Brașovul Vechi

Descrierea cartierului Brașovul Vechi

Cartierul Brașovul Vechi se află în centrul vechi din Brașov, care este inima istorică a orașului. În prezent, Brașovechi sau Brașovul Vechi este declarat monument istoric, sub numele de Ansamblul urban „Brașovul Vechi”. Așa cum reiese și din numele său, vorbim de cel mai vechi cartier din orașul Brașov. Asta înseamnă că în această zonă predomină casele și vilele, cartierul fiind pretabil a fi locuit de persoanele care preferă să aibă mult spațiu și curte. Clădirile vechi sunt lipite una de alta, fiind construite cu scopul economisirii de spațiu, și legate într-un șir lung de porți mari și grele.

Pe de altă parte, în Brașovul Vechi oferă o mulțime de facilități de recreere. De menționat ar fi existența în zonă a principalului parc din Brașov, dar și a celei mai vechi fântâni arteziene din oraș.

Dacă decizi să te muți în cartierul Brașovul Vechi, vei avea la dispoziție mai multe mijloace de transport public în comun cu care te poți deplasa foarte ușor în alte zone ale orașului.

Concret, cartierul este traversat de trei linii de autobuz. Este vorba de autobuzul 5, care leagă Stadionul Municipal de Roman, autobuzul 14, care circulă pe traseul Livada Poștei - Fabrica de Var, și autobuzul 28, care pornește din Livada Poștei și are capăt de linie la Fundăturii.

Totodată, la marginea cartierului mai circulă două linii de autobuz. Și anume, linia 22, care pornește de la Stadionul Tineretului și are capăt la Saturn, și linia 41, care circulă pe traseul Lujerului - Livada Poștei.

De asemenea, la limita cu cartierul Blumăna, Brașovul Vechi mai este străbătut de trei linii de autobuz. Autobuzul 1 leagă Livada Poștei de Triaj, autobuzul 2 circulă pe traseul Livada Poștei - Rulmentul, iar linia 4 leagă Liva Poștei de Gara Brașov.

Pentru cumpărături, în cartierul Brașovul Vechi găsești, pe lângă micile magazine, și un supermarket Lidl, pe str. Alexandru Ioan Cuza. În zonă nu își desfășoară activitatea niciun mall, însă un centru comercial găsești în apropiere, în cartierul vecin. Este vorba de Star, în care sunt deschise diferite magazine de unde poți să cumperi ce ai nevoie. Aici găsești și un supermarket Carrefour.

Totodată, în cartierul vecin Blumăna poți să faci cumpărături de la un alt supermarket Carrefour, plus unul Mega Image și altul Profi.

La capitolul recreere, cartierul Brașovul Vechi stă foarte bine. Parcul Central „Nicolae Titulescu”, cel mai mare din Brașov, se află în zonă. Acesta datează din jurul anului 1885 și este unul modern și bine întreținut. Nu foarte departe găsești și Parcul „Livada Poștei”, ideal pentru plimbări relaxante în natură.

De asemenea, în apropiere de Casa Armatei se află o frumoasă fântână arteziană, cea mai veche din Brașov, fiind realizată în jurul anului 1900. Un alt obiectiv turistic important este reprezentat de Cetățuia de pe Strajă, una dintre cele mai importante fortificații medievale din România.

Totodată, foarte aproape de acest cartier se află Biserica Neagră, simbolul orașului Brașov.

Între granițele acestui cartier nu ai foarte multe alternative din punct de vedere educațional. Concret, găsești o singură unitate de învățământ de stat. Astfel, pe str. Colonel Ion Buzoianu funcționează Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea”.

De asemenea, în zonă își desfășoară activitatea un centru educațional care oferă cursuri IT, situat pe str. Doctor Ion Rațiu, un altul artistic, pe str. Doctor Ion Rațiu, și o școală teologică destinată persoanelor de etnie romă, pe str. Alexandru Ioan Cuza.

Însă mai multe oportunități sunt în cartierul vecin Blumăna. Aici își desfășoară activitatea Universitatea Transilvania, cea mai mare instituție de învățământ superior din centrul României, care numără 18 facultăți. Totodată, în Blumăna găsești și cinci licee și colegii la care poți să-ți înscrii copilul.

Din punct de vedere medical, în cartierul Brașov Vechi își desfășoară activitatea Spitalul de Psihiatrie și Neurologie, pe str. Mihai Eminescu. De asemenea, în apropiere, pe str. Nicolae Iorga, funcționează trei clinici medicale private: prima tratează varicele, a doua psoriazisul, iar a treia diferite răni.

Între granițele acestui cartier funcționează și un spital privat de recuperare medicală, pe str. Lungă, iar lângă el, pe aceeași stradă, găsești și un laborator medical particular, precum și o clinică de stomatologie. De asemenea, un alt centru medical modern se află și pe str. Alexandru Ioan Cuza.

Dacă intenționezi să iei masa în oraș, la capitolul gastronomie găsești în cartierul Brașovul Vechi mai multe alternative. De menționat ar fi o cafenea selectă situată pe str. Colonel Ion Buzoianu, și un restaurant cu bar, pe str. Alexandru Ioan Cuza.

De asemenea, un restaurant cu specific italian găsești pe str. Doctor Ion Cantacuzino, unul cu preparate la grătar pe str. Crișan, iar alte două cu specific internațional pe str. Șirul Livezii și pe str. Lungă.

Pentru o ofertă și mai diversificată, poți merge în cartierul vecin Blumăna, unde se află și Biserica Neagră, simbolul orașului Brașov, în jurul căreia găsești numeroase cafenele și restaurante pentru toate gusturile.

Din punct de vedere bancar, în cartierul Brașovul Vechi nu ai alternative. Însă acest lucru nu ar trebui să reprezinte o mare problemă, în condițiile în care în cartierul Blumăna, aflat în apropiere, găsești numerose sucursale bancare și bancomate alte unor bănci precum Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen Bank sau UniCredit Bank.

Pentru că vorbim de un cartier aflat în centrul orașului Brașov, cea mai aglomerată zonă, există o problemă privind găsirea cu ușurință a unui loc de parcare în Brașov Vechi.

Ansambluri Rezidenţiale din cartierul Brașovul Vechi

2 rezultate

Printre cele mai noi ansambluri rezidenţiale care se dezvoltă în această zonă se numără Cosmopolit Cantacuzino, Mihai Viteazul Residence by Vitus. Consultă harta pentru a afla care sunt ansamblurile rezidenţiale din cartierul Brașovul Vechi şi din apropiere.

Preţurile apartamentelor din cartierul Brașovul Vechi

Iată mai jos prețurile medii pe metru pătrat util în funcție de numărul de camere ale apartamentelor.

Indicele imobiliare.ro

1.625 €/mp

01.08.23 - 31.08.23

+2,2%  (35 €/mp) faţă de luna 7/2023

+4,0%  (63 €/mp) faţă de luna 8/2022

Vezi detalii despre preţuri

Chiriile apartamentelor din cartierul Brașovul Vechi

Dacă te gândeşti să iei în considerare acest cartier pentru a te muta în chirie într-un apartament, iată mai jos nivelul preţurilor în funcţie de numărul de camere:

Apartamente cu o cameră

Chiriile apartamentelor cu o cameră și a garsonierelor sunt sub media de preț. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
225 €.

Apartamente cu 2 camere

Chiriile apartamentelor cu două camere sunt peste media de preț. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
400 €.

Vezi ofertele

Apartamente cu 3 camere

Chiriile apartamentelor cu trei camere sunt sub media de preț. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
450 €.

Vezi ofertele

preţExpert

Fie că vrei să vinzi sau să cumperi un apartament, cu aplicaţia preţExpert poţi face o evaluare rapidă a proprietăţii, astfel încât tu să iei cea mai bună decizie, în interesul tău.

Vrei să cumperi?

înainte de a face marele pas, verifică preţul cu aplicaţia preţExpert. Vezi dacă nu cumva ar mai fi loc de negociere.

Verifică preţul proprietăţii

Vrei să vinzi?

Află care este cel mai bun preţ de vânzare pentru proprietatea ta şi în cât timp poți să o vinzi!

Află preţul de vânzare

Listă Străzi

Ultimele anunţuri imobiliare adăugate în Brașovul Vechi

Vânzare apartament în Braşov

zona Central, 3 camere, 74 mp, Etaj 4 / 4

DE VANZARE apartament 3 camere zona Livada Postei, etaj 4, confort 1, decomandat, amplasare: in bloc vila, 2 bai, 2 balcoane (unul inchis termopan), geamuri termopan, parchet, gresie, faianta, usa...

Vânzare garsoniera în Braşov

zona Central, o cameră, 24 mp, Parter / 4

AS EMPIRE INVEST va propune spre vanzare garsoniera (partial mobilata) in zona Spitalul Judetean, semidecomandata, amplasata la parter/4. Imobilul dispune de urmatoarele imbunatatiri: geamuri...

Vânzare apartament în Braşov

zona Central, 3 camere, 74 mp, Etaj 2 / 2

     REGIS Imobiliare va propune spre inchiriere un frumos apartament decomandat, cu trei camere in vecinatatea Centrului Civic. Apartamentul este situat intr-un...

Vânzare apartament în Braşov

zona Central, 4 camere, 130 mp, Etaj 1 / 1

Comision cumparator: 2% din valoarea de tranzactionare. ASCENDENT IMOBILIARE propune spre vanzare corp de casa situat in zona centrala a Brasovului, cunoscuta sub numele de Blumana....

Închiriere garsoniera în Braşov

zona Central, o cameră, 40 mp, Etaj 4 / 5

REGIS Imobiliare va propune spre inchiriere o garsoniera superba,situata in Bartolomeu,Avantgarden 3!  Aceasta se afla la etajul 4/5,intr-un imobil contruit in anul din 2022. Este o...

Închiriere apartament în Braşov

zona Central, 3 camere, 75 mp, Etaj 3 / 5

     REGIS Imobiliare va propune spre inchiriere un  apartament cu 3 camere decomandat confort 1, mobilat si utilat in cartier Racadau. Apartamentul este...

Închiriere apartament în Braşov

zona Central, 2 camere, 47 mp, Etaj 2 / 3

Regis Imobiliare va propune sper inchiriere un cochet studio situat in cartierul Sanpetru, o zona in plina dezvoltare. Imobilul are o suprafata utila de 47 mp si este compus din...

Închiriere apartament în Braşov

zona Central, 3 camere, 83 mp, Parter / 6

REGIS Imobiliare va propune spre inchiriere un apartament modern cu 3 camere situat in zona Coresi Kasper. Apartamentul este compus din 2 bai, 2 dormitoare, un living spatios si primitor,...