Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
4 aug. 2009

Centrele comerciale din Bucuresti au pierdut 46% din valoare

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Centrele comerciale din Bucuresti au pierdut cel mai mult din valoare in ultimul an comparativ cu celelalte capitale din centrul si estul Europei, scaderea chiriilor si cresterea randamentelor determinand reducerea valorii acestui tip de active cu 46% in intervalul iunie 2008-iunie 2009.

Randamentul la achizitia de spatii comerciale din Bucuresti a crescut in primul semestru cu trei puncte procentuale, la 9,5%, conditii in care valoarea centrelor comerciale s-a redus cu 46,1% fata de prima jumatate a anului trecut, potrivit unui studiu al companiei de servicii imobiliare CB Richard Ellis (CBRE), transmite Mediafax.

Datele CBRE arata ca in aceeasi perioada nivelul chiriilor s-a redus cu 21%, la 55 de euro pe metru patrat pe luna, unul dintre cele mai scazute din Europa Centrala si de Est (ECE). Chirii mai mici sunt in Zabreg, Sofia – 45 de euro/mp/luna si Belgrad – 40 de euro/mp/luna.

In toate capitalele din Europa Centrala si de Est, centrele comerciale au pierdut din valoare, dar nu atat de semnificativ ca in Bucuresti. Doar in Varsovia valoarea centrelor comerciale s-a redus cu un nivel apropiat celui din Bucuresti, respectiv cu 45,2%, in conditiile in care randamentele au urcat cu doar 1,25 puncte procentuale, la 7%.

Cele mai ridicate randamente se regaseau la sfarsitul lunii iunie insa la Kiev – 16% in urcare cu 6,75 puncte fata de 30 iunie 2008 si la Moscova – 13%, cu trei puncte peste nivelul din iunie 2008.

In celelalte capitale din regiune, centrele comerciale s-au devalorizat cu 34,4% in Sofia, cu 27,1% in Belgrad, cu 26,8% in Bratislava si cu 24,7% in Praga.

In prezent, in Bucuresti sunt deschise sase centre comerciale de tip mall si unul de tip parc comercial, doua astfel de proiecte fiind in curs de finalizare.

Si cladirile de birouri si parcurile industriale si logistice au scazut ca valoare in primul semestru, cu 28,2%, respectiv 16,4%, potrivit CBRE.

La spatii de birouri, scaderea din primele sase luni din 2009 a valorii activelor din Bucuresti este printre cele mai reduse insa din Regiune, evolutii mai accentuate au avut loc in Kiev (-76,2%), Moscova (53,4%), Varsovia (-41,6%).

Studiul arata ca in primele sase luni randamentele pe piata birourilor din Bucuresti au ajuns la 9,5%, in crestere cu doua puncte fata de perioada similara a anului trecut, iar la parcurile industriale si de logistica la 10%, inregistrand un avans tot de doua puncte.

Randamentul investitiilor imobiliare este reprezentat de raportul procentual dintre venitul anual generat de spatiu (prin vanzare sau inchiriere) si valoarea fondurilor alocate pentru constructie si amenajare sau pretul la care a fost achizitionat imobilul.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe