Până la sfârşitul acestui an oferta bucureşteană de spaţii office se va suplimenta cu aproximativ 280.000 de metri pătraţi, cea mai parte din această suprafaţă fiind programată spre livrare în zonele secundare şi periferice ale Capitalei.
Potrivit unui raport realizat de BNP Paribas, aceste zone sunt cele mai puţin căutate de către chiriaşi la ora actuală, în mare parte din cauza infrastructurii de proastă calitate şi a distanţei mari faţă de mijloacele de transport în comun. Oferta în creştere şi cererea scăzută nu vor face decât să alimenteze trendul descendent al chiriilor. În prezent, spaţiile situate în zonele secundare ale Capitalei se situează la un nivel de 120-140 de euro pe metru pătrat pe an.
Pentru proprietăţile de clasa B situate în zone atractive, costurile de ocupare variază între 140 şi 140 de euro pe metru pătrat pe an, în vreme ce birourile din centrul Bucureştiului se închiriază cu 190 până la 220 de euro pe metru pătrat pe an.
Noul stoc, greu de absorbit în piaţă
Reprezentanţii BNP Paribas subliniază că, deşi stocul anunţat pentru 2010 este unul redus comparativ cu anii trecuţi, el reprezintă totuşi un volum semnificativ, ce nu va putea fi absorbit în condiţiile actuale ale pieţei. Începând cu al doilea semestru din 2008 absorbţia netă a spaţiilor office s-a înscris pe un trend vizibil descendent, în vreme ce livrările s-au menţinut la un nivel ridicat, ca urmare a proiectelor lansate în perioada de boom. În consecinţă, rata de neocupare a birourilor din Capitală s-a triplat în această perioadă, ceea ce a dus şi la o scădere semnificativă a chiriilor. Deşi suprafaţa de birouri totală ocupată va fi mai mare în 2010, rata de neocupare îşi va continua, cel mai probabil, trendul ascendent. O altă schimbare adusă de recesiune pe piaţa bucureşteană constă în preferinţa chiriaşilor pentru clădirile finalizate, în detrimentul preînchirierilor. Extrem de populare în perioada de boom, acestea sunt considerate riscante în actuala situaţie economică.