Cladirile vechi “vorbesc”. Ce au ele de spus despre apartamentul pe care vreti sa il cumparati?

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 8 Aprilie 2010, Ultima actualizare: 08 Aprilie 2010

Investitia intr-un apartament nou este unul dintre cele mai importante momente in viata economica a fiecaruia dintre noi. Statisticile arata ca de obicei cumparam intre 1 si 3 locuinte pe parcursul vietii, astfel ca fiecare greseala conteaza.

De cele mai multe ori ne concentram pe interiorul apartamentului (aspect de asemenea important) dar acesta nu este singura parte a investitiei noastre.

Apartamentul pe care il achizitionam se afla intr-o anumita cladire, ale carei “semne” ne pot “spune” multe despre acesta, dezvoltatorii acesteia, viitorii nostri vecini si multe altele.

Daca ignoram aceasta parte a investitiei noastre, am putea ajunge intre-o mare incurcatura si sa regretam momentul in care am intrat in ceea ce va deveni o “experienta nefericita”.

1. Cereti arhitectului sa verifice cladirea atat prin interior cat si prin exterior

In primul rand, atunci cand cereti arhitectului (sau altui expert) sa verifice apartamentul, il veti ruga sa arunce o privire si asupra cladirii, atat prin interior cat si in imprejurimi.

Am evitat sa cumpar un “apartament excelent” intr-o zona foarte buna cand arhitectul mi-a aratat ca prezenta fisuri de 5 – 7 cm latime.

Acestea erau in spatele cladirii. Proprietarul s-a suparat ca le-am gasit.

2. “Ciclul de viata” al unei cladiri este de 30 – 40 de ani

Da, exact asa cum ati citit. Acest lucru este valabil chiar si pentru cladirile din zilele noastre, la care se mai pot adauga 10 ani in cazul unor cladiri construite corespunzator (in cazul a 20 – 30% dintre proiecte).

Ce se intampla dupa aceasta perioada? Este necesara o consolidare altfel atat valoarea cat si rezistenta acesteia se vor diminua.

3. Aflati daca a fost consolidata cladirea

Daca va intereseaza achizitionarea unei cladiri vechi, interesati-va daca aceasta a fost consolidata.

De obicei acest lucru nu se intampla sau a fost doar planificata. Cineva va trebui sa suporte aceste cheltuieli si (supriza!) acest cineva sunteti dumneavoastra, impreuna cu ceilalti proprietari de apartamente din cladire.

4. Sunt multe cladiri vechi la care se poate observa structura de otel iesind prin ciment

Lucru vizibil cu ochiul liber! Daca intalniti aceasta situatie, e de preferat sa fugiti. Aveti deja problemele dumneavoastra, nu aveti nevoie de una in plus. Cladirea necesita o consolidare serioasa a structurii si o “cosmetizare”. Fara acestea, va asumati un risc.

Ocupandu-va dumneavoastra de problema, nu faceti decat sa investiti o suma in plus intr-o proprietate foarte veche. (Calitatea constructiei este intotdeauna importanta. Puteti vedea cateva sfaturi in legatura cu aceasta)

5. Bancile prefera cladirile care nu sunt mai vechi de 30 de ani

Daca stati de vorba cu bancherii, acestia va vor confirma toate cele de mai sus si va vor spune ca de obicei nu ofera finantare pentru apartamente mai vechi de 30 de ani.

Ei stiu ceva mai bine aceste lucruri, avand in vedere ca risca banii bancii. (Mai multe despre banci si cum sa va protejati de costurile mari ale acestora)

6. 30 + 25 = 55

(V-ati gandit vreodata la acest lucru?) Astfel daca dorit sa investiti intr-un apartament care are deja 30 de ani, va rog sa nu uitati ca in momentul in care va lua sfarsit perioada de creditare (peste aproximativ 25 – 30 de ani) acest apartament va avea 55 de ani iar varsta lui se va reflecta in valorea sa.

7. Verificati daca nu exista posibilitatea ca si cladirea sa fie marcata cu “bulina rosie”

Dupa cutremurul din 1977, exista inca sute de cladiri care sunt astfel insemnate, ceea ce inseamna ca exista posibilitatea ca acestea sa cada la urmatorul seism. Companiile de asigurari nu asigura niciodata o cladire cu bulina rosie.

Daca va spune cineva contrariul, va minte.

8. Sunteti siguri ca in cladire vi se pun la dispozitie toate facilitatile?

Unele dintre ele nu au un sistem de incalzire corespunzator, sau mai cine stie ce, din 1.000 de posibile motive.

Faceti o lista si puneti intrebari. Mai bine sa pareti “ciudati” decat sa va blestemati singuri cand va trebui sa faceti dus cu apa rece “pentru ca, desi dumneavoastra ati inlocuit toate tevile sistemului, vecinul are inca probleme cu ale lui.

Si acesta nu vrea sa isi sparga peretii pentru a le repara.”

9. Daca se intampla ca si cladirea sa arate ca… “o ferma porcina”, cu o casa a scarilor murdara, tevi rupte, urat mirositoare etc., dar apartamentul arata bine fiind nou renovat, mai ganditi-va o data

Veti avea un sentiment de neliniste pana in momentul in care veti iesi de acolo, si pe deasupra va trebui sa munciti la a-l convinge pe cel care va dori sa cumpere apartamentul de la dumneavoastra.

Sunteti pe deasupra adult. Va puteti imagina cu usurinta de ce acest loc a ajuns intr-un asa stadiu.

10. Intrebati-va arhitectul despre perioada in care a fost construita cladirea si despre zona in care este situat

Nu sunt un expert in acest domeniu, dar mi s-a intamplat sa aud de multe ori ca “in acea perioada constructiile erau realizate corespunzator” sau ca “in aceasta zona constructiile au fost realizate corespunzator”.

In 80% dintre cazuri, acestia nu va vor spune lucruri pe care nu le stiati deja. Dar cei 20% pot face diferenta.

 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe