Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
23 Octombrie 2012

10 trucuri pentru amenajarea spaţiilor mici

scris de Adriana Lefter in categoria Home & Deco, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 23 Octombrie 2012

O cameră de dimensiuni reduse poate fi funcţională şi decorată cu gust totodată.

Dacă locuieşti într-un spaţiu mic, eşti probabil familiarizat cu dificultăţile de amenajare a acestuia. Asta pentru că, dincolo de funcţionalitatea soluţiilor alese de tine, îţi doreşti ca, în final, să poţi locui într-o cameră care să arate şi în care să te simţi bine. Freshome.com prezintă câteva „trucuri” pe care le poţi folosi în astfel de proiecte:

1. Foloseşte culori deschise!
O cameră dominată de culori închise – şi cu atât mai mult una de dimensiuni reduse! – îţi poate da cu uşurinţă senzaţia că eşti prins într-o cuşcă. O încăpere mică trebuie să creeze impresia că este mai spaţioasă decât în realitate, iar utilizarea unor culori deschise – atât la zugrăvirea pereţilor, cât şi în materie de mobilier – contribuie din plin la acest rezultat. Poţi alege nuanţe deschise de albastru, verde, gri, precum şi culori neutre.

2. Fii îndrăzneţ!
Deşi unii se tem să folosească idei mai neobişnuite în spaţiile mici, adevărul este că astfel de încăperi reprezintă un cadru perfect pentru a le pune în practică. Pentru început, optează pentru o combinaţie de culori complementare pentru întreaga cameră. Pune-le apoi în valoare prin utilizarea unor modele florale sau a unor elemente grafice de mari dimensiuni, care „deschid” un spaţiu; evită imprimeurile aglomerate, cu detalii mici. Poţi opta, de asemenea, pentru un tapet în dungi – liniile orizontale vor „lărgi” încăperea, iar cele verticale o vor face să pară mai înaltă.

3. Ţine seama de proporţii!
Mai ales într-o încăpere mică, mobila trebuie să aibă exact dimensiunile potrivite. O canapea prea mare poate ocupa o bună parte din spaţiul disponibil, în vreme ce una prea mică poate crea impresia că te afli într-o cameră de… pitici. Cel mai bine este să creezi un echilibru, folosind una sau două piese de mobilier mai mari (o canapea, o bibliotecă), în combinaţie cu altele mai mici (măsuţă de cafea, scaune etc.).

4. Alege culori complementare pentru podele, pereţi şi tavan!
Atunci când intri într-o încăpere, privirea trece de la podea, la pereţi şi merge până la tavan. Dacă cele trei au culori diferite, contrastante, apare senzaţia de ruptură, ce creează totodată impresia unui spaţiu mic. Pe de altă parte, dacă podeaua, pereţii şi tavanul au culori complementare, întreaga cameră va părea mai „deschisă”.

5. Fii zgârcit la mobilă!
Într-o încăpere mică, mai puţin înseamnă mai mult. Înghesuiala produce o senzaţie asemănătoare cu cea creată de culorile închise. Pentru a da senzaţia de deschidere, alege doar câteva piese de mobilier şi combină-le în moduri creative. Pune un raft pe perete pentru fotografiile de familie în loc să le îngrămădeşti pe o masă.

6. Lasă loc de mişcare!
După ce ai ales mobila de dimensiuni potrivite, trebuie să laşi suficient loc încât să te poţi şi mişca în preajma acesteia. Un truc foarte bun este să depărtezi canapeaua şi scaunele de perete, în cazurile în care trebuie să treci pe lângă ele. De asemenea, este important ca o bună parte din podea să rămână expusă vederii – cu cât aceasta se va vedea mai mult, cu atât mai mare va părea întreaga încăpere.

7. Fii atent la lumină!
O cameră mică şi prost luminată pe deasupra va părea ca o peşteră. O astfel de încăpere ar trebui să aibă trei surse de lumină care să lărgească spaţiul – ferestre, lămpi, spoturi etc. O altă soluţie pentru o cameră mică constă în folosirea unei oglinzi, care, pe lângă faptul că va reflecta lumina, va crea şi impresia unui spaţiu mai larg.

8. Optează pentru perdele şi draperii simple, în culori deschise!
Perdelele şi draperiile pline, de culori închise sau cu modele elaborate atrag atenţia asupra ferestrelor, în loc să le sublinieze doar prezenţa. Optează în schimb pentru materiale uşoare, care lasă lumina să pătrundă în cameră şi încadrează discret ferestrele, fără a crea o ruptură faţă de perete.

9. Foloseşte elemente ornamentale!
Un perete care nu atrage atenţia prin nimic poate fi plictisitor. Poţi apela însă cu încredere la utilizarea unor elemente ornamentale, cum ar fi o stucatură deosebită sau un lambriu. Asemenea detalii definesc foarte bine un spaţiu şi îi pot da „culoare”.

10. Pune pereţii la treabă!
După ce ai aşezat toate lucrurile la locul lor, îţi poţi da seama că nu ai spaţii de depozitare şi nici nu mai poţi aşeza nimic pe podea. Într-o asemenea situaţie, poţi folosi cu încredere pereţii. Aceştia sunt perfecţi pentru suspendarea rafturilor sau chiar a unor corpuri de mobilă mai mici sau mai mari, perfecte pentru a adăposti haine, dar nu numai.

Sursă foto: Freshome.com
Citeşte şi 6 idei de reamenajare pentru spaţii mici şi foarte mici
Citeşte şi alte articol din secţiunea Home & Deco

Părerile cititorilor
3 păreri
  • andreea

    Felicitari!!!! Ideile mele si sfaturile dv. merg mana in mana. Imi sunteti de mare ajutor in amenajarea apartamentului. E o vorba care spune ca “omul sfinteste locul,nu locul sfinteste omul.” Multumiri infinite si complimente.

  • Didina

    IMI PLACE! Bune idei!

  • Tilea Ion

    Daca si astea sunt considerate „spati mici” la confort 2 sau 3 oare cum ori fi.
    Astea sunt spati decente in orice apartament din Bucuresti. Revizuiti articolul.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Când „afară” devine mult mai important: sfaturi practice pentru amenajarea balcoanelor, teraselor și grădinilor

Stând mai mult acasă, din pricina măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19, românii au început să acorde mai multă atenție spațiilor exterioare ale locuințelor. Retailerul local de materiale de...

citește mai departe
The new luxury era? Într-o zonă exclusivistă precum Kiseleff-Aviatorilor, o amenajare cu adevărat „de lux” poate ajunge la încă o dată prețul apartamentului

Un studio de design recunoscut pe plan internațional intră și pe piața din România, pe fondul alinierii standardelor în materie de lux ale persoanelor cu venituri mari din întreaga...

citește mai departe
Ambient modern și elegant, în care să te simți „acasă”!

Acest stil de design se potrivește atât locuințelor spațioase, cât și celor de dimensiuni mai mici. Visezi la o locuință elegantă, însă nu ai vrea să cazi în capcana...

citește mai departe
Design: duplex de 85 de metri pătrați, cu 3 dormitoare și două băi

Cu o compartimentare și o amenajare eficiente, casa ta poate fi mai încăpătoare decât crezi! Datorită noii generații de ansambluri rezidențiale, apartamentele structurate pe mai multe nivele, de tip...

citește mai departe
3 stiluri de amenajare pentru sufrageria ta!

Alături de bucătărie, această cameră este cea în care veți petrece cel mai mult timp împreună. Sufrageria – sau, în accepție modernă, livingul – reprezintă, în designul interior contemporan,...

citește mai departe