Austeritate si pe piata imobiliara

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 6 Iulie 2010, Ultima actualizare: 06 Iulie 2010

Piata imobiliara nu a ramas indiferenta la masurile de austeritate adoptate de Guvern, printre care si majorarea TVA la 24%. 

Aceste masuri stopeaza initiativa privata si modalitatea de dezvoltare a micilor afaceri, care sunt motorul economiei. Categoria de persoane private care si-ar dori sa cumpere un apartament cuprinde din ce in ce mai putini oameni”, a declarat Dan Negulescu, presedintele Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania.

In ceea ce priveste creditarea imobiliara, presedintele APAIR crede ca nu asistam la o inghetare. “Creditarea continua, dar la niste niveluri net inferioare celor necesare pentru ca toata piata imobiliara sa se reporneasca. Nivelul de creditare este extrem de jos, iar conditiile de creditare sunt foarte restrictive”. 

Liviu Ureche, analist imobiliar si fost membru in Comisia Europeana pentru elaborarea standardelor imobiliare, considera ca vom mai vedea scaderi la preturi, dar nu foarte mari. “Preturile minime s-au atins pe piata. Marja dezvoltatorilor a ajuns la un minim istoric. Acum, dezvoltatorii se multumesc si cu o marja de 5%”, a declarat Liviu Ureche.

Potrivit acestuia, cumparatorii au ajuns sa fie o “rara avis” datorita faptului ca cei care erau intr-adevar cu cereri solvabile in piata erau bugetarii. Acum, acestia au si salarii diminuate cu 25% si locurile de munca amenintate.

Referitor la segmentul terenurilor, Dan Negulescu a declarat ca se mai tranzactioneaza doar terenurile care sunt foarte ieftine, “cele cu pret normal nu se vand”.

Majorarea TVA nu ar trebui sa influenteze imediat si nivelul chiriilor, este de parere Oana Iliescu, Joint Managing Director, DTZ Echinox, pentru Bloombiz.ro. 

“Totusi, cresterea sa la 24% presupune plata lunara, a unei valori cu 4.2% mai mari, ceea ce ingreuneaza si mai mult fluxul de numerar al chiriasilor. In cazul retailerilor, impactul va fi mai mare si nu doar la nivel de cash-flow intrucat majorarea  TVA-ului va determina cresterea preturilor si implicit scaderea incasarilor din vanzari”, a declarat Oana Iliescu, pentru Bloombiz.ro.

Articol de Andrei Ciltaru

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe