1 Mai

Descrierea cartierului 1 Mai

1 Mai este unul dintre cartierele situate în jumătatea sudică a Craiovei. Fondul locativ existent aici este alcătuit atât din apartamente amplasate în blocuri ridicate înainte de Revoluție (cu precădere în sud), cât și din case la curte (în special în nord, înspre zonele Știrbei Vodă și Catargiu). Per ansamblu, cartierul este unul liniștit și destul de „aerisit”, beneficiind, de asemenea, de destule spații verzi.

Date fiind caracteristicile sale, 1 Mai ar fi o zonă potrivită atât pentru craiovenii care își doresc să achiziționeze un apartament, cât și pentru aceia care visează, dimpotrivă, să locuiască la casă. Un avantaj demn de luat în calcul de către potențialii cumpărători este reprezentat, desigur, de proximitatea zonei centrale a orașului.

Principala arteră de circulație din cartierul 1 Mai – cea care îi dă, de altfel, și numele – este Bulevardul 1 Mai; aceasta îl străbate pe mai bine de jumătate din lungimea sa, de la nord la est (și invers), făcând legătura, la nord, cu zona Știrbei Vodă (și intersectându-se cu bulevardul omonim), dar și cu Parcul „Nicolae Romanescu”, la est.

Datorită proximității față de zona centrală, cartierul 1 Mai este destul de bine deservit din punctul de vedere al mijloacelor de transport în comun. Această zonă este tranzitată, spre exemplu, de liniile de autobuz E1R, respectiv E1T, care fac legătura cu sud-estul orașului, dar și cu zonele Craiovița Nouă și Gară, din nord, respectiv nord-est. Acestora li se adaugă și linia de autobuz 4, care face legătura între Piața Centrală și sudul orașului, înspre Bechet, dar și rutele 1 și 29B.

1 Mai este, per ansamblu, o zonă destul de bine deservită la capitolul oportunități de cumpărături, aici putând fi găsite atât magazine mici, locale, cât și unele afiliate marilor rețele internaționale de retail. Astfel, pe strada Doctor Nicolae Ionescu Sisești se află un hipermarket Kaufland și un magazin Profi, pe Bulevardul 1 Mai se găsește un Carrefour Market, în vreme ce, în apropiere de parc, pe Strada Nicolae Romanescu, este ușor de ajuns la un supermarket Lidl. De menționat este, desigur, și Piața Agroalimentară 1 Mai, iar, pe segmentul materialelor de construcții, magazinul Dachart, situat pe Strada Râului, nr. 220.

Cei dornici să-și facă cumpărăturile la mall au de câștigat, iarăși, de pe urma proximității zonei centrale, putând ajunge cu destulă ușurință la Mercur Center (pe Calea Unirii, nr. 14).

Pentru craiovenii care locuiesc în 1 Mai, cea mai importantă zonă de recreere în aer liber este reprezentată, desigur, de Parcul „Nicolae Romanescu” – chiar dacă acesta se găsește, tehnic vorbind, în afara „granițelor” acestui cartier. Pe lângă aleile și spațiile verzi amenajate, perfecte pentru o plimbare de relaxare, aici se găsesc și obiective de interes adiționale, precum Grădina Zoologică, Parcul de Vară, Castelul Fermecat, Hipodromul, Velodromul, Stadionul „Extensiv”, dar și un club de tenis. Potrivit pentru o plimbare în natură este și Parcul „Mureșul”, amplasat lângă Bulevardul 1 Mai.

Pentru familiile cu copii, de menționat sunt, la capitolul oportunități educaționale, Grădinița cu Program Prelungit „Nicolae Romanescu” (din Strada Doctor Dimitrie Gerota, nr. 22), Școala Gimazială „Gheorghe Bibescu” (din Strada Doctor Nicolae Ionescu Sisești, nr. 3), Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu” (din Strada Ion Ionescu Argetoaia, nr. 4), dar și Liceul de Artă „Marin Sorescu” (din Strada Marin Sorescu, nr. 4).

Cei interesați de instituții de învățământ superior beneficiază de proximitatea zonei centrale, unde se găsește sediul Universității din Craiova, dar și cel al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova.

Mai jos poți vedea în detaliu ce unități de învățământ există în acest cartier:

Cea mai notabilă instituție medicală ce poate fi găsită în cartierul 1 Mai este Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, amplasat pe Strada Tabaci, nr. 1. De menționat la acest capitol este și clinica medicală privată GinEcho, situată chiar pe Bulevardul 1 Mai. De asemenea, în zonă mai poți găsi și o serie de cabinete medicale private, specializate – stomatologice, dar nu numai.

Vezi pe hartă unde sunt localizate unitățile medicale din această zonă:

În afară de cele câteva fast food-uri de cartier, locuitorii zonei 1 Mai au la dispoziție o serie de opțiuni interesante pentru a lua masa în oraș. Una dintre acestea este restaurantul „Doi Cocoși”, amplasat pe Strada Doctor Dimitrie Gerota, unde pot fi organizate și evenimente private. În apropiere de Parcul Romanescu, de vizitat sunt și restaurantele „Vicii și Capricii”, „Terasa Planter’s” sau „For All Garden”, unde te poți bucura de o masă plăcută în aer liber. De menționat este și restaurantul „Al Za'atar”, cu specific libanez, dar și restaurantul „Mythos”, ambele amplasate pe Calea Unirii.

Pentru a beneficia de o gamă mai largă de opțiuni la capitolul cafenele și restaurante, poți vizita, desigur, și centrul comercial Mercur, din zona centrală.

Dacă ai nevoie să efectuezi o operațiune bancară, pe Bulevardul Nicolae Romanescu, în apropiere de parcul cu același nume, vei găsi un sediu Raiffeisen Bank. Pentru a face o retragere de bani cash, găsești un bancomat UniCredit Bank la Spitalul Clinic Județean de Urgență. De asemenea, în apropierea hipermarketului Kaufland se află un ATM din rețeaua BRD.

Consultă harta și află unde sunt localizate și alte bănci sau ATM-uri în cartierul craiovean 1 Mai:

Pentru posesorii de autovehicule, locurile de parcare existente în apropierea casei reprezintă, probabil, cea mai facilă soluție. Cei care doresc să evite disputele cu vecinii și să aibă un spațiu al lor, închiriat de la autoritățile locale, se pot adresa funcționarilor Primăriei orașului, cu sediul în zona centrală, pe Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 7.

Ansambluri Rezidenţiale din cartierul 1 Mai

2 rezultate

Datorită faptului că aici pot fi găsite terenuri pretabile pentru construcții rezidențiale, zona 1 Mai a atras, în ultimii ani, o serie de investiții în ansambluri rezidențiale noi. Majoritatea sunt blocuri cu regim redus de înălțime (patru până la șase etaje), încadrându-se, astfel, în caracteristicile urbanistice ale zonei.

Printre cele mai noi ansambluri rezidenţiale care se dezvoltă în această zonă se numără Valletta Towers, Magnolia Residence. Consultă harta pentru a afla care sunt ansamblurile rezidenţiale din cartierul 1 Mai şi din apropiere.

Preţurile apartamentelor din cartierul 1 Mai

Deși 1 Mai este un cartier format atât din blocuri, cât și din case/vile, oferta rezidențială disponibilă spre vânzare pe Imobiliare.ro este formată, în proporție covârșitoare, din apartamente la bloc. Dintre acestea din urmă, majoritatea au fost finalizate înainte de anul 1990, însă pe site pot fi găsite și câteva unități locative amplasate în ansambluri rezidențiale noi. Prețurile apartamentelor din acest cartier se situează ușor peste media de preț valabilă la nivelul orașului Craiova per ansamblu.

Indicele imobiliare.ro

1.628 €/mp

01.04.24 - 30.04.24

+0,9%  (14 €/mp) faţă de luna 3/2024

+10,0%  (148 €/mp) faţă de luna 4/2023

Vezi detalii despre preţuri

Chiriile apartamentelor din cartierul 1 Mai

Dacă te gândeşti să iei în considerare acest cartier pentru a te muta în chirie într-un apartament, iată mai jos nivelul preţurilor în funcţie de numărul de camere:

Apartamente cu o cameră

Chiriile garsonierelor și apartamentelor cu o cameră sunt ușor peste media de preț a Craiovei. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
230 €.

Apartamente cu 2 camere

Chiriile apartamentelor cu două camere sunt ușor peste media de preț a Craiovei. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
300 €.

Vezi ofertele

Apartamente cu 3 camere

Chiriile apartamentelor cu trei camere sunt ușor peste media de preț a Craiovei. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
380 €.

Vezi ofertele

preţExpert

Fie că vrei să vinzi sau să cumperi un apartament, cu aplicaţia preţExpert poţi face o evaluare rapidă a proprietăţii, astfel încât tu să iei cea mai bună decizie, în interesul tău.

Vrei să cumperi?

înainte de a face marele pas, verifică preţul cu aplicaţia preţExpert. Vezi dacă nu cumva ar mai fi loc de negociere.

Verifică preţul proprietăţii

Vrei să vinzi?

Află care este cel mai bun preţ de vânzare pentru proprietatea ta şi în cât timp poți să o vinzi!

Află preţul de vânzare

Listă Străzi

Ultimele anunţuri imobiliare adăugate în 1 Mai

Vânzare apartament în Craiova

zona 1 Mai, 3 camere, 78 mp, Etaj 2 / 4

BLITZ va ofera spre vanzare un apartament spatios si modern in zona Pelendava cu 3 camere, situat la etajul 2 din 4 al unui imobil construit in 1989, bine intretinut, ideal pentru o familie sau...

Vânzare apartament în Craiova

zona 1 Mai, 2 camere, 49 mp, Etaj 5

Blitz va propune un apartament de 2 camere situat in zona Ciuperca, perfect pentru cei care doresc sa locuiasca in inima orasului. Apartamentul este situat la etajul 5 al unui bloc cu 10 etaje si...

Vânzare apartament în Craiova

zona 1 Mai, 3 camere, 74 mp, Etaj 2 / 4

AVIS Imobiliare propune la vanzare cu COMISION 0% de la CUMPARATOR un apartament cu 3 camere DECOMANDAT, situat in cartierul 1 Mai, zona Kaufland, la S-uri. Apartamentul este compus din Living, 2...

Vânzare apartament în Craiova

zona 1 Mai, 3 camere, 78 mp, Etaj 2 / 4

GDN ELITE va propune spre vanzare un apartament de 3 camere decomandat cu orientare bilaterala (est si vest ) situat in cartierul 1Mai in apropiere de parcul Nicolae Romanescu. Acesta dispune de o...

Închiriere garsoniera în Craiova

zona 1 Mai, o cameră, 37 mp, Etaj 4 / 8

Blitz ofera spre inchiriere studio spatios de 40 mp, complet mobilat si utilat premium, situat in bloc nou, pozitionata intr-o zona centrala, la etajul 4/6, aflata la prima inchiriere. Imobilul...

Închiriere apartament în Craiova

zona 1 Mai, 2 camere, 55 mp, Etaj 7 / 7

LIBER INCEPAND CU 16 mai 2024 !!! Se inchiriaza apartament cu 2 camere cu centrala proprie pe gaz si separatie la apa, modern si foarte spatios, decomandat, 1 dormitor, 1 grup sanitar, living...

Închiriere apartament în Craiova

zona 1 Mai, 3 camere, 80 mp, Parter / 3

Blitz ofera spre inchiriere un apartament de 3 camere ce a fost construit pentru a satisface pana si cele mai inalte standarde de calitate si confort.Imobilul este situat in cartierul 1 Mai intr-o...

Închiriere apartament în Craiova

zona 1 Mai, 2 camere, 55 mp, Etaj 3 / 4

LIBER !!! Se inchiriaza pe termen lung apartament cu 2 camere decomandate, bucataria mutata pe balcon, centrala termica proprie, modern si foarte spatios, etaj 3/4, 1 dormitor cu pat dublu, 1 grup...