Centru

Descrierea cartierului Centru

Alături de Brazda lui Novac și Craiovița Nouă, zona Centru este unul dintre cele mai întinse cartiere ale Craiovei. Oferta rezidențială existentă aici este destul de variată, fiind compusă atât din blocuri ridicate înainte de anul 1990, cu regim mare de înălțime, cât și din case și vile, mai noi sau mai vechi.

Comparativ cu zona învecinată 1 Mai, cea centrală are, în mod firesc, o densitate mai mare a populației – fapt explicabil atât prin suprafața sa mai extinsă, cât și prin existența unor grupări de blocuri cu regim mare de înălțime.

Una dintre principale artere de circulație din zona centrală – care face legătura cu cartierul omonim învecinat – este Calea București, care străbate această subdiviziune a orașului în jumătatea sa nordică, de la nord la est. Această arteră se intersectează, perpendicular, cu Pasajul Universității, care merge spre sud și din care se ramifică o serie de străzi secundare.

Urmare firească a amplasamentului său, zona Centru este, probabil, cel mai bine deservită la capitolul mijloace de transport în comun. Aceasta este tranzitată, spre exemplu, de liniile de autobuz 9, 11, 25, 29B și 4, ultimul făcând legătura între Piața Centrală și sudul orașului, înspre Bechet. De menționat sunt și tramvaiele 101 și 102, care asigură conexiunea între nord-vestul și sud-estul orașului.

Zona centrală a Craiovei oferă câteva oportunități interesante la capitolul retail. Probabil că cea mai importantă destinație de cumpărături pentru cei care locuiesc aici este mallul Mercur Center, amplasat pe Calea Unirii, nr. 14. În cadrul acestuia vei găsi atât un supermarket Profi, cât și o serie de magazine de haine, încălțăminte, cosmetice și parfumuri, bijuterii și accesorii, telefonie mobilă etc. Pe segmentul alimentar, de menționat este și Piața Centrală din Craiova, dar și un supermarket MyAuchan, amplasat pe Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 16C.

Alături de toate acestea mai există, desigur, o serie de magazine și supermarketuri mai mici, de cartier, inclusiv afiliate unor rețele de retail. Cei care doresc să aibă la dispoziție mai multe oportunități atunci când merg la cumpărături au varianta de a vizita hipermarketul Kaufland, din cartierul 1 Mai.

Pentru craiovenii care locuiesc în zona centrală, una dintre cele mai importante zone de recreere în aer liber este reprezentată de Grădina Botanică „Alexandru Buia”, amplasată la granița nordică a cartierului, cu zona George Enescu. Acesteia i se adaugă și parcuri de dimensiuni mai mici, precum „Fântâna Muzicală”, „English Park” sau „Coridorul Jiului”, ca și o serie de locuri de joacă pentru copii, special amenajate de autorități. O destinație de relaxare pe timp de weekend poate fi și „Parcul Romanescu”, chiar dacă acesta nu se găsește, propriu-zis, în granițele acestui cartier. La capitolul oportunități de recreere, de menționat sunt și o serie de obiective de interes cultural, precum Muzeul de Artă al Craiovei sau Secția Istoriei și Arheologiei din Muzeul Olteniei.

Familiile cu copii au la dispoziție o paletă largă de opțiuni din punct de vedere educațional, de menționat la acest capitol fiind Grădinița „Școala Copiilor Craiova” (din Strada Ana Ipătescu, nr. 4), Școala Gimnazială „Mircea Eliade” (din Strada Cloșca, nr. 1), Colegiul Național „Frații Buzești” (de pe Bulevardul Știrbei Vodă, nr. 5), dar și Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu” (din Strada Tudor Vladimirescu, nr. 9).

Un avantaj important oferit de zona centrală este reprezentat de faptul că aici se găsesc importante instituții de învățământ superior, precum Universitatea din Craiova, Universitatea de Medicină și Farmacie, dar și Facultatea de Agronomie și Universitatea „Spiru Haret”.

Mai jos poți vedea în detaliu ce unități de învățământ există în acest cartier:

Locuitorii zonei centrale a Craiovei au la dispoziție o serie de instituții medicale notabile, atât de stat, cât și private. Printre acestea se numără Spitalul Clinic Municipal Filantropia, Spitalul de Oftalmologie Onioptic, Policlinica Elga, Maternitatea Madonna Maria, centrele medicale HitMed, KinetoMed și Amaradia etc. Tuturor acestora li se adaugă, desigur, și o serie de cabinete medicale private, cu diverse specializări.

Vezi pe hartă unde sunt localizate unitățile medicale din această zonă:

După cum este, probabil, de așteptat, zona centrală a Craiovei este destul de ofertantă din punctul de vedere al oportunităților oferite pentru a ieși cu prietenii în oraș. Aici pot fi găsite o serie de restaurante, printre care „Craiova” (Strada Frații Buzești, nr. 19), „Excelsior” (Strada Alexandru Macedonski, nr. 1), „Craft” (Strada Eugeniu Carada, nr. 12), „Artizan35” (Strada Împăratul Traian, nr. 35), „Big Ben” (Strada Mircea Vodă, nr. 1), „Casa Ghincea” (Strada Madona Dudu, nr. 31). Acestora li se adaugă, desigur, și câteva unități care comercializează mâncare de tip fast food, de menționat fiind KFC-ul din zona Universitate.

Zona centrală a orașului este foarte bine deservită și la capitolul bănci și bancomate. Pe Calea București (nr. 83) vei găsi, astfel, un sediu Raiffeisen Bank, iar pe Bulevardul Carol I (nr. 2) se află un sediu BCR. De asemenea, pe Strada Alexandru Iona Cuza (nr. 42), se află un sediu ING Bank, iar pe strada Mihai Viteazu (nr. 26A), un alt ING Bank.

Consultă harta și află unde sunt localizate și alte bănci sau ATM-uri în cartierul craiovean 1 Mai:

Pentru cei care nu vor să se bazeze pe mijloacele de transport în comun și au o mașină proprie, a găsi un loc de parcare în apropierea casei poate reprezenta, uneori, o problemă. Pentru a închiria un asemenea spațiu, aceștia se pot adresa reprezentanților Primăriei, în zona centrală, pe Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 7.

Ansambluri Rezidenţiale din cartierul Centru

0 rezultate | Resetează filtrele

Deși în zona Centru terenurile pretabile pentru construcții mai ample sunt destul de dificil de găsit, amplasamentul său favorabil a atras câțiva dezvoltatori pe segmentul rezidențial. În cartier pot fi găsite atât blocuri noi construite pe un regim mai redus de înălțime (patru etaje), cât și clădiri mai înalte, cu șase sau opt etaje.

Preţurile apartamentelor din cartierul Centru

Deși zona Centru cuprinde atât blocuri, cât și case/vile, cele mai multe proprietăți rezidențiale disponibile spre vânzare aici sunt apartamente. Cei interesați de o asemenea unitate locativă pot spera să găsească atât o locuință finalizată înainte de Revoluție, cât și una nou-construită, într-unul dintre ansamblurile rezidențiale cu unități disponibile spre vânzare. Datorită factorului localizare, prețurile apartamentelor din acest cartier se situează, în mod firesc, peste media valabilă la nivel de oraș.

Iată mai jos prețurile medii pe metru pătrat util, în funcție de numărul de camere ale apartamentelor:

Chiriile apartamentelor din cartierul Centru

Dacă te gândeşti să iei în considerare acest cartier pentru a te muta în chirie într-un apartament, iată mai jos nivelul preţurilor în funcţie de numărul de camere:

Apartamente cu o cameră

Chiriile garsonierelor și apartamentelor cu o cameră se situează peste media de preț a Craiovei. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
250 Euro.

Apartamente cu 2 camere

Chiriile apartamentelor cu două camere sunt ușor peste media de preț a Craiovei. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
340 Euro.

Vezi ofertele

Apartamente cu 3 camere

Chiriile apartamentelor cu trei camere sunt ușor peste media de preț a Craiovei. Astfel, chiria medie practicată pentru aceste apartamente este de:
400 Euro.

Vezi ofertele

preţExpert

Fie că vrei să vinzi sau să cumperi un apartament, cu aplicaţia preţExpert poţi face o evaluare rapidă a proprietăţii, astfel încât tu să iei cea mai bună decizie, în interesul tău.

Vrei să cumperi?

înainte de a face marele pas, verifică preţul cu aplicaţia preţExpert. Vezi dacă nu cumva ar mai fi loc de negociere.

Verifică preţul proprietăţii

Vrei să vinzi?

Află care este cel mai bun preţ de vânzare pentru proprietatea ta şi în cât timp poți să o vinzi!

Află preţul de vânzare

Străzi din Craiova


Listă Străzi

Ultimele anunţuri imobiliare adăugate în Centru

Vânzare apartament în Craiova

zona Ultracentral, 3 camere, 79 mp, Etaj 6

Proprietar, vand apartament decomandat, bilateral, ultracentral, situat in imediata apropriere a Muzeului de Arta si a Bancii Nationale, cu acces facil la Universitate, Mercur, English Park,...

Vânzare apartament în Craiova

zona Central, 4 camere, 90 mp, Etaj 3

Compania Imobiliara Eugene Estate va ofera spre vanzare un apartament cu 4 camere, decomandat, foarte luminos si curat. Imobilul se afla intr-un bloc de apartamente, la etajul 3 . Detine o...

Vânzare apartament în Craiova

zona Central, 2 camere, 52 mp, Etaj 1

Compania Imobiliara Eugene Estate va ofera spre vanzare un apartament cu doua camere Central. Imobilul se afla intr-un bloc de apartamente la etajul 1 si are o suprafata totala de 62 m.p, din care...

Vânzare apartament în Craiova

zona Central, 3 camere, 64.6 mp, Etaj 1 / 4

Apartamentul este la etajul 1 al unui imobil cu 3 niveluri, situat in zona Pietei Centrale. Recent renovat, cu finisaje alese cu bun-gust, rafinament si atentie la detalii, se vinde mobilat (mobila...

Închiriere garsoniera în Craiova

zona Ultracentral, o cameră, 45 mp, Etaj 1 / 3

Proprietar zona centrala, 3 minute de mers pe jos de Jandarmeria Dolj, prima inchiriere, garsoniera 45mp, centrala proprie cu incalzire in podea, mobilat complet (living,baie,bucatarie,dormitor)...

Închiriere apartament în Craiova

zona Central, 2 camere, 56 mp, Etaj 1 / 4

Apartament situat in zona universitatii Spiru Haret, foarte aproape de centrul orasului. Dispune de 2 camere decomandate, renovat in stil industrial-vintage si dotat cu tot ce este necesar din...

Închiriere apartament în Craiova

zona Central, 2 camere, 54 mp, Parter / 5

Blitz propune spre inchiriere un apartament situat in zona centrala, la 5 minute de centrul vechi, aproape de statii de autobuz, magazine, farmacii, banci, restaurante, scoli/licee, aproape de...

Închiriere apartament în Craiova

zona Central, 2 camere, 52 mp, Parter / 2

Apartament bloc nou 2022, 2 camere, parter, mobilat, utilat, incalzire in pardoseala, terasa, boxa, loc de parcare propriu. zona linistita de case, intimitate, pozitie retrasa de la strada.