Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
11 Martie 2013

Construcţii inedite: casa „eco” low-cost, din containere de metal

scris de Adriana Lefter in categoria Home & Deco, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 11 Martie 2013

Utilizarea unor module prefabricate nu este câtuşi de puţin sinonimă cu o limitare pe plan arhitectural.

Când vine vorba de construcţia unei locuinţe, s-ar părea că „cerul este limita” pentru imaginaţia arhitecţilor. În încercarea de a realiza proiecte cu un impact redus asupra mediului, dar şi asupra… bugetului, aceştia vin cu soluţii care de care mai neobişnuite.

Prezentată pe Freshome.com şi situată în Wuxi, China, casa din imagini a fost concepută de biroul de arhitectură danez Arcgency. În proiectarea sa, autorii au pus un accent deosebit pe economisirea resurselor – asta atât pe termen scurt, în procesul propriu-zis de construcţie, cât şi pe termen lung, în exploatarea de către beneficiar. În cel dintâi caz, arhitecţii recurg la utilizarea unor materiale mai puţin convenţionale: „structura” casei este constituită din containere din metal (folosite de regulă pentru transportul mărfurilor). Prin faptul că valorifică nişte resurse deja existente, această măsură contribuie şi la realizarea unor economii majore comparativ cu alte construcţii sustenabile, precizează autorii proiectului. Exteriorul este „îmbrăcat” într-o faţadă din lemn de bambus, care, dincolo de aspectul estetic deosebit, are şi un impact redus asupra mediului.




Pe lângă faptul că foloseşte materiale reciclate/reciclabile, casa realizată de cei de la Arcgency se încadrează în categoria construcţiilor „verzi”, ea fiind proiectată special pentru a produce mai multă energie decât consumă. Astfel, acoperişul acesteia este acoperit de captatoare solare fotovoltaice, ce transformă energia soarelui în curent electric. Locuinţa dispune de asemenea şi de un sistem de colectare a apei de ploaie.

Unul dintre principiile ce stau la baza acestui proiect este cel al flexibilităţii, spaţiul locativ, în suprafaţă de 180 de metri pătraţi, putând fi configurat şi compartimentat în mod diferit, în funcţie de nevoile specifice ale beneficiarului. În exemplul de faţă, „inima” casei este formată din living, bucătărie şi zona de pentru luat masa. Parţial, această zonă „de socializare” ocupă două etaje ca înălţime, ceea ce permite o iluminare optimă o interiorului. Casa cuprinde şi patru dormitoare, fiecare având dimensiunea de 15 metri pătraţi (jumătate dintr-un container); peretele despărţitor dintre două camere poate fi îndepărtat, creând astfel un spaţiu mai amplu.




Amenajarea interiorului urmează stilul specific ţărilor scandinave. Albul este folosit din abundenţă, atât pentru rugrăvirea pereţilor, cât şi pentru o bună parte din piesele de mobilier sau obiectele de design (mobila de bucătărie, scări, uşi, tâmplăria ferestrelor, mobila din dormitoare etc.). Luminozitatea altfel rece a culorii de fundal este „îndulcită” de nuanţe calde de bej sau maro specifice lemnului (podele, diferite piese de mobilier). Culorile puternice, precum roşu, mov, albastru, verde sau galben nu lipsesc din acest decor, însă sunt prezente în cantităţi mici, sub forma unor detalii de design, suficiente pentru a crea un contrast revitalizant cu amestecul de alb şi bej.



Sursă foto: Freshome.com şi Arcgency.com
Citeşte şi: Casa din… garaje de beton: o coluţie de construire ieftină şi inedită, premiată de arhitecţi

Părerile cititorilor
45 păreri
  • florina.niculescu

    Ma intereseaza in cat timp s-ar finaliza si cat ar costa 12 camere, bucatarie mare, living mare, baie in fiecare camera, pe 2 niveluri, plus terasa.

  • Axxxy

    Ati primit oferta pt casa din poza? Daca da, spuneti pls care ar fi pretul.

  • Cristi

    Buna ziua,
    As fi interesat de o casa ca cea din imagine insa la o scara mai mica,100-120 m2.
    Un timp estimativ pentru constructie si un pret?
    Multumesc!

  • antonela

    Ma intereseaza o constructie, la cheie, tip container, doua dormitoare, bucatarie, 1 baie si un living. Terenul are 950mp, deschidere 13 ml. Ma intereseaza un pret estimativ si date de contact, daca se poate. Multumesc!

  • Baban George

    Buna ziua! Ma intereseaza o casa din containere care sa contina doua dormitoare cu bai incluse, stil hotel, bucatarie si living.Vreau oferta de pret aproximativ.Multumesc!

  • Mi

    Chiar proiectul acesta m-ar interesa: suprafete si costul in Romania pe un teren in panta?

  • Dede

    M-ar interesa si pe mine o casa aproape identica cu aceasta. Ca pret unde ne incadram? Astept raspuns!

  • POPA ECATERINA

    Buna ziua! M-ar interesa si pe mine o casa in stil container. As dori sa contina 1 living, bucatarie, 3 dormitoare si 1 sau 2 bai. Locul casei este de 10m deschidere pe 25m. As dori un pret informativ si ce este cuprins in pret?

  • Melania

    Bună ziua. M-ar interesa și pe mine o casa în stil container și cât costa m-ar interesa. va mulțumesc

  • sonea

    ma intereseaza un proiect pentru vila p+1 tip container, ce pret este pentru la cheie cu instalatii trase,
    va mulumesc si astept un raspuns

  • Mariana Isaila

    Va rog sa-mi dati datele de contact unde va pot contacta. Va multumesc. [email protected]

  • popey

    Ma intereseaza un proiect complet p+1 vila tip container,piscina,teren 950mp pret estimat timp de executie.Vreau seriozitate nu vorbe

  • Leli

    Nu va hazardati;ca orice lucru din Romania tot ce pare simplu se complica cand incepi sa o construiesti.Am gasit containere la 2000 euro bucata cu geam termopan si usa termopan.Le vindea o firma care a avut birouri in containere.Sa aveti in vedere transportul,care se face cu tirul si costul e ridicat.Apoi amplasarea lor necesita o macara, ele se pot aseza si pe pamant dar e indicat sa fie un pic ridicate de la pamant(50-60cm)Acum vine grozavia,te duci sa faci acte insistand ca e o constructie”verde”.Primaria nu are fonduri ,sa iti deconteze si incepe sa iti bage bete in roate.Proiect,,,de ce nu are fundatie? e casa de vacanta deci e impozitare ca la o casa de lux,,si uite asa dupa un an de plimbari si chinuri iti trece si te trezesti cu niste containere care ruginesc pe proprietate si pe care nu le mai poti vinde deacat la fier vechi.Asta a fost un rezumat dar credeti-ma ca am studiat cu de-amanuntul aceasta fantezie.Va doresc vise frumoase in continuare.

  • arh.Fekete Cristian

    Am studiat foarte mult acest concept si cred ca este o optiune de luat in seama. Am recomandat acest tip constructiv clientilor mei, insa au fost reticenti, fiind o solutie noua. Doresc sa dezvolt si sa promovez acest concept in Romania, asa ca daca exista doritori, pot oferi consultanta si proiectare, avand deja in stadiul de proiect mai multe solutii arhitecturale.

  • Catalina

    Imi place!!! Aerisita si cumva altfel fata de ceea ce vezi zi de zi!
    Mi-as dori asa ceva.

  • chirac

    daca as sti costul final al acestei case as putea face planuri ,,,si,,foarte important”cine mi-ar construi, si as luao la cheie???/

  • Mihai

    Astfel de case au inceput sa se construiasca si in romania. Bine, e clar ca pretul si timpul de executie este mult redus si prezinta o serie de avantaje. Va recomand sa dati un search pe google la case clasa smart

  • mihai

    Si in romania se construiesc ceva in genu. Doar ca ei au structura modulara nou noutza, nu second. Evident preturile si timpu de executie sunt considerabil reduse.( google search – case clasa smART )

  • anghel

    foarte frumoasa casa ..doresc sa achizitionez una bucata,cat costa?

  • george

    ma intereseaza ,costul unei astfel de casa

  • bogdan

    as vrea sa stiu si eu costurile acestei case la cheie.astept raspuns

  • stroe manuela

    cat costa acest container

  • Anica

    Este superba
    Care sant costurile?

  • daniel

    containere de 40 ft gasiti in constanta in port. uneori la terminalele de containere se vind

  • florea

    salut,care sant costurile unei asemenea contructii di 3 containere si ce acte trebuie ca so aplasez pe teren,la cheie

  • Bogdan

    Categoric va ieși mult mai ieftină decât 1 casa din beton si zidarie .

  • marilena

    foarte frumosa casa. ma intereseaza sa achizitoinez 3 containere.cit ar costa?

  • Negrut Adrian

    Da buna seara tuturor ne bucuram ca aceasta inventie a aparut si la noi noile hotele .pensiuni.etc ,felicitariiii as dori sa fiu si eu unul dintre participanti constructilor bazate pe containere ,,,da mutumim si( as dori o firma serioasa) care executa aceste lucrari daca stie cineva de pe forum multumim si bafta

  • edi

    pretul si cine le construieste

  • Sorin

    Nu va imbatati cu apa rece , domnul are o firma de constructii si stie ce e mai bine….. asta da recomandare …

    Eu vand containere, preturile sunt ok, nu asta este problema ci mentalitatea romanilor care asculta mereu povata : casa din zidarie, clasica , e cea mai buna .

    Posibil, insa si acea casa trebuie executata cu atentie si materiale de calitate, de manopera nu mai vorbim .

    Casa din containere ofera solutii rapide si se pot obtine constructii cu un design spectaculos.

  • Timisorean

    Buna ziua,
    O asemenea casa este extraordinara pentru persoane minimaliste, care accepta un confort interior minim, pentru persoane care nu sunt claustrofobe… Daca se doreste ca aceasta casa sa fie utilizata timp indelungat atunci trebuie parcurse procedurile standard: proiect, autorizatii, contracte utilitati, inregistrare primarie, plati impozite , etc… daca se doreste ca sa fie utilizata temporar cel mai bine este ca sa fie achizitionat si o semiremorca auto de maime echivalenta si casa sa fie montata pe semiremorca auto , astfel casa nu mai e casa !!! pentru ca nu mai e asezata pe pamant si nu se mai parcurge calea autorizatiilor, proiectelor , impozitelor…

  • Adriana Lefter

    Din pacate, nu dispunem de un pret total de constructie al unei astfel de locuinte. Totusi, orientativ, un container second-hand poate fi achizitionat cu aproximativ 6.000-7.000 de lei, in vreme ce, pentru unul nou, special conceput ca o camera de locuit, va trebui sa platiti in jur de 2.000 de euro – plus/minus, potrivit preturilor afisate de vanzatori.

  • Adriana Lefter

    La o cautare rapida pe internet, am gasit preturi de aproximativ 6.000-7.000 de lei pentru un container second-hand. Daca vreti sa cumparati un container nou special conceput ca o camera de locuit va trebui sa platiti in jur de 2.000 de euro – plus/minus, potrivit preturilor afisate de vanzatori.

    Va dorim succes!

  • dan

    Care este pretul unei astfel de constructii?

  • ioan

    Felicitari , pe cind si in Romania

  • ilie victor

    da ceva frumos,si presupun ca sunt si mult mai ieftine

  • popescu

    Felicitari,foarte frumoase!Dar cat costa!

  • ROMULUS

    e super ideea, m-am gindit si eu demult la o astfel de casa, dar cand mi-am pus proiectul pe masa in fata celor din jur au inceput sa rida si atunci am devenit mai misterios. E fantastica, am vazut asa ceva aici, in londra. Cat costa un container second-hand, daca nu va suparati de intrebare?

  • Dorela Radu

    casa este superba.M-ar interesa pretul ei.

  • Vali Hristache

    Foarte tare locuinta ,cat costa? m-a intereseaza ,as dori si eu una identica.

  • maria

    freshome.com case din containere

  • Rozin

    Nu va imbatati cu apa rece, la cat costa containerele+structura de metal + izolarea+ o fundatie cat de mica+finisajele, numai low cost nu e casa asta.O fi low cost pentru cei din vest,dar pentru romani…\Sincer, la banii acestia iti poti face o casa decenta din zidarie(am o societate de constructii, asa ca stiu ce vorbesc!)

  • dave

    genial

  • doru andrei

    o idee excelenta care sunt sigur ca ar prinde in Romania

  • teodora popa

    Mi-a placut foarte mult. Cred ca si pretul este mai mic decat al unei case traditionale.Oricum este spatioasa si luminoasa.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Când „afară” devine mult mai important: sfaturi practice pentru amenajarea balcoanelor, teraselor și grădinilor

Stând mai mult acasă, din pricina măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19, românii au început să acorde mai multă atenție spațiilor exterioare ale locuințelor. Retailerul local de materiale de...

citește mai departe
The new luxury era? Într-o zonă exclusivistă precum Kiseleff-Aviatorilor, o amenajare cu adevărat „de lux” poate ajunge la încă o dată prețul apartamentului

Un studio de design recunoscut pe plan internațional intră și pe piața din România, pe fondul alinierii standardelor în materie de lux ale persoanelor cu venituri mari din întreaga...

citește mai departe
Ambient modern și elegant, în care să te simți „acasă”!

Acest stil de design se potrivește atât locuințelor spațioase, cât și celor de dimensiuni mai mici. Visezi la o locuință elegantă, însă nu ai vrea să cazi în capcana...

citește mai departe
Design: duplex de 85 de metri pătrați, cu 3 dormitoare și două băi

Cu o compartimentare și o amenajare eficiente, casa ta poate fi mai încăpătoare decât crezi! Datorită noii generații de ansambluri rezidențiale, apartamentele structurate pe mai multe nivele, de tip...

citește mai departe
3 stiluri de amenajare pentru sufrageria ta!

Alături de bucătărie, această cameră este cea în care veți petrece cel mai mult timp împreună. Sufrageria – sau, în accepție modernă, livingul – reprezintă, în designul interior contemporan,...

citește mai departe