Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
27 Martie 2013

Cum să protejezi mediul şi bugetul familiei: minus de 35% la consumul de gaz

scris de Adriana Lefter in categoria Home & Deco, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 27 Martie 2013

Sistemele de încălzire mai performante încep să devină tot mai atractive pentru consumatorii români.

Ca metodă de protecţie a mediului, eficienţa energetică este un subiect ce devine tot mai popular şi în România, după modelul ţărilor mult mai avansate la acest capitol. Dacă te numeri printre cei preocupaţi de reducerea consumului de energie în casa ta, există o mulţime de schimbări, mai mari sau mai mici, pe care le poţi face. Printre acestea se numără şi instalarea unei centrale termice mai performante, cum este cea în condensare.

Randament de 108%
Principala diferenţă dintre o centrală termică convenţională şi una în condensare constă în faptul că cea de-a doua produce căldură nu doar prin simpla ardere a gazelor, ci şi prin condensarea vaporilor de apă rezultaţi în urma acestui proces. „Astfel, datorită schimbătorului de căldură din oţel-inox cu modul premix, se obţine un randament superior şi o reducere substanţială a emisiilor de carbon şi noxe”, subliniază Cătălin Drăguleanu, director de vânzări în cadrul Ariston Thermo. Potrivit datelor companiei, o centrală termică în condensare de tip Clas Premium (foto) asigură un consum de gaz cu până la 35% mai mic comparativ cu un aparat convenţional, în condiţiile unui randament de 108% (faţă de un maximum de 95% la centralele clasice).

Diferenţa de preţ, recuperată în doi ani
În ciuda beneficiilor pe termen lung oferite de cea dintâi categorie de produse, Cătălin Drăguleanu, directorul Ariston Thermo România, apreciază că, în acest moment, doar circa 10% din piaţa de centrale termice pe gaz din România este compusă din aparate în condensare, în vreme ce restul revine centralelor termice convenţionale. Spre comparaţie, în ţările vestice, această proporţie este inversă.

Pentru moment, principalul obstacol în calea achiziţiei de centrale termice mai performante pare a fi preţul. Astfel, dacă un aparat convenţional costă între 1.990 şi 2.700 de lei (în funcţie de marcă, model şi puterea acesteia), o centrală în condensare poate fi achiziţionată, în medie, cu 5.500 de lei. Totuşi, investiţia iniţială mai mare într-un produs cu un grad mai ridicat de eficienţă poate fi recuperată în scurt timp. „Conform calculelor noastre, diferenţa de preţ dintre centrala Clas Premium (care are un preţ recomandat de 3.590 de lei) şi una convenţională din gama de top se amortizează în aproximativ doi ani. Estimarea a fost realizată ţinând cont de consumul anual de gaz necesar pentru încălzirea şi pregătirea apei calde pentru un apartament cu o suprafaţă de aproximativ 70 de metri pătraţi”, notează reprezentantul Ariston Thermo.

Şi totuşi… românii încep să cumpere
În ciuda tendinţei generale de concentrare pe factorul preţ, în ultimul an a putut fi observată în rândul românilor o schimbare de atitudine în ceea ce priveşte achiziţia de echipamente de încălzire. „Aceştia sunt tot mai interesaţi de produsele cu o eficienţă ridicată şi sunt dispuşi să aloce o investiţie iniţială mai mare pentru a beneficia de un produs ce oferă un consum mai mic şi o economie pe termen lung”, notează reprezentanţii Ariston Thermo. Astfel, rezultatele financiare pe 2012 ale companiei indică o creştere de 25-30% a vânzărilor de centralele termice în condensare, în timp ce segmentul aparatelor convenţionale a consemnat o scădere uşoară, de aproximativ 5%. „Chiar dacă în acest moment doar aproximativ 10% din piaţa de centrale termice pe gaz din România este compusă din echipamente în condensare, mizăm pe o creştere continuă în această direcţie. Astfel, în următorii ani estimăm că românii vor alege tot mai mult centralele în condensare deoarece vor înţelege avantajele acestora, în ciuda preţului mai ridicat”, spune Cătălin Drăguleanu. Un obiectiv stabilit de Ariston Thermo Group la nivel internaţional este ca, până în 2020, 80% din cifra sa de afaceri să provină din vânzările de echipamente cu eficienţă energetică ridicată sau care folosesc energii regenerabile.

Citeşte şi alte articole din secţiunea Home & Deco

Părerile cititorilor
5 păreri
  • Viorica

    Am un apartament de 40 m patrati. Ce centrala de incalzire ar fi mai convenabila ?

  • peceresoare

    5500 lei investitia initiala doar in aparat + montaj + tevi, etc + senzor gaz si electrovalva= 500 lei + proiect si taxa distrigaz = 1500 … probabil se ajunge la 7500 lei cel putin. cu banii astia acoperi costurile de incalzire pt. aproape 1000 mc. de apa calda.

  • Pompiliu Barbu

    De randament de 108% nu se poate vorbi nicaieri in tehnica! hai sa zicem prin absurd ca poate fi 100% dar practic este imposibil sa recuperezi absolut tot ce se arde. Cu randament de 100% fata de o centrala cu randament 95%….se face o economie la gaze de 5%. alculat la un consum/iarna de aprox 2000 lei la gaze/apartament rezulta ca ai economisit cca.100 de lei/iarna. Cum diferenta de pret intre cele 2 tipuri de centrale este de cel putin 1500 lei rezulta ca invetitia se recupereaza in 15 ani…..deci de ce sa bag atitia bani…mai ales ca durata de functionare a unei centrale murale nu trece de 15 ani! si sa nu nmai punem la socoteala ca un aparat un pic mai complicat duce si la posibilitati de defecte mai multe!

  • Maria

    Faceti calculul cat platiti intr-un an si inmultiti cu 35%. Impartiti 5500 lei la ce v-a dat si vedeti in cati ani va scoateti banii pe ea, daca o schimbati cu cealalta.
    Eu am la casa si cu adevarat ai economie mare, dar la o garsoniera nu cred ca se merita,dar depinde si de cat platiti acum.

  • stan.ruxandra

    Eu sunt pensionara si m-ar interesa asa o centrala. Puteti sa-mi spuneti cit costa.Am o garsoniera in casa si are o suprafata de 66m.p.
    Sunt din Brasov si as vrea sa stiu la ce mag. as putea vedea o astfel de centrala.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Când „afară” devine mult mai important: sfaturi practice pentru amenajarea balcoanelor, teraselor și grădinilor

Stând mai mult acasă, din pricina măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19, românii au început să acorde mai multă atenție spațiilor exterioare ale locuințelor. Retailerul local de materiale de...

citește mai departe
The new luxury era? Într-o zonă exclusivistă precum Kiseleff-Aviatorilor, o amenajare cu adevărat „de lux” poate ajunge la încă o dată prețul apartamentului

Un studio de design recunoscut pe plan internațional intră și pe piața din România, pe fondul alinierii standardelor în materie de lux ale persoanelor cu venituri mari din întreaga...

citește mai departe
Ambient modern și elegant, în care să te simți „acasă”!

Acest stil de design se potrivește atât locuințelor spațioase, cât și celor de dimensiuni mai mici. Visezi la o locuință elegantă, însă nu ai vrea să cazi în capcana...

citește mai departe
Design: duplex de 85 de metri pătrați, cu 3 dormitoare și două băi

Cu o compartimentare și o amenajare eficiente, casa ta poate fi mai încăpătoare decât crezi! Datorită noii generații de ansambluri rezidențiale, apartamentele structurate pe mai multe nivele, de tip...

citește mai departe
3 stiluri de amenajare pentru sufrageria ta!

Alături de bucătărie, această cameră este cea în care veți petrece cel mai mult timp împreună. Sufrageria – sau, în accepție modernă, livingul – reprezintă, în designul interior contemporan,...

citește mai departe