Iris

Descrierea cartierului Iris

Cartierul Iris se află situat în nordul Clujului, granița sa superioară marcând, de altfel, chiar marginea orașului. Deși se întinde pe o suprafață relativ extinsă, mai bine de jumătate din aceasta este ocupată, de fapt, de o amplă zonă industrială – chiar dacă aici nu mai funcționează la fel de multe fabrici ca în trecut. Partea de est a cartierului, pe de altă parte, este „populată” în mod preponderent de case și vile – la fel ca zonele Gruia și Dâmbul Rotund.

Ca și alte cartiere ale Clujului, Iris este deservit de o serie de autobuze și tramvaie – astfel că, dacă te numeri printre cumpărătorii care se bazează pe mijloacele de transport în comun, nu ai motive de îngrijorare. Pasionații de ciclism, însă, nu au la dispoziție o rețea de piste speciale; acest fapt nu exclude, desigur, utilizarea acestui mijloc de transport, însă reclamă o atenție suplimentară.

Spre deosebire de locuitorii altor cartiere clujene, cei din Iris beneficiază de un avantaj important în materie de cumpărături: este vorba despre faptul că, în apropiere de intersecția Străzii Oașului cu Bulevardul Muncii, se găsește un hipermarket Auchan. Paleta opțiunilor pentru achiziționarea produselor alimentare de zi cu zi este completată, desigur, de o serie de magazine „de cartier”, de dimensiuni mai mici.

Având în vedere amplasamentul periferic al cartierului, în corelație cu ponderea relativ redusă a componentei sale rezidențiale, faptul că în Iris nu se găsește un mall modern nu reprezintă o surpriză. Aceasta nu ar trebui să-i descurajeze, însă, pe pasionații de shopping: fără prea mari eforturi, aceștia pot ajunge în zona Centrală a orașului, unde sunt disponibile o serie de variante pe partea de fashion (și nu numai).

Locuitorii cartierului au la dispoziție câteva locuri de joacă pentru copii, dar și niște parcuri propriu-zise, anume Iris (din apropierea străzii cu omonime, ce dă și numele cartierului) și Armătura (în partea de sud-vest a cartierului, în apropiere de Canalul Someșului Mic).

Dacă ești pasionat de sport, joggingul și mersul pe jos ar fi, probabil, cele mai facile opțiuni în Iris – aici vei putea găsi, probabil, și o sală de fitness potrivită exigențelor tale. Dacă îți dorești să ai mai multe opțiuni la acest capitol – cum ar fi un teren de fotbal sau tenis –, poți ajunge cu ușurință și într-unul dintre cartierele învecinate care beneficiază de astfel de facilități.

La capitolul învățământ superior, în zona centrală a cartierului se găsește Facultatea de Autovehicule Rutiere, Mecatronică și Mecanică, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. În plus, odată ajunși la vârsta studenției, copiii tăi vor putea parcurge fără probleme distanța către facultatea dorită, în orice zonă a orașului s-ar afla aceasta.

Dacă iei în calcul să te muți în Iris, faptul că aici nu se găsește niciun spital de stat poate reprezenta un important punct în minus pentru tine. Ține cont, însă, că de aici se poate ajunge cu ușurință atât în zona Centrală, unde se găsesc cele mai multe spitale din oraș, cât și în alte cartiere unde ai putea găsi alte unități medicale de interes.

Totodată, în zonă se găsesc, desigur, și cabinete medicale particulare – atât de medicină de familie, cât și având specializări precum stomatologie. Astfel, nevoile tale medicale uzuale vor putea fi îndeplinite chiar în interiorul cartierului (chiar dacă, pentru acelea mai speciale, va trebui să te orientezi spre facilitățile existente în afara acestuia).

La capitolul restaurante, locuitorii cartierului Iris nu prea beneficiază, strict între granițele acestuia, de opțiuni pentru a lua masa în oraș. Printre acestea se numără, totuși, restaurantul „Golden House”, de pe Bulevardul Muncii, nr. 16, iar pentru livrări la domiciliu, de menționat ar fi restaurantul „Focco – Pizza Iris”, amplasat pe Strada Vasile Lucaciu, nr. 33.

Pentru a beneficia de o gamă mai largă de opțiuni pentru ieșirile cu prietenii, locuitorii acestui cartier au la dispoziție, desigur, și cartierele învecinate – și, mai ales, oportunitățile oferite de zona Centrală.

Dacă ai nevoie să efectuezi o operațiune bancară, te vei bucura să afli că în Iris se găsește o sucursală Banca Transilvania, amplasată pe Bulevardul Muncii, nr. 12. De asemenea, în imediata vecinătate a acestui cartier, la granița dintre Gruia și zona Centrală (reprezentată de Strada Horea), se găsesc trei sucursale bancare: una din rețeaua BCR, o Banca Transilvania, alături de un sediu Raiffeisen Bank.

Consultă harta și află unde sunt localizate băncile și ATM-urile din cartierul Iris:

Dacă ai mașină și ai vrea să închiriezi un loc de parcare de la autoritățile locale – cu toate că găsirea unuia pe cont propriu nu ar trebui să reprezinte o problemă, cel puțin pe străzile unde se găsesc mai ales case –, poți face o cerere pentru aceasta la sediul Primăriei de cartier, de la Piața Liebcknecht, nr. 7-8.

Ansambluri Rezidenţiale din cartierul Iris

7 rezultate

Dată fiind disponibilitatea terenurilor pretabile pentru construcții în acest cartier mărginaș al cartierului Cluj-Napoca, Iris prezintă un real potențial pentru dezvoltări rezidențiale. Faptul a fost sesizat în ultimii ani de către dezvoltatorii imobiliari, care au mizat pe construcția unor noi blocuri de locuințe – dintre care unele în cadrul unor ansambluri rezidențiale de amploare și având un regim mai mare de înălțime (peste patru etaje). În zonă există, bineînțeles, și dezvoltări recente de case și vile.

Printre cele mai noi ansambluri rezidenţiale care se dezvoltă în această zonă se numără Teilor Residence Floresti, Liberty Residential, Intre Lacuri Residence, Sol Residence, Estimo Park, Rhodium Residence Dorobantilor, Solaris Eden. Consultă harta pentru a afla care sunt ansamblurile rezidenţiale din cartierul Iris şi din apropiere.

Preţurile apartamentelor din cartierul Iris

Majoritatea locuințelor din cartier se află concentrate în partea de vest, acestea acoperind circa o treime din suprafața sa totală. Deși aici există un număr important de unități locative individuale disponibile spre achiziție, cele mai multe oferte din cartier au ca obiect, totuși, apartamente. Pe ambele segmente de piață, un avantaj important în ochii potențialilor cumpărători este acela că pot alege între construcții vechi, dar și mai noi. Din punctul de vedere al prețurilor solicitate pe segmentul apartamentelor, cartierul Iris se situează sensibil sub media valabilă la nivel de oraș.

Iată mai jos prețurile medii pe metru pătrat util, în funcție de numărul de camere ale apartamentelor:

Indicele imobiliare.ro

2.726 €/mp

01.04.24 - 30.04.24

+0,8%  (22 €/mp) faţă de luna 3/2024

+10,2%  (253 €/mp) faţă de luna 4/2023

Vezi detalii despre preţuri

Chiriile apartamentelor din cartierul Iris

Dacă te gândeşti să iei în considerare acest cartier pentru a te muta în chirie într-un apartament, iată mai jos nivelul preţurilor în funcţie de numărul de camere:

Apartamente cu o cameră

Chiriile apartamentelor cu o cameră și a garsonierelor sunt sub media de preț. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
220 €.

Apartamente cu 2 camere

Chiriile apartamentelor cu două camere sunt sub media de preț. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
350 €.

Vezi ofertele

Apartamente cu 3 camere

Chiriile apartamentelor cu trei camere sunt sub media de preț. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
420 €.

Vezi ofertele

preţExpert

Fie că vrei să vinzi sau să cumperi un apartament, cu aplicaţia preţExpert poţi face o evaluare rapidă a proprietăţii, astfel încât tu să iei cea mai bună decizie, în interesul tău.

Vrei să cumperi?

înainte de a face marele pas, verifică preţul cu aplicaţia preţExpert. Vezi dacă nu cumva ar mai fi loc de negociere.

Verifică preţul proprietăţii

Vrei să vinzi?

Află care este cel mai bun preţ de vânzare pentru proprietatea ta şi în cât timp poți să o vinzi!

Află preţul de vânzare

Listă Străzi

Ultimele anunţuri imobiliare adăugate în Iris

Vânzare apartament în Cluj-Napoca

zona Iris, 3 camere, 60 mp, Parter / 1

Comitat Imobiliare va propune spre vanzare un apartament spatios de 60mp, situat in imediata apropiere a supermarketul Auchan, cartier Iris. Apartamentul se afla la parterul unui imobil izolat...

Vânzare apartament în Cluj-Napoca

zona Iris, 2 camere, 60 mp, Etaj 1 / 6

BLITZ propune spre vanzare un apartament compus din 2 camere, din zona Oasului. Apartamentul se afla intr-un imobil nou construit in anul 2018, ferit de aglomeratia de la strada principala dar in...

Vânzare apartament în Cluj-Napoca

zona Iris, 3 camere, 56 mp, Etaj 6 / 1

ID Anunt : P81281 Comisionul perceput de KING IMOBILIARE este de 3% + TVA din valoarea tranzactiei. King Imobiliare are placerea de a va prezenta spre vanzare un apartament exceptional cu 3...

Vânzare apartament în Cluj-Napoca

zona Iris, 3 camere, 57 mp, Etaj 6 / 1

Welt Imobiliare are placerea sa va ofere spre vanzare un apartament modern, de 3 camere situat in Iris in zona strazii Oasului. Acesta se afla aproape de mijloacele de transport si magazine....

Închiriere apartament în Cluj-Napoca

zona Iris, 3 camere, 50 mp, Etaj 1 / 4

Blitz va ofera spre inchiriere un apartament cu 3 camere, situat intr-un ansamblu nou de locuinte, in Chinteni, in complexul Beta Residence. Are o suprafata utila de 50 mp, fiind situat la etajul...

Închiriere apartament în Cluj-Napoca

zona Iris, 2 camere, 52 mp, Etaj 3 / 4

Transylvanian Eagle Estate va propune o locuinta cu 2 camere, de 52 m2 utili, care are o structura interioara decomandata, fiind compartimentata astfel: - un dormitor utilat cu pat matrimonial...

Închiriere apartament în Cluj-Napoca

zona Iris, 2 camere, 50 mp, Mansarda

Panoramic Properties va propune spre inchiriere un apartament in Cluj Napoca, zona strazii Oasului. Este situat la mansarda unui imobil cu 3 etaje si mansarda si are o suprafata utila de 50mp....

Închiriere garsoniera în Cluj-Napoca

zona Iris, o cameră, 34 mp, Parter / 5

Vrei o garsoniera spatioasa, in suprafata de 37 mp intr-o zona aerisita, aproape de mijloacele de transport, in zona IRIS ? Vino la UMBRELLA ESTATE ! Sti oferim oportunitatea de a locui...