Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 Iulie 2010

Cât au scăzut, de fapt, preţurile la apartamente?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 01 Iulie 2010

Potrivit indicelui www.imobiliare.ro, pretenţiile proprietarilor s-au diminuat cu 5% în primul trimestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2009

Institutul Naţional de Statistică a publicat ieri primul indice naţional al preţurilor de tranzacţionare de pe piaţa rezidenţială. Rezultatele sunt surprinzătoare: la nivel naţional, în primul trimestru al acestui an, valoarea de achiziţie a locuinţelor a scăzut cu doar 3,9% comparativ cu preţul mediu înregistrat în 2009. Preţurile apartamentelor au scăzut cu 3,8% în acest răstimp, în vreme ce casele s-au ieftinit cu 4,3%.

Comparativ cu indicele preţurilor cerute de proprietari la nivel naţional calculat de www.imobiliare.ro (IMO), diferenţa nu este una majoră. Astfel, în primul trimestru din 2010, preţul mediu pe metru pătrat util al unei locuinţe (fie ea veche sau nouă) a fost de 1.208 euro, în vreme ce media pe întregul an 2009 a fost de 1.272 de euro pe metru pătrat. Din comparaţia celor două valori rezultă o scădere de 5%, faţă de ieftinirea de 3,8% indicată de INS.

Instrumente de măsură complementare
Motive pentru diferenţa de 1,2% dintre cele două marje de scădere a preţurilor există. În primul rând, cei doi indicatori iau în calcul valori diferite. „Indicele imobiliare.ro se referă la preţul cerut pentru ofertele scoase la vânzare şi prezintă concret care sunt aceste preţuri exprimate în euro pe metru pătrat util, în timp ce indicele INS se referă, teoretic, la preţuri de tranzacţionare. Cel din urmă exprimă tendinţele de scădere doar procentual, ceea ce, din păcate, nu ne permite să facem o analiză concretă între preţul cerut şi cel la care se încheie tranzacţia”, arată Adrian Erimescu, director general www.imobiliare.ro.

În al doilea rând, arată Erimescu, indicele imobiliare.ro este exprimat în euro pe metru pătrat util şi nu se referă la preţul total, din simplul motiv că suprafeţele aceloraşi categorii de apartamente diferă foarte mult. Astfel, este foarte dificil să compari o locuinţă cu două camere cu o suprafaţă de 60 de metri pătraţi, cu una tot cu două camere, dar cu o suprafaţă de 40 de metri pătraţi.

Luând în considerare aceste diferenţe metodologice, discrepanţa dintre cei doi indicatori ai preţurilor din Capitală se reduce semnificativ. „Din punctul nostru de vedere, cei doi indici sunt complementari”, arată Erimescu. Acesta precizează că indicele imobiliare.ro se doreşte a fi un instrument de măsură în timp real pentru evoluţia preţurilor la imobile, pentru a veni în ajutorul consumatorului care doreşte să cumpere sau să vândă o proprietate în prezent.

13,8%, ieftinirea anuală a apartamentelor
Pe lângă metoda de calcul a scăderii preţurilor folosită de INS (media pe 2009 versus media pe primul trimestru 2010), www.imobiliare.ro propune încă două variante. Astfel, comparând preţul mediu cerut al apartamentelor la nivel naţional pe primul trimestru 2010 (1208 euro pe metru pătrat util), cu valoarea medie înregistrată în primul trimestru 2009 (1.402 euro pe metru pătrat util), diferenţa obţinută este de 13,8%. Aplicând aceeaşi metodă de calcul, în Bucureşti diferenţa este de 17,7%. Pe de altă parte însă, datele furnizate de INS nu permit o comparaţie a datelor din primul trimestru al acestui an cu cele din aceeaşi perioadă a lui 2009.

A treia metodă de calcul foloseşte preţul mediu înregistrat la nivel naţional în martie 2010 (1.211 euro pe metru pătrat util) în comparaţie cu cel înregistrat în decembrie 2009 (1.228 euro pe metru pătrat util). Diferenţa astfel rezultată este de 1.4%. În Bucureşti, marja de scădere înregistrată în acest răstimp se ridică la 1.3%.

Tendinţa de scădere continuă
Potrivit INS, la nivel naţional, Bucureştiul ocupă primul loc la capitolul scăderi în primul trimestru al anului. Astfel, apartamentele din Capitală s-au ieftinit cu 5,7%, în vreme ce, în restul ţării, acelaşi tip de proprietăţi costă, în medie, cu 1,6% mai puţin. Potrivit aceleiaşi metode de calcul, indicele imobiliare.ro indică o scădere de 6,1% pentru apartamentele din Bucureşti. Tendinţa de scădere va fi continuată, cel mai probabil, şi în cea de-a doua parte a lui 2010. „După un început de an în care preţurile au oscilat, în mare parte sub influenţa programului Prima Casă, în ultimele luni preţurile la imobiliare au reînceput să scadă. Până la sfârşitul acestui an, este foarte probabil nu doar să asistăm în continuare la scăderi de preţuri pe sectorul rezidenţial, ci să atingem noi praguri minime de la începutul crizei încoace. Acest lucru se va resimţi în mod natural atât la nivelul preţurilor cerute, cât şi în privinţa celor de tranzacţionare”, estimează Erimescu.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe