Castigam de sase ori mai mult, dar cumparam de cinci ori mai greu un apartament

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 6 Noiembrie 2009, Ultima actualizare: 06 Noiembrie 2009

In prezent, un roman cu studii superioare cumpara de cinci ori mai greu un apartament decat o facea acum 20 de ani, desi salariul actual este de sase ori mai mare ca inainte de 1989, potrivit unui studiu efectuat de Impact.

“In urma cu 20 de ani, salariul unui inginer, economist sau medic era de circa 3.000 lei, adica aproximativ 100 de dolari la cursul de atunci. Un apartament cu doua camere se putea cumpara cu 140.000 lei, adica cu 46,66 salarii medii. Astazi, salariul mediu net al aceleiasi categorii profesionale este de circa 2.000 lei, iar dolarul este circa 3 lei, adica aproximativ 666 dolari. Si acelasi apartament cu doua camere costa circa 250.000 de lei, adica 125 de salarii. Deci romanul mediu, cu pregatire superioara castiga astazi, dupa 20 de ani, mai multi dolari, dar cumpara de cinci ori mai greu un apartament decat o putea face cu 20 de ani in urma”, este de parere Dan Ioan Popp, directorul Impact.

Dupa anii ’90, ca urmare a “improprietaririi” a aproape 4 milioane de familii prin vanzarea la preturi simbolice de 1.000-2.000 dolari a apartamentelor in care locuiau, aproximativ 97% din populatia urbana a capatat statutul de proprietar. “Asa am avut dintr-o data 8 milioane de proprietari, care au inceput sa joace dupa regulile capitaliste – cerere si oferta – fixand practic pretul locuintelor.

Astazi, pe aceasta baza, 90% din fondul actual de locuinte sunt cele vechi, circa 85% din acestea fiind tranzactionate de proprietari-persoane fizice, ceea ce inseamna ca formatorul pretului mediu este, de fapt, marea masa a populatiei, si nu o entitate sau un grup deentitati comerciale care practic sunt dispersate si de fapt nesemnificative, afirma Dan Ioan Popp.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Părerile cititorilor
 • Ardeleanu Radu

  Asa,si?

 • RMS

  Interesant punct de vedere, si totusi atat de subiectiv. Conform logicii enuntate de articol, pretul unui apartament acum 20 de ani era aprox 4700 dolari, iar acum 83.000 dolari (in conditiile in care pretul a scazut pe piata, acelasi apartament costand in 2007 si 2008 aproximativ 80.000 euro). Asadar, preturile au crescut de aproape 20 de ori.
  Mai mult decat atat,sa nu uitam variatia inflatiei in acesti 20 de ani, ce a afectat semnificativ puterea de cumparare !!! Marea majoritate a oamenilor si-au permis sa achite valoarea de atunci a apartamentelor pentru ca valoarea din contract a ramas fixa, iar leul s-a devalorizat accelerat.
  Da, pretul reprezinta punctul de intalnire al cererii cu oferta, si da, oferta este in principal de apartamente vechi, dar dezvoltatorii de proiecte imobiliare au contribuit semnificativ la cresterea preturilor pe piata, proiectele noi avand un pret mediu de 1800-2000 euro pe m2 in 2008 (si acesta e pretul mediu). Intr-adevar, nu mai au aceeasi marja de profit ridicata de la inceputuri (ziarele erau pline de povesti de succes), pentru ca si preturile pamanturilor si costurile au crescut, dar nu multa lume is poate permite sa plateascal preturile cerute pe proiectele noi, luand in considerare si dificultatile in a obtine un credit.
  Ar fi bine sa se ia toti factorii in considerare, inainte de a emite presupuneri ca titlul articolului.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe