Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
31 Martie 2010

Cum să cumperi un imobil scos la licitaţie de bancă

scris de Claudia Ciuta in categoria Cumpărători
Ultima actualizare: 23 August 2010

Pentru a-şi recupera investiţia, băncile scot la licitaţie imobilele celor care şi-au achiziţionat o locuinţă prin credit ipotecar şi nu şi-au plătit ratele.

Diferenţele de preţ faţă de apartamentele similare de pe piaţă sunt de obicei considerabile în astfel de cazuri. Ele sunt cuprinse între 5.000 şi 20.000 de euro.

Cum poti achiziţiona aceste bunuri imobiliare?
Totul este să urmăreşti cu atenţie licitaţiile organizate de bănci. Mai întâi de toate trebuie să te informezi şi să ştii când şi unde au loc licitaţiile. Sunt câteva bănci care anunţă pe site-ul propriu aceste lucruri, însă mare majoritate le comunică presei pentru a transmite mesajul mai departe. Poţi găsi anunţul de vânzare afişat la sediul organului de executare şi al instanţei de executare, la primăria în a cărei rază teritorială este situat imobilul şi, în egală măsură, la adresa imobilului urmărit. Dacă urmăreşti publicaţiile locale, vei găsi la rubrica economică sau imobiliară lista imobilelor, data şi locul unde va avea loc licitaţia. De asemenea, tot în acel articol, ar trebui să găseşti şi o persoană de contact.

Cum poţi participa la o astfel de licitaţie?
Trebuie să transmiţi executorului bancar o ofertă de cumpărare. În plus, trebuie să depui în contul de consemnare, deschis la banca ce execută sau la o altă bancă indicată, o cauţiune în valoare de 10% din preţul de pornire a licitaţiei pentru imobilul respectiv. În cazul în care nu câştigi licitaţia, vei recupera suma depusă în urma unei cereri adresate executorului. În mod evident, ca la orice licitaţie, câştigă cel care oferă cel mai mare preţ.

Ce se întâmplă în cadrul unei licitaţii?
Dacă participi la prima licitaţie pentru imobilul respectiv, preţul de adjudecare trebuie să nu fie mai mic decât cel de evaluare. În caz contrar, vânzarea se amână la un alt termen, de cel mult 60 de zile. La noua licitaţie, preţul de pornire va coborî la 75% din cel la care a fost evaluat. Vânzarea se va putea realiza chiar dacă la licitaţie participă o singură persoană care oferă preţul de pornire.

Următorii paşi
După plata integrală şi după trecerea unui termen de 15 zile, în care debitorul executat poate depune contestaţie, executorul bancar va întocmi actul de adjudecare ce serveşte ca titlu de proprietate şi va fi înscris în Cartea Funciară. Prin intabulare, vei dobândi dreptul de a dispune de imobilul cumpărat.

Procedura poate fi una îndelungată, durata depinzând de termenele în care executorul îndeplineşte formalităţile impuse de lege şi de eventualele contestaţii la executare pe care le poate depune debitorul.

Persoana care câştigă licitaţia trebuie să depună preţul imobilului înainte de emiterea actului de adjudecare, iar banca ar trebui să elibereze banii din credit înainte de a se constitui ipoteca în favoarea sa.

Atenţie
Debitorul poate achita datoria pe parcursul procedurilor, iar executarea silită încetează.

Articol inspirat din Adevărul.

Părerile cititorilor
3 păreri
  • Stroe Liviu

    Vreau sa cumpar

  • Stroe Liviu

    Pot incepe cautarea

  • Manea Nadia

    Buna caut si eu o casa sa fie in sector 4 sau in popesti leordeni sa fie p+1 sa fie 3 dormitoare 2 bai 1bucatarie 1 living ofer bani chesh maxim 50.000E va multumesc

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe