Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
16 feb. 2010

Chiriasii ANL pot cumpara locuintele la preturi cuprinse intre 19.140 si 36.014 euro

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Locuintele ANL destinate inchirierii de catre tineri vor fi scoase la vanzare la preturi de sub 19.140 euro pentru o garsoniera, sub 26.950 euro pentru doua camere, iar apartamentele de trei camere vor costa cel mult 36.014 euro,

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a elaborat un proiect de lege prin care vor fi modificate criteriile pentru cei care doresc sa achizitioneze locuinte ANL. Proiectul de act normativ va fi prezentat in sedinta de guvern de miercuri, informeaza Mediafax.

Astfel, s-a propus reducerea termenului in care chiriasul poate cumpara locuinta, de la trei ani la un an.

„Astazi, chiriasii nu trebuie sa aiba un salariu pe familie mai mare decat dublul venitului mediu brut pe economie. Aceasta prevedere va fi eliminata”, a declarat, marti, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea.

Totodata, prin proiectul de act normativ se vor stabili si preturile la care se vor vinde locuintele ANL catre chiriasi.

Astfel, pretul unei locuinte va fi compus din valoarea de inlocuire, din care se va scadea valoarea de amortizare.

Valoarea de inlocuire se stabileste in fiecare an in functie de pretul de constructie si pretul de vanzare a apartamentelor din ultimul semestru al anului precedent. Valoarea de amortizare se calculeaza tinand cont de durata de viata a unui apartament, estimata la 50 de ani.

Astfel se imparte valoarea de inlocuire a apartamentului la 50 si se obtine valoarea anuala de amortizare.

Pentru o garsoniera, valoarea de inlocuire este de 19.140 euro, pentru un apartament de doua camere aceasta se ridica la 26.950 euro, iar pentru trei camere la 36.014 euro„, a spus Udrea.

Suprafata unei garsoniere ANL este de 40-50 metri patrati, un apartament de doua camere are 57-58 metri patrati suprafata utila, iar unul de trei camere are o suprafata cuprinsa intre 67-70 metri patrati.

Din aceste evaluari se scade valoarea de amortizare, care reprezinta cateva procente din suma, si se obtine pretul de vanzare al apartamentului.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului spera sa vanda 20.000 de locuinte ANL, pe care sa obtina aproximativ 500 milioane euro.

Cei care cumpara locuintele ANL le pot vinde dupa minimum cinci ani de la achizitionare.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe