Analiştii imobiliari estimează că preţurile locuinţelor din ţara vecină vor creşte cu 10-25% până la sfârşitul acestui an
Chiar şi în plină criză imobiliară, Bulgaria şi-a păstrat alura de paradis imobiliar. Preţurile extrem de reduse în comparaţie cu alte ţări, staţiunile turistice bine dezvoltate, ca şi potenţialul de creştere pe termen lung a pieţei, toate acestea au determinat mulţi investitori aflaţi într-un stand-by ferm să treacă la acţiune. Românii nu fac excepţie – în special când vine vorba de segmentul caselor de vacanţă. „Anul acesta am avut aproape 230 de vânzări de apartamente noi într-un complex finalizat în Nessebar, cu 300 de euro pe metru pătrat. Avem clienţi care au cumpărat chiar şi două-trei etaje de apartamente”, spune Daniel Popa, director executiv în cadrul agenţiei Bulgariainvest. Acesta precizează că peste 95% dintre clienţii români sunt interesaţi de achiziţia unui apartament nou într-un complex rezidenţial care să le ofere toate serviciile şi beneficiile unui hotel de patru-cinci stele. O preferinţă cât se poate de firească, dat fiind că asemenea proprietăţi sunt şi cele mai uşor de închiriat.
4-8 ani, perioadă de amortizare
În cât timp ar putea fi amortizată o investiţie într-o locuinţă pe litoralul bulgăresc? Popa oferă un exemplu în acest sens: un apartament nou de lux cu o suprafaţă de 60 de metri pătraţi, ce costă 400 de euro pe metru pătrat, ar ajunge la un preţ final de 24.000 de euro. O asemenea proprietate ar produce un venit din închiriere în regim hotelier cuprins între 3.000 şi 6.000 de euro pe sezon, în funcţie de zona în care este situată, depărtarea faţă de mare, bugetul de promovare etc. Durata de amortizare a investiţiei ar fi aşadar de patru până la opt ani.
Preţuri la pragul minim
Mirajul unor asemenea randamente (aproape) ireale nu va mai continua însă multă vreme, avertizează specialiştii imobiliari din ţara vecină. Un preţ mediu pentru o locuinţă de vacanţă în Bulgaria se situează acum la aproximativ 470 de euro pe metru pătrat, potrivit reprezentantului Bulgariainvest. „Anul trecut, preţurile au scăzut, în medie, cu 45%; anul acesta, creşterea masivă a vânzarilor din primele luni ale lui 2010 ne arată o revenire puternică. Estimăm o creştere medie de 25% a preţurilor faţă de nivelul actual, până la sfârşitul anului 2010”, subliniază Popa. Că momentul actual nu este decât liniştea dinaintea furtunii este de părere şi Oksana Volkova, consultant de vânzări în cadrul agenţiei Tabiti. „Experţii estimează că preţurile pe piaţa imobiliară din Bulgaria au ajuns aproape la nivelul minim şi se aşteaptă că în a doua jumătate a anului 2010 acestea vor începe să crească”, spune aceasta. Marja de creştere indicată de Volkova până la sfârşitul acestui an este însă ceva mai redusă, de circa 10%.
Staţiunea de schi Bansko, campioană la reduceri
Reprezentanta Tabiti precizează că, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preţurile medii ale locuinţelor bulgăreşti au scăzut cu 21,3% faţă de 2008, în Sofia şi alte oraşe mari ale Bulgariei declinul fiind chiar mai mare. Excepţie fac oraşele Varna şi Burgas, unde scăderea a fost mai mică. Per total, cele mai mari ieftiniri, de 30%-40% au fost înregistrate pe segmentul apartamentelor de vacanţă. Astfel, staţiunea de schi Bansko este lider la capitolul ieftiniri, cu reduceri de până la 45%. Aici, preţurile pornesc de la 350 de euro pe metru pătrat.
Număr nelimitat de case, doar cu buletinul
În acest context, Oksana Volkova este de părere că achiziţia unei case în Bulgaria în momentul actual este o alegere inspirată. „Investitorii deştepţi întotdeauna cumpără atunci când preţurile sunt foarte mici şi vând atunci când preţurile sunt mari”, completează Popa. Ca documente, cei interesaţi de o proprietate în Bulgaria ar avea nevoie doar de paşaport sau carte de identitate. „Nu există nicio limită a numărului de proprietăţi imobiliare pe care le poate cumpăra, vinde, utiliza şi închiria orice român în Bulgaria”, precizează Popa. Procesul de achiziţie, de la vizionare până la semnarea efectivă a contractului, ar putea dura între două săptămâni şi o lună. O perioadă ceva mai mare ar necesita cumpărarea unui apartament ce nu a fost încă finalizat. Volkova precizează că, pentru siguranţa tranzacţiei, cumpărătorul ar trebui să apeleze la un avocat local. De asemenea, este recomandat ca cel dintâi să fie însoţit de o persoană care să cunoască bine limba bulgară.
Vlad ion
Asta este viitorul, sunt doar 3 ore cu masina distanta de Bucuresti, si cresterile estimate sunt mult mai mari. Baietii cu banii din Romania s-au orientat deja pe litoralul de lux bulgar
Mihaela
Am fost de 2 ori la litoralul bulgar si este vreo 75 de ani CEL PUTIN inaintea celui romanesc.
Si deja a inceput sa se vorbeasca romaneste, deci sunt convinsa ca va incepe o invazie romaneasca cat de curand, preturile vor egala in 1-2 ani preturile din Romania de la imobiliare.
Deci nu 10-25% crestere, ci probabil vreo 150-250% crestere e mult mai realista, tinand seama ca se porneste de la 300 eur/mp !!!
Mihaela Dragnea
Tabiti este o agentie bulgareasca care in mod interesant, propune sa cunosti bine limba bulgara?!?! Ciudat totusi cum au reusit sa cumpere in acest caz peste 400.000 de vestici (britanici, polonezi, nervegieni, germani) proprietati in Bulgaria, daca ar fi cum spune doamna Volkova, ca ar trebui sa stii bulgara :))))