Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
24 August 2023

Cât de accesibile sunt locuințele din România?

scris de Corina Varlan in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 25 August 2023

Găsești unele dintre cele mai ieftine locuințe chiar la noi, în România. Țara noastră se află la coada clasamentului la capitolul prețuri, depășind doar două alte state din regiune, potrivit studiului Deloitte Property Index 2023.

În momentul de față, nu există țări în Europa unde locuințele noi să se vândă cu mai puțin de 1.000 de euro/mp. Cel mai scăzut preț mediu de tranzacționare pentru locuințele noi, de 1.237 de euro/mp a fost înregistrat în Bosnia și Herțegovina. Penultimul loc în top a fost ocupat de Grecia, unde vânzările se fac cu 1.330 de euro/mp.

Puțin mai scumpe sunt locuințele noi din România. Aici, media se situează în jurul valorii de 1.417 euro/mp, arată studiul ce analizează mersul pieței rezidențiale în marile orașe din 27 de țări.

Dacă ne uităm, spre exemplu, la datele raportate în studiul similar publicat în 2021 vedem că cele mai ieftine locuințe noi se găseau atunci în Bulgaria, cu o medie a prețului de tranzacționare de 578 de euro/mp. Acestea erau urmate de Bosnia și Herțegovina, cu 881 de euro/mp. În cazul României, valoarea era destul de apropiată de cea actuală, respectiv de 1.332 de euro/mp.

De altfel, tendința de creștere a prețurilor medii se poate observa, la ora actuală, în cazul locuințelor noi în majoritatea țărilor europene.

Dacă până acum am vorbit doar despre locuințele ieftine, acum aruncăm o privire și la cele mai scumpe. În această privință Austria ocupă primul loc în fruntea clasamentului cu un preț mediu pentru locuințele noi de 4.925 de euro/mp în 2022.

În Germania media se situează în jurul valorii de 4.800 de euro/mp, în timp ce în Franța ajunge la 4.639 de euro/mp.

De câte salarii ai nevoie să-ți cumperi o locuință

Un român are nevoie, în medie, de 6,3 salarii anuale brute pentru a-și permite achiziția unei locuințe cu o suprafață de 70 de mp, fapt care ne plasează pe locul al șaselea în topul accesibilității.

Similar, italienii trebuie să strângă 6,2 salarii, în timp ce în Slovenia sunt de ajuns 5,6 salarii anuale brute pentru cumpărarea unei locuințe, iar în Danemarca 5. În Belgia și în Norvegia sunt necesare între 4 și 5 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuință.

Cel mai scăzut grad de accesibilitate se înregistrează în Slovacia unde îți trebuie circa 14 salarii pentru o astfel de achiziție.

Dacă te gândești să-ți cumperi o locuință, poți afla ce credite poți obține prin intermediul Imobiliare.ro Finance. Ai acces imediat la peste 30 de bănci și instituții financiare și poți solicita în doar câțiva pași o ofertă personalizată. Află mai multe AICI.

Cele mai scumpe locuințe nu sunt în Capitală

Locuințele cele mai scumpe nu se vând în București, ci în Cluj-Napoca. Există și alte cazuri în Europa în care unul dintre marile orașe depășește în top capitala. Un exemplu concret ar putea fi Barcelona în Spania sau Milano în Italia.

Descarcă AICI cel mai nou raport Imobiliare.ro Market 360 pentru informații detaliate despre mersul pieței rezidențiale din cele mai mari orașe ale țării.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, luna trecută prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori în Cluj-Napoca a ajuns la 2.419 euro/mp util, menționându-se cu doar câțiva euro peste nivelul înregistrat la începutul verii.

Atât pe segmentul nou, cât și pe segmentul vechi, prețurile se mențin cu circa 2% peste nivelul din iulie 2022. Apartamentele cu 2 camere din blocuri vechi puteau fi achiziționate la un preț mediu de 2.449 de euro/mp util, iar cele aflate în imobile finalizate recent cu 2.541 de euro/mp util.

În Capitală valoarea medie de listare a apartamentelor a ajuns în iulie la 1.500 de euro/mp util, după un avans cu câțiva euro față de luna anterioară, dar consemnând în continuare o scădere cu aproape 3% față de iulie 2022.

Bucureștenii au putut achiziționa, spre exemplu, un apartament nou cu două camere cu circa 1.386 de euro/mp util și o garsonieră, tot într-un imobil finalizat recent, cu 1.243 de euro/mp util. Trebuie menționat, totodată, și faptul că în cazul locuințelor noi prețurile solicitate în Capitală rămân cu circa 11% mai mici decât cele înregistrate în iulie 2022.

Pe piața veche s-a putut observa, în schimb, o ușoară tendință de creștere luna trecută, chiar dacă și în acest caz prețurile rămân cu aproape 1% sub nivelul din iulie 2022. Astfel, proprietarii au scos la vânzare apartamente cu 2 camere la un preț mediu de 1.509 euro/mp util, respectiv garsoniere la 1.559 de euro/mp util. Mai multe despre evoluția pieței în alte orașe mari din România găsești AICI.

Cât de tentantă este alternativa închirierilor

Potrivit datelor publicate în cel mai nou raport Imobiliare.ro Market 360, aferent intervalului aprilie-iulie 2023, interesul pentru achiziția de locuințe se situează pe un ușor trend descendent față de perioada similară a anului trecut. Diferențe mai mari se pot vedea însă de la un trimestru la altul.

Dintr-un total de aproximativ 107.200 de potențiali cumpărători care și-au căutat un apartament sau o casă pe Imobiliare.ro doar în șase dintre cele mai mari orașe din țară, mai bine de 66.000 au fost interesați de proprietățile din Capitală, în timp ce 10.400 și-au dorit o locuință în Cluj-Napoca.

În schimb, cererea pe segmentul închirierilor s-a majorat, în total, față de anul trecut cu 30% la nivelul celor șase mari orașe analizate. Astfel, în același interval de timp, mai bine de 52.000 de potențiali chiriași au vrut un apartament sau o casă în București, în timp ce 11.600 și-au arătat interesul față de proprietățile din Cluj-Napoca.

“Chiriile sunt în creștere în România. Chiar și lunile în care sezonalitatea ar fi dictat un nivel mai scăzut, acestea au continuat să crească. Avem majorări de prețuri cuprinse între 6%-7% pe an în Timișoara și chiar spre 23% în Constanța”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, în cadrul unei apariții la postul de televiziune Euronews România.

“Acest lucru apare pe fondul unui cumul de factori. În primul rând este un efect care vine din piața vânzărilor de locuințe unde numărul de tranzacții este în scădere. Nevoia de locuire există, numărul de livrări scade, deci cererea devine mai mare și oferta se restrânge pe chirii”, a mai adăugat el.

Ne puteam aștepta, totodată, să vedem noi majorări în următoarea perioadă pe segmentul închirierilor, odată cu apropierea noului an universitar. “În orașe universitare, precum București, Timișoara, Cluj-Napoca sau Iași, cererea va crește în mod organic cu 20%-25% în această perioadă, ceea ce va pune presiune pe prețuri. Chiriile vor avea tendința să crească, iar proprietarii vor avea tendința să speculeze această cerere mare mai ales în contextul în care oferta este, în continuare, mică”, a mai menționat Crainic în cadrul apariției televizate.

Cele mai noi informații legate de mersul pieței chiriilor pot fi consultate AICI. Nu uita să arunci o privire și pe ediția Imobiliare.ro Talks în care am luat pulsul acestui segment de piață alături de un expert.

Corina Vârlan are o experiență de 12 ani în presa online, comunicare și content marketing. Ea s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în urmă cu 6 ani și ocupă, în prezent, funcția de Content Manager. Corina își concentrează activitatea pe subiecte de interes din sectorul de real estate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
HARTĂ – Câți bani se duc din salariu pe chirie în marile orașe? Brașovenii rămân fără jumătate din câștiguri, timișorenii sunt privilegiați 

Interesul arătat de români pentru locuințele scoase la închiriere se menține puternic, iar într-un context marcat de o ofertă limitată, prețurile s-au majorat ușor într-unele dintre marile orașe din...

citește mai departe
Apartament vechi sau nou? Ce tip de locuință atrage cei mai mulți cumpărători în Timișoara

Interesul pentru locuințele de pe piața veche disponibile la vânzare în Timișoara a fost tot mai mare în ultima parte a anului trecut comparativ cu sfârșitul lui 2022. Avansul...

citește mai departe
Constanța, al patrulea cel mai scump oraș din țară. Locuințele noi atrag tot mai mulți cumpărători

Cererea pentru locuințele noi din Constanța a crescut, în trimestrul IV comparativ cu perioada similară a anului trecut, cel mai mult în rândul celor șase mari orașe analizate de...

citește mai departe
Apartamente ieftine vs scumpe în Brașov. Prețuri pe zone și principalele tendințe în imobiliare pe plan local

Orașul Brașov a depășit Capitala în materie de prețuri și se poziționează pe locul al doilea în clasamentul celor mai scumpe din țară pentru cumpărătorii de apartamente, potrivit celui...

citește mai departe
Piața chiriilor fierbe – 19.000 de potențiali chiriași și-au căutat deja un apartament în 2024. Harta celor mai ieftine și celor mai scumpe orașe din țară

Noul an a început deja cu o serie de măsuri care îi vizează direct pe toți cei care își scot locuințele la închiriere. Interesul rămâne însă crescut pe acest...

citește mai departe