Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
19 Mai 2010

Ce trebuie sa stii cand cumperi un teren

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 19 Mai 2010

Investitia intr-o casa noua este mai dificila decat intr-un apartament in interiorul orasului. Presupune o implicare mai personala si rezolvarea multor probleme, care la prima vedere par “usoare”.

Dupa “primul val” de investitori in acest segment (2000 – 2004) si cel de-al doilea (2005 -2008), in 2010 piata se indrepata cu siguranta intr-o noua directie. Oamenii sunt mai precauti, iar “oportunitatile” sunt analizate amanuntit de catre toata lumea.

Daca vreti sa va construiti propria locuinta (unii o numesc “vila”), va trebui sa incepeti alegand locatia si cumparand terenul.

Trebuie sa luati in considerare multe aspecte importante, daca vreti sa evitati surprizele neplacute…

1. Locatia, locatia, locatia

Locatia unei proprietati este intotdeauna vitala. Nu lasati pe nimeni sa va induca in eroare.

Daca locatia nu este buna, restul nu conteaza.

2. Romania nu este SUA sau Germania…

Am obosit sa aud oamenii comparand Romania cu SUA sau Germania. Traim in Balcani si inca avem de rezolvat probleme pe care alte tarii le-au rezolvat cu 30 -50 de anii in urma.

Infrastructura este saraca, mentalitatea nu este ideala, si in plus orasul nu se extinde atat de repede pe cat s-ar astepta unii “visatori”.

Prin urmare, cand cineva incearca sa va vanda ceva bazat pe ceea ce se intampla peste hotare, fiti de doua ori mai suspicios.

3. Bucurestiul reprezinta o alta piata in comparatie cu celelalte mari orase

In vreme ce in alte parti, limitele orasului sunt de 4 – 8 km, in Bucuresti depasesc 30. Asadar, daca nu locuinti in capitala Romaniei, nu cititi povesti despre ceea ce se intampla aici, incercand sa aplicati fiecarui alt oras din Romania.

4. Terenurile extravilane nu sunt intotdeauna usor de transformat in intravilane

Aveti foarte mare grija cand cineva va vinde un teren care face inca parte din “circuitul agricol” sau extravilan.

Procedurile transformarii lui in intravilan vor necesita timp si bani.

Cateodata merita, datorita pretului scazut de achizitie, cateodata nu. (Si nu uitati ca exista oameni locali “descurcareti” care se vor oferi “voluntari” sa va ajute cu procedurile, in schimbul unor “cheltuieli marunte”).

5. In Romania, un teren “in mijlocul pustietatii” va ramane “in mijlocul pustietatii” pentru mult mai multi ani decat va asteptati.

Pasul logic este ca un oras sa se extinda in aproprierea granitelor sale. Sau poate sa depasesca cu putin.

Daca va asteptati sa se extinda cu 10 – 15 km si investiti intr-o proprietate acolo, atunci pur si simplu va riscati banii.

In vremurile bune, o sa gasiti alti oameni carora “le plac aventurile si adrenalina” pentru a cumpara proprietatea de la dumneavoastra.

In vremurile mai putin bune, dupa cum stiti, o sa uitati de proprietatea respectiva pentru multi ani. (Putinele exceptii de la aceasta regula pur si simplu confirma regula).

Important: Intr-adevar, exista oameni care investesc departe de oras si isi vad banii multiplicati.

Dar:

Ei nu au investit la aceea vreme in vederea construirii propriei case

Au vandul la un pret mai ridicat dupa cativa ani sau dupa cateva decade

Pentru fiecare dintre cei care au reusit sa revanda si sa obtina profit, exista alte doua personae care au investit si au ramas blocati 15 – 40 de ani.

6. Utilitatile, utilitatile, utilitatile

Sa numaram impreuna zonele din jurul Bucurestiului in care autoritatile locale au reusit sa implementeze utilitatile, electricitatea, apa, canalizarea, gazele.

Au fost anuntate sute de proiecte, dintre care foarte putine au fost incheiate. Nu ne ofera asta un ghid pentru viitor? Platiti in plus si conectati-va astazi, oricand aveti sansa.

7. Accesul la parcela de pamant

Daca nu aveti acces la fasia de pamant cu usurinta, atunci pur si simplu ati cumparat ceva “pentru generatii viitoare”, in niciun caz pentru viitorul apropiat.

8. Accesul la arterele locale si nationale

Cu cat sunteti mai aproape, cu atat este mai bine pentru dumneavoastra si proprietatea dumneavoastra.

Desigur ca daca veti cumpara un teren cu deschidere catre DN1 il veti folosi pentru alte activitati si nu pentru a locui acolo.

Dar nimeni nu a avut vreodata de pierdut daca a fost aproape sau asezat la puncte importante de referinta.

9. Trafic pentru a ajunge acolo

Exista proprietati aproape de drumurile judetene, dar aveti nevoie de prea mult timp pentru a ajunge la ele.

Traficul aglomerat al orasului, conditiile proaste de pe drumuri etc., influenteaza acapacitatile dumneavostra de a ajunge la proprietate la timp.

Acesti factori ar trebui sa va influenteze de asemenea deciziile inainte de a cumpara ceva intr-o astfel de zona, analizand cu atentie plusurile si minusurile locatiei.

10. Aproape de ce sau de cine

Proprietatea este aproape de padure? De un lac? Este un lac sau o mlastina “botezata lac” de localnicii “smecheri”?

Cand vine vremea sa alegem platim cu siguranta mai mult pentru locatiile amplasate langa un mediu natural mai bun.

Asigurati-va ca acest mediu este real, ci nu supraestimat. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Părerile cititorilor
1 părere
  • Cristian

    Felicitari! Multumim!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe