Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
28 Februarie 2011

2011 vs. 2008: apartament nou în centrul Capitalei, la preţ de vechi în cartiere

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 28 Februarie 2011

În zonele centrale ale Bucureştiului pot fi găsite acum câteva proiecte de mici dimensiuni ce oferă preţuri la jumătate faţă de ofertele din 2007-2008.

Ce puteai cumpăra cu 100.000 de euro în urmă cu trei ani? Adeseori, cei care dispuneau de această sumă optau pentru un apartament vechi cu două camere într-unul dintre cartierele semicentrale sau chiar periferice ale Bucureştiului. Astăzi însă, cu aceiaşi bani poţi achiziţiona o locuinţă nou-construită, cu o suprafaţă generoasă, situată chiar în centrul oraşului. Una din ofertele listate pe www.imobiliare.ro în zona Unirii este un apartament nou cu două camere, cu o suprafaţă utilă de 84 de metri pătraţi, la preţul negociabil de 105.000 de euro. Alin Stavarache, broker în cadrul Coldwell Banker Opera, spune că acesta face parte dintr-un imobil cu şase unităţi locative (cu două, trei şi patru camere), finalizat în 2010. La sfârşitul anului trecut au fost vândute cele mai scumpe apartamente din cadrul proiectului: două locuinţe de patru camere, la preţuri de circa 275.000 de euro, pentru suprafeţe utile de 170 de metri pătraţi.

La ofertă redusă, marjă de negociere pe măsură
Stavarache spune că, spre deosebire de 2009 şi cea mai mare parte a anului trecut, spre sfârşitul lui 2010 şi începutul lui 2011 s-a simţit ieşirea în piaţă a mai multor cumpărători interesaţi de proprietăţi mai scumpe, situate în zonele bine cotate ale Capitalei, cum ar fi centrul. Mulţi cred că piaţa a ajuns la un nivel apropiat de minim, fapt pentru care sunt de părere că acum e momentul oportun pentru o achiziţie. Acest tip de clienţi optează în general pentru unităţi locative mai scumpe, de peste 200.000 de euro, ce dispun de suprafeţe mai mari (cu trei, patru sau cinci camere). Motivul? În urmă cu trei-patru ani, astfel de proprietăţi erau cu mult mai scumpe decât acum, ajungând la 400.000-500.000 de euro.

În momentul de faţă, oferta de apartamente noi în centrul Capitalei este redusă şi este formată, de cele mai multe ori, din proiecte de mici dimensiuni. Acesta este şi motivul pentru care cei interesaţi de astfel de oferte sunt şi dispuşi să plătească mai mult, spune Stavarache. În astfel de situaţii, marja de negociere pentru astfel de proprietăţi nu este foarte mare. Reprezentantul Coldwell Banker dă exemplul unei tranzacţii finalizate recent: un duplex de 130 de metri pătraţi utili şi patru camere, situat în zona Unirii. Preţul cerut iniţial era de 180.000 de euro (plus TVA), iar preţul final a fost de 165.000 de euro (TVA inclus).

Ies la rampă cumpărătorii cu bani gheaţă
Un aspect interesant este că majoritatea cumpărătorilor activi acum pe acest segment de piaţă dispun de bani gheaţă şi au la dispoziţie bugete cuprinse între 100.000 şi 300.000 de euro, potrivit lui Stavarache. Aceeaşi tendinţă este ilustrată şi de Petru Bouros, broker în cadrul Orfeas Imobiliare. Acesta promovează ultimele două unităţi locative (o garsonieră şi un apartament cu trei camere) dintr-un ansamblu rezidenţial de 12 locuinţe situat în zona Piaţa Alba Iulia, a cărui construcţie a fost începută şi finalizată anul trecut. Preţurile apartamentelor rămase la vânzare sunt de 59.000, respectiv 160.000 de euro, iar suprafeţele utile se ridică la 36, respectiv 93 de metri pătraţi utili. Bouros spune că toate cele zece tranzacţii încheiate până acum au avut loc cu bani gheaţă, iar majoritatea clienţilor au fost cumpărători finali. Potrivit lui Bouros, dacă investitorii care prospectează piaţa în acest moment încă mai aşteaptă ca preţurile să scadă, consumatorii finali se arată mai deschişi către încheierea unor tranzacţii în actualele condiţii de piaţă.

Părerile cititorilor
16 păreri
  • Dan

    Oamenii nu au bani in Romania, asta e sigur. Tot ce se cumpara in trecut cu sute de mii de euro erau imobille cumparate prin banci. Strangea omul 15.000 de euro si se imprumuta 120.000 sa ia un apartament in…Militari…Nu mai merge…

    Preturile o sa scada sau o sa creasca in functie de programul “Ultima casa”, caci asa o sa se cheme pt multi dintre noi. Daca plafonul o sa fie sub cel actual…sa zicem 40.000 atunci o sa vezi apartamentele la 40.000 si tot asa….

    Criza asta a facut ca oamnii sa deschida ochii si sa vada ca nu se merita sa fi proprieter de apartament ceausist si sa platesti sute de mii de euro.
    Cei care au investit pt profit in imobiliare au pierdut irecuperabil, asta e clar.
    Cei care au investit facand credit la banca sa detina o locuinta acum se roaga sa nu ajunga euriborul la nivelul la care a fost in 2007, 2008…cand va ajunge acolo..la un credit de 100.000…o sa fie dur…mai ales in conditiile aug50

    Cine face acum credit la banca in conditiile in care euribor e la valoare aproape de minim, iar o sa piarda irecuperabil… Inca stam pe teren minat oameni buni.
    E rau pt toti , si pt cei care vor sa vanda si pentru cei care vor sa cumpere.
    Un lucru e cert: pt o tara in care venitul mediu net e de 350 EURO nu poti cere pe un apart de 30 de ani 60.000 euro.
    Atat costa o locuinta in Germania unde salariile oamenilor sunt de 10 ori mai mari.

    Cei care detin imobile si nu vor sa le vanda la pret normal pt piata de 350 euro salariu mediu, nu au decat sa le inchirieze la cei care nu vor sa cumpere la preturile si conditiile actuale.
    Cultul asta de “proprietar” i-a saracit pe multi si vor mai pica multi in capcana asta…

  • proprietar

    COMUNA Berceni, vand terenuri Com. Berceni, 6 km de Bucuresti, proprietar, constructii noi, 450 mp, d=20 m, pret:12 €/mp, cad+intab, PUZ, utilitati la teren, acces auto, 450 mp doar 5.500 €. Variante si rate.0765 569 396 sau 0721 708 243

  • Gica

    Sărind peste jigniri personale, dă-mi voie să zic că te înţeleg. După atitudine, aş spune că eşti un geniu la treizeci şi ceva de ani, care ai câteva idei (nu multe, dar fixe). Ce treabă au mediul privat şi fondul de stat în ce am spus? Tare aş dori să ai şi tu un viitor şi un trecut la care să te gândeşti. Iar “Gica” înseamnă “Gică Contra”, acel om care permanent are ceva de zis împotrivă. Pentru că din contrarii rezultă evoluţia şi progresul. Înţelegi?

  • Dan Loha

    amuzant sa citesti opiniile. Cei ce poseda o casa comenteaza ‘haha saracanilor sa credeti voi ca mai scade vrabia hihai viteazu’ si cei ce cauta o casa comenteaza ceva de genu ‘o sa se prabuseasca preturile, o sa vedeti voi’. E usor sa vezi cine ce vrea in functie de comentarii.
    Cel mai bine e sa asteptam si sa vedem ce va urma.
    Eu personal inca locuiesc cu parintii si imi doresc un apartament. Si la aceste preturi inca nu imi permit date fiind conditiile actuale. Daca vor creste asta e, daca raman asa tot asta e : ce-am avut si ce am pierdut. Ce rost are sa intru in polemica cu cele doua grupari care prorocesc un viitor conform intereselor lor? Daca o da Dumnezeu sa scada preturile la jumate o sa imi permit si eu. Daca nu, asta e, o sa fac si ce am facut pana acum.

  • Dan Rotariu

    Cum spune unul cat de buni eram inainte de 1989 vine unul cu limba de lemn sa-l combata. Da, bai, “inteleptule” Dan, asa e s-au construit in socialism 6,3 milioane de locuinte din care 2,9 milioane proprietate privata. Asa si ce ai vrut sa spui?! … caci dupa nume pari intelept! :)) Ia detaliaza cum vezi tu “notiunile” de care scriei mai sus! Nici netul nu mai e ce a fost caci o gramada de tolomaci ca Dan asta aU APARUT pe forumuri ca s-a ieftinit netul!

  • Dan

    vrabia malai viseaza si saracul casa-n targ. Nu stiu aceste informatii mari speculanti imobiliari si le tii tu? Ha….

  • Dan

    vrabia malai viseaza si saracul casa-n targ

  • Dan

    Gica dupa cum ti-e ssi numele gandesti putin ssi doar la trecut. E clar ca nu ai notiunea de mediu privat si fond locativ de stat.

  • Dan

    Numai cei ce au de vanzare un imobil mai spera intr-o stationarea sau crestere a pretului imobilelor. Realitatea nu o stie nimeni. Se poate sa se fi ajuns la varful sagetii in jos, se poate sa nu! Mai vedem

  • chris

    cine are cash la ora asta si il foloseste pentru achizitii de imobile e nebun si cu siguranta snob.
    eu recomand, daca aveti cash, sa ii puneti intr-un depozit la o banca solida, cum ar fi BRD sau BCR, nu va lacomiti la dobanzile mari oferite de bancile”no name”, si mai asteptati pentru achizitii de imobile pana la finele acestui an, poate inceputul anului 2012. atunci piata va fi cu adevarat stabila si preturile asezate

  • Alex

    ASTEPTATI..cum sa nu ..o sa va luati vile in primaverii cu banii care ii aveti de o garsoniera…hai ma sa fim seriosi…nu mai vinde nimeni va asigur la banii astia inafara de cei care sunt saracii cu rate si nu mai au incotr o..decat sa le ia banca casa sa o vanda mai bine o vand ei..in rest nimic..asa cum a venit asa zisa criza asa o sa si dispara doar ca necesita timp sa se obisnuiasca lumea cu cresterile..acum orice om care si a strans bani de un logan are impresia ca daca mai asteapta un pic isi ia 4 camere la unirii ..treziti-vaaa!

  • mexicanu1964

    Cei cu bani care cumpara cu bani cash sant niste prostanaci, asteptati voi saracilor sa se mai ieftineasca inca 50% si apoi o sa mai cumparati voi… nimic, ca si asa nu aveti bani dar va dati cu parerea ca e gratis.

  • eu

    corect!ce de mai gogosi ne vand astia pe-aici!!!

  • Gica

    Suntem nişte impotenţi. “Acesta promovează ultimele două unităţi locative (o garsonieră şi un apartament cu trei camere)” (din 12). Şi când te gândeşti că în câţiva ani (în perioada 1980-1989) a fost construit tot Centrul Civic !!! Sute de blocuri. Zeci de mii de apartamente. Sute de magazine. Plus alte cartiere. Vorba lui Nicuşor! Văruiţile dacă puteţi ! HA, HA! “ultimile două unităţi locative” !

  • BlackStar

    DEZASTRUL DIN IMOBILIARE ESTE ABIA LA INCEPUT. PRIMA CASA ARE ZILELE NUMARATE. REDUCERILE VOR FI DE CEL PUTIN 50% FATA DE NIVELUL ACTUAL.

  • edy

    Trebuie sa fi nebun sa dai atatia bani , iar preturile care se spun ca s-au actualiat cred ca sunt din povesti nemuritoare….acum in piata victoriei un ap.70-150 mp ajunge undeva pe la 65-80.000 …astai realitatea

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Orașul din România unde locuințele s-ar putea vinde cu 6.000 euro/mp în doar câțiva ani. Atrage tinerii, este sigur și se lucrează intens la infrastructură

Un oraș din regiunea de vest a țării are toate premisele pentru ca, în doar câțiva ani, locuințele scoase la vânzare pe plan local să ajungă să se vândă...

citește mai departe
De ce câștigă Timișoara lupta cu Cluj-Napoca în materie de imobiliare și cum evoluează polii secundari Oradea și Arad

Orașele principale din vestul țării devin tot mai atractive la începutul lui 2024 pentru cei interesați de o achiziție, iar Timișoara pare să atragă mai mult ca niciodată privirile...

citește mai departe
Constanța, al patrulea cel mai scump oraș din țară. Locuințele noi atrag tot mai mulți cumpărători

Cererea pentru locuințele noi din Constanța a crescut, în trimestrul IV comparativ cu perioada similară a anului trecut, cel mai mult în rândul celor șase mari orașe analizate de...

citește mai departe
Cresc prețurile în 2024? Conduce o rețea de agenții imobiliare prezentă în peste 25 de orașe. Iată răspunsul său

Vrei să cumperi o locuință, dar aștepți să scadă prețurile? Cel mai probabil nu se va întâmpla în 2024. Iată cum va evolua piața rezidențială anul viitor în opinia...

citește mai departe
Scădere dramatică a ofertei pe piața rezidențială. Evoluția prețurilor în marile orașe 

Numărul caselor și apartamentelor disponibile pe ambele segmente ale pieței rezidențiale a scăzut semnificativ în ultimul an. Cumpărătorii au avut cel mai mult de suferit, la nivel național oferta...

citește mai departe