Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
27 feb. 2010

Borisov: daca nu se prelungeste finantarea podului Vidin-Calafat proiectul va fi oprit

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat, vineri, la Vidin, ca proiectul podului de peste Dunare, dintre Calafat si Vidin, va fi oprit in cazul in care Comisia Europeana nu accepta prelungirea termenului de finantare a lucrarilor, astfel incat constructia sa poata fi incheiata pana in iunie 2011.

Premierul bulgar a declarat, vineri, la Vidin, unde a inspectat alaturi de omologul sau roman, Emil Boc, stadiul lucrarilor la podul de peste Dunare, ca niciuna dintre parti nu este multumita de stadiul executiei la podul ce leaga Vidinul de Calafat.

„Niciuna dintre parti nu este multumita de ceea ce am vazut. Speram ca intr-un an de zile, pe jos sau cu masina, sa bem o cafea in Romania sau Bulgaria”, a declarat Borisov.

Intrebat ce se va intampla in cazul in care Comisia Europeana nu va raspunde favorabil solicitarii comune a Bulgariei si Romaniei de a prelungi termenul de finantare a lucrarilor la podul de la Calafat-Vidin, Borisov a spus: „O sa oprim proiectul. Eu sunt insa optimist ca eforturile celor doua tari vor da rezultate la Bruxelles”.

La randul sau, premierul Emil Boc a afirmat ca partea romana nu este vinovata de intarzierea lucrarilor de executie a podului, raspunzand astfel unei intrebari venite din partea jurnalistilor bulgari.

„Daca partea asta era gata (partea Bulgariei – n. r.), puteam spune ca partea romana era vinovata. Haideti sa ne uitam la ce vedem. Asta este cel mai bun raspuns”, a afirmat premierul Emil Boc.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, ca Romania si Bulgaria vor solicita Uniunii Europene sa prelungeasca termenul de finantare a lucrarilor la podul peste Dunare de la Calafat-Vidin, astfel incat constructia sa poata fi incheiata pana in iunie 2011.

Boc a vizitat, vineri, santierul Podului de la Vidin-Calafat, impreuna cu omologul sau bulgar, Boiko Borisov. „Ce am vazut aici nu imi place, pentru ca se pierd bani europeni si anul viitor, in iunie, trebuie sa avem podul gata. Cine crede ca avem timp de pierdut se insala.

Din punct de vedere politic, vom face la Bruxelles tot ce este necesar pentru prelungirea finantarii”, a spus Boc. Premierul a admis totodata ca statul care nu respecta termenele de finalizare a proiectelor finantate de UE poate fi sanctionat politic de catre oficialii de la Bruxelles.

Reprezentantii Guvernului roman si cei ai Executivului bulgar au semnat, la Sofia, o declaratie prin care solicita UE extinderea pana la 31 decembrie 2011 a termenului in care cheltuielile aferente cofinantarii proiectelor derulate prin programul IPSA si Fondul de coeziune, aprobate in perioada 2000-2006, sunt considerate eligibile.

La sfarsitul anului trecut, autoritatile de la Sofia au cerut Comisiei Europene prelungirea cu 18 luni a termenului de contractare a unei finantari de 70 milioane euro prin programul ISPA, pentru constructia unui al doilea pod romano-bulgar peste Dunare, intre orasele Calafat si Vidin.

Termenul de contractare a fondurilor expira la finele anului 2010. Constructia podului este intarziata cu mai mult de un an, ministrul bulgar al Transporturilor declarand, vineri, ca lucrarile de constructie urmeaza sa fie incheiate pana in iunie 2010, iar podul poate fi dat in folosinta la sfarsitul anului.

Autoritatile romane si cele bulgare au semnat acordul de constructie a podului in martie 2000, insa implementarea efectiva a proiectului a fost amanata din cauza fondurilor insuficiente.

In prezent, singurul pod pe segmentul comun de Dunare dintre Romania si Bulgaria este cel dintre Giurgiu si Ruse. Dezvoltarea proiectului celui de-al doilea pod peste Dunare va costa in total 226 milioane euro. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe