Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
5 Aprilie 2024

Avocatul te învață: cum te ferești de capcanele din contractele de vânzare-cumpărare și închiriere? – VIDEO

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 05 Aprilie 2024

Semnarea unui contract nu este un lucru pe care să îl neglijezi sau să-l tratezi cu lejeritate pentru că pe termen lung este posibil să ajungi să-ți regreți neatenția, atunci când te vei lovi de consecințe. Un contract este necesar și are puterea de a te proteja de abuzuri, indiferent dacă discutăm despre realizarea unei achiziții imobiliare sau de închirierea unei locuințe.

Pentru că vrem să te ajutăm să iei cele mai bune decizii și să mergi pregătit la semnare, am organizat un webinar din seria “Întreabă expertul” pe tema capcanelor din contractele de vânzare-cumpărare sau de închiriere și ți-am oferit oportunitatea de a te afla față în față cu un avocat care să-ți răspundă la toate întrebările.

Iată care sunt principalele recomandări pe care Alexandra Hila, avocat fondator Hila Legal, le-a oferit participanților webinarului.

Contractul de vânzare-cumpărare

Achiziția unei locuințe poate fi presărată de emoții, mai ales dacă discutăm despre prima ta proprietate. Din păcate, tocmai aceste emoții date de dorința de a pune mâna pe casa visurilor tale te pot face să pierzi din vedere tot felul de aspecte importante și să semnezi contracte care nu sunt neapărat echitabile.

Încearcă pe cât este posibil să analizezi la rece fiecare detaliu legat de această achiziție. Trebuie să faci verificări juridice – cartea funciară și existența eventualelor sarcini înscrise în aceasta, să faci verificări cu privire la vânzător – în cazul dezvoltatorilor fiind destul de ușor să afli detalii despre reputația lor și despre cum s-au comportat în timp imobile din alte proiecte construite de ei, dar și verificări de ordin tehnic – să apelezi la un specialist care să te ajute să identifici eventuale probleme în construcția locuinței sau îmbunătățiri pe care vei fi nevoit să le faci în cazul proprietăților vechi.

Atenție! Este important să nu amâni vizita la proprietate cu un expert până după semnarea antecontractului. Află aici de ce.

Într-o ediție anterioară a webinarului “Întreabă expertul” am pus în discuție principalele aspecte pe care este important să le verifici înainte de a cumpăra o locuință pentru a te asigura că faci o investiție bună. Găsești detalii, mai jos, în video.

Este important să ceri, totodată, contractul de vânzare-cumpărare înainte să ajungi la notar pentru a te asigura că citești totul pe îndelete și nu îți scapă nici cel mai mic detaliu. Dacă notarul refuză să îți trimită draftul de contract, insistă. Este și în avantajul lui ca semnarea să se deruleze cât mai rapid.

Dacă te simți compleșit de limbajul tehnic al unui astfel de document, nu ezita să apelezi la un avocat și să ceri lămuriri. Este bine să înțelegi de la început consecințele clauzelor din contract.

În cazul în care cumperi o locuință de la dezvoltator, atunci trebuie să știi că acesta are obligația de a vinde proprietatea cu toate branșamentele făcute la utilități.

Citește și: Cumperi de la dezvoltator? Atenție! Acestea sunt cele mai frecvente probleme cu care te poți confrunta. Vezi cum le poți rezolva

Contractul de închiriere

Un semnal de alarmă, atunci când vrei să te muți cu chirie într-o casă sau într-un apartament, apare dacă proprietarul îți cere să semnezi un contract de comodat în locul unui contract de închiriere.

Un contract de închiriere te protejează de tot felul de eventuale situații mai mult decât neplăcute, dacă ești atent la ce cuprinde.

Câteva clauze abuzive pe care ai putea să le întâlnești într-un astfel de document sunt:

  • solicitarea unei garanții într-un cuantum prea mare, de exemplu o sumă echivalentă cu un an de chirie;
  • o mențiune conform căreia proprietarul poate să intre oricând în spațiu, fără notificarea chiriașului;
  • posibilitatea proprietarului de a majora chiria lunară, fără să-ți lase opțiunea să ieși din contract, cu un anumit termen de zile de preaviz.

Poți descărca aici un model de contract de închiriere.

Citește și: Câți bani se duc din salariu pe chirie în marile orașe? Brașovenii rămân fără jumătate din câștiguri, timișorenii sunt privilegiați 

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum te ferești de capcanele din contractele de vânzare-cumpărare și de închiriere? Participi la webinarul “Întreabă expertul” și te duci pregătit la semnare

Vrei să cumperi o proprietate și îți este teamă că poți să cazi într-o capcană semnând un contract care ar putea cuprinde clauze abuzive sau pe care nu le...

citește mai departe
Chiriasii au drepturi, nu doar obligatii!

Incepe oficial “sezonul chiriilor” si, in ultima perioada, am incercat sa-ti oferim sfaturi utile pentru a evita probleme de orice gen, atunci cand inchiriezi o locuinta. Unii dintre voi...

citește mai departe
De ce ar trebui să semnezi un contract de închiriere

Un astfel de document oferă o mai mare siguranţă ambelor părţi implicate într-o tranzacţie. Când vine vorba de ocuparea temporară a unei locuinţe, cei mai mulţi vor să rezolve...

citește mai departe
De ce este important contractul de închiriere?

Contractul de închiriere protejează atât proprietarul, cât şi chiriaşul. Având toate aspectele explicate clar, în scris, eventualele probleme ulterioare pot fi lămurite mult mai uşor. Dacă eşti chiriaş, în...

citește mai departe