Centru

Descrierea cartierului Centru

În ciuda numelui său, se poate vedea că zona Centru nu se află situată chiar în „inima” orașului de pe Someș – ceea ce se explică prin faptul că Clujul s-a extins, în timp (în mod inegal), chiar dacă vechiul său centru s-a păstrat. Datorită amplasamentului și, totodată, configurației sale, din această zonă se poate ajunge rapid în nu mai puțin de 11 alte cartiere clujene: Gruia, Grigorescu, Plopilor, Mănăștur, Zorilor, Andrei Mureșanu, Gheorgheni, Mărăști, Bulgaria, Iris și Dâmbul Rotund.

În mod firesc, datorită localizării și importanței sale, Centrul Clujului este una dintre zonele cel mai bine deservite la capitolul mijloace de transport în comun, acestea având menirea de a ușura accesul către celelalte cartiere ale orașului (nu doar cele învecinate). În plus, aici a fost inaugurată, în ultimii ani, o bandă specială pentru transportul în comun: aceasta începe pe Strada Memorandumului, în apropiere de sediul central al Primăriei Cluj-Napoca, și se continuă pe Bulevardul 21 Decembrie 1918, legând astfel zona Centru de cartierul Mărăști. Și pasionații de bicicletă au de câștigat de pe urma acestui proiect, noua bandă putând fi folosită și pentru acest mijloc de locomoție.

Multiple opțiuni există și pentru pasionații centrelor comerciale moderne, Central Shopping Center fiind un punct de referință pentru mulți clujeni. În apropiere se află și Sora Shopping Center, precum și Ferdinand Galeria.

Pentru cumpărăturile de alimente și alte produse de bază, clujenii care locuiesc în Centru nu au la dispoziție un hipermarket – deși pot ajunge, în caz de nevoie, la Kauflandul din Mărăști sau la cel din Mănăștur. Nevoile zilnice pot fi satisfăcute, însă, fără prea mari probleme, de magazinele de mai mici dimensiuni existente în cartier.

Astfel, pe lângă spațiile verzi și locurile de joacă amenajate pe alocuri, aceștia pot alege, pentru relaxare, între mai multe parcuri, cum ar fi Parcul Central „Simion Bărnuțiu” (amplasat aproape de granița cu Plopilor), Grădina Miko (aproape de Zorilor) sau Parcul Operei. De menționat este, desigur, și Grădina Botanică „Alexandru Borza”, situată în sudul cartierului, care reprezintă o destinație perfectă pentru relaxare pe timp de weekend (dar nu numai).

Față de alte zone ale orașului de pe Someș, Centrul se distinge și printr-o multitudine de obiective de interes turistic și cultural.

Dacă vei decide să te muți în Centru, unul dintre beneficiile importante de care vei avea parte va fi reprezentat tocmai de multiplele opțiuni de educație pentru copiii tăi – atât în ceea ce privește ciclul preșcolar, cât și cel gimnazial și liceal. Printre instituțiile de prestigiu din acest cartier se numără, spre exemplu, Școala Gimnazială „Ioan Bob”, cea mai veche școală românească din Cluj-Napoca.

La capitolul învățământ superior, această zonă oferă, de departe, cele mai numeroase oportunități dintre toate cartierele orașului de pe Someș. Astfel, aici se găsesc sediul central al Universității „Babeș-Bolyai”, Facultatea de Geografie, Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Facultatea de Matematică și Informatică (din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”), Facultatea de Studii Europene, precum și Institutul Teologic Protestant.

Dintre toate cartierele Clujului, Centrul este cel mai bine reprezentat și la capitolul servicii medicale de stat, aici găsindu-se cele mai multe spitale și clinici de acest tip.

În cartier se găsesc, bineînțeles, și o serie de cabinete și clinici medicale particulare, dintre care de menționat ar fi centrele medicale Synevo, Affidea, Cardiomed, dar și clinica de oftalmologie Optinis.

Comparativ cu alte cartiere ale orașului de pe Someș, zona Centrală este, în mod firesc, mult mai ofertantă la capitolul oportunități gastronomice. Astfel, printre opțiunile demne de luat în seamă de aici se numără restaurantele „Casa Boema” (de pe Strada Iuliu Maniu, nr. 34), „Semplice Gourmet” (de pe Strada Calea Dorobanților, nr. 18-20), „Da Pino” (de pe Strada Universității, nr. 8), „Insomnia” (de pe Strada Universității, nr. 2), dar și altele.

Dacă ești interesat de o ieșire în oraș cu prietenii, în zona Centrală ai la dispoziție, desigur, și o serie de cafenele, precum „Doamna T”, „Papillon Cafe” sau „Meron Opera”.

Dacă ai nevoie să efectuezi o operațiune bancară, te vei bucura să afli că zona Centru este foarte bine deservită la acest capitol. Spre exemplu, aici pot fi găsite, într-un areal destul de restrâns, două sedii Banca Transilvania (unul pe Bulevardul Eroilor, nr. 36, iar celălalt, pe Calea Dorobanților, nr. 3), o sucursală ING Bank (pe Bulevardul Eroilor, nr. 9), dar și una CEC Bank (pe Bulevardul 21 Decembrie 1989). De asemenea, la granița dintre Gruia și zona Centrală (reprezentată de Strada Horea), se găsesc alte trei sucursale bancare: una din rețeaua BCR, o Banca Transilvania, alături de un sediu Raiffeisen Bank.

Consultă harta și află unde sunt localizate și alte bănci sau ATM-uri în zona Centru:

Pentru cei care au mașină proprie, găsirea unui loc de parcare permanent poate reprezenta, cel puțin în anumite situații, o problemă. Pentru a evita orice probleme în această privință, șoferii se pot interesa cu privire la procedura de închiriere a unui loc de parcare la sediul central al Primăriei Clujului, de pe Strada Moților, nr. 3.

Ansambluri Rezidenţiale din cartierul Centru

1 rezultat

Din pricina rarității terenurilor (de dimensiuni mai mari) pretabile pentru construcții, Centrul nu prezintă, spre deosebire de cartierele mărginașe ale orașului de pe Someș, un foarte mare potențial pentru dezvoltarea de locuințe noi. Câteva proiecte de acest tip au apărut, totuși, în ultimii ani, chiar dacă majoritatea sunt de mici dimensiuni.

Printre cele mai noi ansambluri rezidenţiale care se dezvoltă în această zonă se numără Solaris Eden. Consultă harta pentru a afla care sunt ansamblurile rezidenţiale din cartierul Centru şi din apropiere.

Preţurile apartamentelor din cartierul Centru

Deși în Centru pot fi găsite și câteva blocuri construite în perioada comunistă, cele mai multe dintre apartamentele existente aici fac parte din clădiri vechi, istorice. Prețurile solicitate pentru acest tip de proprietăți se situează, în mod firesc, semnificativ peste media valabilă la nivel de oraș.

Iată mai jos prețurile medii pe metru pătrat util, în funcție de numărul de camere ale apartamentelor:

Indicele imobiliare.ro

IMO Cluj-Napoca vezi mai multe detalii

2.465 €/mp

01.05.22 - 31.05.22

+2,2%  (54 €/mp) faţă de luna 4/2022

+29,1%  (555 €/mp) faţă de luna 5/2021

Vezi detalii despre preţuri

Chiriile apartamentelor din cartierul Centru

Dacă te gândeşti să iei în considerare acest cartier pentru a te muta în chirie într-un apartament, iată mai jos nivelul preţurilor în funcţie de numărul de camere:

Apartamente cu o cameră

Chiriile apartamentelor cu o cameră și a garsonierelor sunt peste media de preț. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
310 Euro.

Vezi ofertele

Apartamente cu 2 camere

Chiriile apartamentelor cu două camere sunt peste media de preț. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
450 Euro.

Vezi ofertele

Apartamente cu 3 camere

Chiriile apartamentelor cu trei camere sunt peste media de preț. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
600 Euro.

Vezi ofertele

preţExpert

Fie că vrei să vinzi sau să cumperi un apartament, cu aplicaţia preţExpert poţi face o evaluare rapidă a proprietăţii, astfel încât tu să iei cea mai bună decizie, în interesul tău.

Vrei să cumperi?

înainte de a face marele pas, verifică preţul cu aplicaţia preţExpert. Vezi dacă nu cumva ar mai fi loc de negociere.

Verifică preţul proprietăţii

Vrei să vinzi?

Află care este cel mai bun preţ de vânzare pentru proprietatea ta şi în cât timp poți să o vinzi!

Află preţul de vânzare

Ultimele anunţuri imobiliare adăugate în Centru

Vânzare apartament în Cluj-Napoca

zona Central, 2 camere, 47 mp, Etaj 2 / 4

Va prezentam un apartament cu 2 camere intr-o zona foarte atractiva. Apartamentul este situat la nivelul 2 a-l unui imobil dispus pe 4 niveluri , avand o suprafata utila de 47mp....

Vânzare apartament în Cluj-Napoca

zona Central, 2 camere, 47 mp, Etaj 2 / 3

IMOFINDER va ofera spre vanzare un apartament de 2 camere situat in bloc tip vila de 3 etaje construit in anul 2004 retras de la strada principala, un singur apartament pe nivel, in zona...

Vânzare apartament în Cluj-Napoca

zona Central, 2 camere, 43.42 mp, Parter

Avem placerea de a va prezenta un apartament cu 2 camere in zona centrala Horea. Apartamentul dispune de o suprafata utila de 44 mp si este compartimentat astfel: 2 camere decomandate, o...

Închiriere garsoniera în Cluj-Napoca

zona Central, o cameră, 30 mp, Parter

AVAILABLE FROM SEPTEMBER -FOR RENT MODERN APARTMENTS WITH 1 ROOM, LOCATED IN A MODERN BUILDING, HASDEU NEIGHBORHOOD, 7 MIN WALK TO UMF, 5 MIN WALK TO USAMV, 350EUR == ADDITIONAL INFORMATION:...

Închiriere apartament în Cluj-Napoca

zona Central, 3 camere, 65 mp, Etaj 4

Apartament modern cu modificari interioare centrala proprie parchet masiv geamuri termopan usa anti efractie , aflat intr-un imobil linistit linga teatrul national

Închiriere apartament în Cluj-Napoca

zona Central, 2 camere, 53 mp, Demisol

KING IMOBILIARE va propune spre INCHIRIERE un APARTAMENT 2 CAMERE , complet mobilat si utilat in zona centrala Hasdeu. Apartamentul are o suprafata de 57mp si se afla la DEMISOL intr-o casa cu...

Închiriere apartament în Cluj-Napoca

zona Central, 4 camere, 168 mp, Etaj 1 / 1

O noua oferta exceptionala pentru dumneavoastra! EDIL ofera spre inchiriere apartament cu 4 camere, situat la etajul 1 din 1 etaje, in CLUJ-NAPOCA, cartierul CENTRAL. Suprafata acestuia este de 168...