul nu are compozitia adecvata. si tu, daca nu esti inginer constructor, nu ai habar de asta.
    in fine, am cam deviat, asa ca revin la ideea de baza.
    eu cred ca asta e marea sansa si poate si ultima pentru cei care nu au case sa devina proprietari.
    sunt de profesie finantist si nu prea credeam in chestii de genul asta, dar se pare ca e prabusire controlata a imobiliarelor prin care grupurile mari de interese urmaresc sa cumpere la preturi de nimic proprietati si terenuri, pentru ca apoi sa le umple cu platitori de chirie pe viata.
    urmaresc imobiliarele de mai multi ani, dar nu la nivel de ro, la nivel de europa.
    credeti-ma, raportul calitate/ pret de acum este cel mai bun.
    si nu se pune problema de bani, asa cum zicea cineva, bani sunt in banci enorm de multi, doar ca investitorii asteapta momentul perfect.
    eu unul, daca as fi chirias, as face un efort acum sa cumpar.
    incercati sa nu ma priviti romania separat, romania face parte dintr-o economie globala si, chiar daca se misca mai lent, urmeaza trend-ul occidentului.
    iar in occident putini spera la o casa a lor.

  • Constnatin

    Gargară curată!Auzi creștere!Și cînd v-ați trezit era dimineață.

  • Stefan

    Cluj este un oras plin de studenti. Acuma este momentul cand noul val de stundenti cauta locuinte cea ce duce la modificari de pret. De sezon.
    Sa nu uitam ca preturile care cresc nu inseamna ca reprezinta si cererea. Pot apraea oferte fantome cu preturi astronomice doar ca sa modifice statistica si cumparatorii sa se uite relativ la preturi.
    A trecut vremea cumparatorilori prosti. Acuma oamenii cerceteaza mai atent paita si nu sar la oferte fantome sau schimbari temporare de pret.

  • nicuteutonul

    nici vorba de revenirea pietei imobiliare si de crestere a preturilor si iata de ce:
    cred ca nu se mai indoieste nimeni ca principalul si singurul factor care dirijeaza la noi pretul apartamentelor este creditarea bancara. oameni care au bani cash fara credit sunt in romania 1%.
    asa ca ia sa vedem ce se va intampla cu creditarea de acum incolo cand deja salariile bugetarilor au scazut cu 25%. putini stiu dar sunt astfel atinse lam venit in jur de un milion de familii.
    -sunt atinse familiile in care ambii membri sunt bugetari .la acestea suma acordata de banca a scazut cu 25%
    -de asemenea sunt atinse familiile cu un membru bugetar la care banca le da cu aproximativ 10% mai putin

    per ansamblu o scadere de 10% a preturilor apartamentelor incepand cu data de 1 iulie MI SE PARE MATEMATIC LOGICA SI INEVITABILA

  • Clau Dan

    ARTICOLE JEGMANOASE SI DE MULT PROST GUST. INCETATI SA MAI SCRIETI PROSTII.

  • mihai

    Piata imobiliara este,intr-adevar,pe o panta descendeta.Vad aici niste comentarii care imi starnesc mila.Daca cineva dintre dumneavoastra se asteapta,ca in loc de o Mazda 6,sa-si cumpere un apartament de 3 camere pe Mosilor,are probleme cu mansarda,ca sa vorbesc in termeni de specialitate.Putem sa vorbim la nesfarsit de cat de profesionisti sunt unii agenti imobiliari,cat de nemancati sunt sau cat de bine isi fac treaba.Viitorul este al agentilor care isi asuma responsabilitatea in fata clientiilori.Un cunoscut,agent imobiliar,a vandut o vila in Cotroceni,acum doua saptamani,la un pret de 390000 euro,cu un comision de 8%,in regim de reprezentare exclusiva.Calculati dumneavoastra comisionul amicului meu.Omul si-a asumat responsabilitatea in fata clientului vanzator,au stabilit impreuna pretul de vanzare si la sfarsit toti au fost multumiti,inclusiv cumparatorul,care s-a ales cu o locuinta superba.Si cum spuneam,domnilor si doamnelor,piata e rea,nu sunt bani.Cine nu are bani sa-si cumpere apartament in Bucuresti sa inceteze a-si exprima frustrarile pe forum.Avem o tara mare si frumoasa.Va recomand baile Felix,Govora sau multe alte locuri minunate,care au nevoie de oameni de isprava,asa cum sunteti dumneavoastra.
    Aceste sfaturi sunt gratis,daca doriti si altele va astept sa semnam un contract de reprezentare.NU O SA REGRETATI!!!!

  • Costi

    Va recomand sa cititi macar prefata si prima pagina a oricarui manual de statistici. Cand esantionul e format dintr-o singura tranzactie, sau doua, atunci indicele vostru nu are nicio relevanta.

  • T.T.

    Ca raspuns la Petri Zsolt, pot spune : nu cred ca ai fi foarte multumit la pret de constructie de 200 euro/mp. Nu putem vorbi de calitate la acest pret. Pentru a fi cel putin locuibil si acceptabil, trebuie sa fie cel putin 350 euro / mp.Pentru pretentii de calitate, acest pret se mareste considerabil. Dar mai vorbim noi dupa constructie.

  • un cumparator

    Ce vrajeala ieftina, nu ma pot opri din ras! Ce stabilizare, fratilor, ca de abia de luna asta incep sa scada salariile la bugetari, se fac restructurari, cresc cheltuielile cu utilitatile, bancile incep sa dea si mai greu imprumuturi, chiar si programul Prima casa sta sa isi dea duhul, si voi imi spuneti de inceputul stabilizarii pietei imobiliare… HA, HA, HA, chiar ca sunteti amuzanti!

  • Viorel

    Fratilor din 2009 ianuarie am vrut sa cumpar un apartament. Eu aveam 60% din bani, pt diferenta am facut demersuri pentru un credit ipotecar. Nu mi-au convenit preturile cu toate ca ma incadram lejer cu banii. Am considerat ca nu e normal sa ma bag sclav pe viata pentru un apartament vechi de 20 ani. Dupa 6 luni am refacut dosarul dar din pacate chiar daca prevazusem, PRIMA CASA a ajutat vanzatorii sa viseze la preturi mari iar pe stat sa piarda la primavara sau chiar in toamna garantiile. Cine castiga? Bancile bineinteles si dezvoltatorii politicieni. In conditiile date din nou am renuntat la dosar asta in conditiile in care erau aprobate platisem 600 RON taxa evaluare dosar pt preaprobare. Mi-am spus ca in primavara 2010 voi face al treilea dosar. Dar acum deja banca la celeasi venituri mi-a dat un imprumut mai mic cu 30 % mai putin. Dar si asa ma incadram pt un apartament de 2 camere 60 mp. Speram ca toti romanii o sa inteleaga ce urmeaza. Acum in agust pe 03 mi-a expirat al treilea dosar si nici de data asta nu vreau sa fiu fraierit. Astept primavara iar daca nici atunci nu o sa inteleaga romanul ca banii sunt scumpi atunci ma p*s pe el Bucuresti si gasesc alta solutie. Mai mult de maxim 700 EUR/mp pe un apartament comunist dupa 1985 nu discut, asta in conditiile in care are imbunatatiri considerabile decomandat si o suprafata – 2 cam minim 60 mp – 3 cam minim 75 mp. Etaj fara parter maxim 5. Zona de cartier cu metrou. Tot ce depaseste va saruta tata si las fraiericii sa va cumpere cu PRIMA CASA pe care o va pierde cat de curand.
    Stiu ca sunt si cumparatori cu PRIMA CASA care pt 60 000 EUR au pretentii pe masura NU ma refer la ei. IN CONCLUZIE daca voi credeti ca preturile cresc inseamna ca traim intr-o tara cu multi visatori sa nu spun altfel. Ne trezim noi cat de curand. De aproape 2 ani le tot spun proprietarilor si agentilor imobiliari ce urmeaza Nu m-au crezut. Poate mai scoate BOC o a treia PRIMA CASA unde sa se incadreze si somerul care eventual are si cateva imprumuturi de consum in derulare. Va urez succes la toti. Asta este opinia mea si o inteleg si pe a celorlalti insa nu este prost cine cere ci acela care da.

  • ema

    Eu cred cu adevarat ca piata isi va reveni;credite nu ca se dau mai greu acum,se dadeau prea usor inainte.Acum se vinde prost si se cumpara bine.Cine poate cumpara acum e momentul potrivit,chiar daca nu cumpara casa viselor,e mai bine o proprietate care oricum se va evalua mai tirziu,decit nimic.Sau cine are o garsoniera poate sa vinda si cu un mic credit,pt.ca diferenta nu este mare sa cumpere unul cu 3 camere,poate conf.2,sau nu tocmai in centru sau de renovat,dar mai tirziu va avea o proprietate.Acum e bine de cumparat orice:o camera de camin,o garsoniera nu in centru,un ap.cu 2 cam.conf.2 etc.Acesta este sfatul meu.

  • Popescu

    Uite cum vorbesc frustatii, care nu au nici un “cotetz de caine” al lor, vor sa primeasca gratis; cand erau preturile 1500 eur/mp spuneau ca ce bine ar fi sa fie 1300 eur/mp ca sa cumpere, la fel cand au ajuns 1300 eur/mp asteptau sa ajunga 1200 eur/mp, acum ca au ajuns 1000 eur/mp se asteapta sa ajunga 800 eur/mp, dar cu siguranta ca nu cumpara nici asa probabil se asteapta sa ajunga 500 eur/mp sau de ce nu 100 eur/mp, dar preturile vor recupera/creste in 1 luna toata scaderea din 2 ani… si uite asa frustratii nu o sa aiba nici macar un cotetz…

  • nicolae soare

    Stimata Adriana Dragusin, aveti informatii eronate, indicele a scazut cu 4% in luna iulie ! Oricum, ne-am obisnuit cu asemenea articole privind relansarea pietei imobiliare!

  • Rares

    Vad ca in articol este mentionat ca sursa “indicele imobiliare.ro”. Cum il calculati, domnilor? Pe baza foamei din glanda? Trezirea, s-a dus vremea cand vindeati cocioabe la preturi de lux, invatati ce inseamna si munca. 0,1% NU este semn de revenire, anal-istii berzei, vai de economia voastra si de cine va pune sa scrieti asemenea articole. TVA-ul a crescut? Da. Forfetarul mai este? Da. Salariile bugetarilor au scazut? Da. Cate firme s-a inchis de la inceputul anului? Media este de 1500-2000 pe judet, si eu va dau ca sursa ONRC, nu indicatori subiectivi.
    Ce este mai rau inca nu a venit.
    Mai discutam anul viitor prin aprilie, domnilor!

  • marius-m

    si eu zic … este in REVENIRE 🙂 mai ales acum ca vine toamna/iarna, salariile bugetarilor au crescut cu 25%, tvaul a scazut, criza economica s-a terminat, guvernul ia numai masuri bune… nu vad nici un motiv incat romanii sa plateasca pe mp mai mult decat ungurii, polonezii, in general cam mai mult decat toti esteuropenii… – ASTEPT SI EU DE-O BERE

  • PETRI

    Eu doresc sa-mi construiesc o casa si din discutiile actuale cu proiectantul si cu constructorul am ajuns la concluzia ca acum poti sa ridici o casa la cheie cu dotari de calitate medie la 200 euro / mp. La pretul de mai sus se adauga terenul , dar nici acest lucru nu mai este o problema . la 30 euro / mp iei teren intravilan cu toate utilitatile la maxim 1 km de oras ( TG MURES ).Asta este un pret real din care chiar si constructorul cistiga ceva. Asta daca te implici f mult ca si viitor proprietar , cauti materiale ieftine m,stai linga ei sa nu te fure f tare si etc. In conditiiile de mai sus cum sa dau 1000 euro /mp de bloc cu pereti , tavan si alte chestii comune?.Studiez piata imobiliara de un an si jumatate , toate sunt in cadere libera , poate ca s-au oprit aici , dar de crescut nici vorba. Cinditi-va ca pentru bugetarii cu credite ipotecare abia acum incepe greul .

  • Stefan

    Vai de mama voastra cu tot revenirea imobiliara ! … a batut soarele prea rau la cap ?!

  • Lucian

    Doamne, chiar credeti ca mai are cineva bani(a se citi credite) in tara asta care sa cumpere apartamente la preturile actuale? Asa ca va cam osteniti degeaba cu articolele astea de manipulare (doar daca nu a fost platit, si atunci scrieti ce va cere clientul). Daca tot vreti voi sa faceti o analiza, de ce nu mergeti la banci sa vedeti la cat evalueaza un imobil, oarecare. Si apoi comparati evaluarea cu pretul cerut in piata.

  • hashoo

    nu cred in revenirea pietei imobiliare…
    mai mult , cred ca acest articol e facut ca un gest disperat spre o incurajare a pietei imobiliare. cred ca clujenii traiesc o eclipsa financiara ….de unde tranzactii inventate?!

  • Cristi

    Eu sunt din Ploiesti si nu vad nici o imbunatatire a lucrurilor. Din contra, telefoanele suna din ce in ce mai rar, desi preturile sunt mai mici ca niciodata!

  • kokorak

    imobilele lu peste prajit, niste jafuri ordinare in romania la preturi incredibile, o sa mai scada si inca bine, asta e vrajeala cu revenirea asa cum vrajeala a fost tot timpul cu imobiliarele.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe