Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
15 apr. 2010

Berceanu: licitatia pentru tronsonul Comarnic-Brasov va fi reluata

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, a declarat ca foarte curand va fi reluata procedura de licitatie pentru tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov, dupa ce Vinci-Aktor a renuntat la proiect deoarece nu a obtinut finantare din partea bancilor in conditiile contractului, potrivit NewsIn.

„N-au insistat sa prelungeasca termene, au venit si au zis cu voce mica sa mai lungim, ca n-au de unde sa faca rost de bani. Eu le-am spus: domane, ce vreti voi nu-i posibil, ca vine DNA si facem puscarie. I-am spus unuia de acolo in franceza celebra expresie «PMP», adica Police – Menottes – Prison (politie – catuse – puscarie – n. red.)”, a declarat pentru Gandul Radu Berceanu.

Ministrul transporturilor a explicat ca foarte curand va fi reluata procedura de licitatie, pentru a selectiona un alt constructor.

„Mie-mi pare rau ca am ajuns in situatia asta, pentru ca era primul contract de acest gen pe care-l semnam.

Ce m-a deranjat insa pe mine este ca toti mancatorii de … cand n-aveam contract ziceau ca de ce nu facem autostrada, pentru ca apoi, cand aveam contract, sa caute tot felul de bube”, a mai spus ministrul.

Consortiul Vinci-Aktor a trimis miercuri Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si CNADNR o notificare oficiala prin care anunta ca renunta la contract. Intrucat acesta a fost semnat in 18 ianuarie, iar termenul de 90 de zile de la semnare nu expirase, consortiul nu va plati nicio despagubire.

„Oricare dintre Parti poate sa inceteze prezentul contract prin denuntarea unilaterala, in interiorul unui termen de 90 de zile de la data contractului, fara plata de despagubiri, compensatii sau orice alte sume de catre oricare dintre parti sau investitori catre cealalta parte sau investitori. 

Prezentul Contract va inceta de drept la data transmiterii notificarii de incetare, fara nici o alta formalitate prealabila, fara interventia instantelor judecatoresti sau arbitrale”, se arata in notificarea trimisa miercuri de catre consortiu.

Directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Dorina Tiron, a declarat miercuri ca Vinci-Aktor, castigatorul licitatiei pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov, a renuntat la proiect deoarece nu a reusit sa obtina finantare din partea bancilor (1,5 miliarde euro – n.r.) pentru demararea lucrarilor in conditiile contractului semnat.

„In continuare, vom analiza pe ce finantare vom merge pentru acest proiect. Luni, in cadrul unei conferinte de presa, vom prezenta exact ce se va intampla in continuare cu privire la tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov”, a spus Dorina Tiron.

Contractul de concesiune al autostrazii Comarnic-Brasov
a fost castigat de consortiul format din firmele Vinci Concessions SAS, Aktor Concessions S.A., Vinci Construction Grand Projets SAS si Aktor SA.

Tronsonul Comarnic-Brasov are o lungime de 58 km si este considerat cel mai dificil tronson din cadrul viitoarei autostrazi Bucuresti-Brasov.

Potrivit proiectului, dupa finalizarea autostrazii, statul ar fi trebuit sa plateasca in 26 de ani, in total, 4,8 miliarde de euro.

Aceasta suma cuprindea cheltuielile cu imprumutul principal (3,108 miliarde euro), cheltuielile cu imprumutul subordonat – 670 milioane euro, cheltuielile legate de operare si intretinere se ridica la 323 milioane euro, taxele si impozitele si alte costuri – 584 milioane euro si inflatia – 146 milioane euro.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe