Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 Octombrie 2008

Vrei să cumperi? Fii cu ochii în patru la lista de mai jos

scris de Claudia Ciuta in categoria Cumpărători
Ultima actualizare: 21 Decembrie 2023

Tranzacţiile cu proprietăţi imobiliare se pot încheia în câteva zile, dar există posibilitatea ca procesul de vânzare-cumpărare să necesite o perioadă mai îndelungată. Sunt unele situaţii problematice care apar în mod frecvent, aşa că merită să le dai atenţie.

  • efectuarea plăţii – deşi tranzacţia este mai sigură prin intermediul băncii, pot apărea probleme legate de faptul că banii nu sunt tranzacţionaţi la timp sau că mai sunt unele formulare de completat (tranzacţie bancara poate dura până la 3 zile, termen de care plătitorul trebuie să ţină cont). Pe de altă parte, nu este recomandabil să ai asupra ta o sumă foarte mare în numerar pe care să i-o dai actualului propietar în prezenţa notarului, din motive care ţin de siguranţă.

  • dispariţia mobilierului – uneori, proprietarii includ în preţul imobilului şi mobilierul existent. Ce se întâmplă în momentul în care tu crezi că te muţi într-o casă mobilată şi utilată şi constaţi că proprietarul s-a răzgândit şi că a luat mobilierul cu el? Pentru a evita acest lucru, puteţi să faceţi un contract în care să inventariaţi obiectele existente în imobil şi la care să ataşaţi şi poze cu acestea, astfel încât să existe dovada unei negocieri anterioare în această direcţie.

  • degradarea imobilului – cu o zi înaintea semnării contactului, la evaluarea finală a locuinţei observi unele schimbări pe care le-a suferit imobilul de la ultima ta vizită: infiltrarea apei în pereţii de exterior sau deteriorarea parchetului din cauza mutării mobilierului. În acest caz, nu uita de preţ, practic nu mai vorbiţi despre aceleaşi caracteristici ale imobilului: încercă să renegociezi.

  • prezenţa unor erori în documente- de aceea este bine să verifici de la adresă, până la sumele care vor fi implicate în tranzacţie.

  • istoricul clădirii – asigură-te că nu sunt rude care să revendice acel imobil sau că toate datoriile sunt plătite. Înainte de semnarea contractului, fii sigur că titlul de proprietate nu are nici un fel de alte implicaţii şi că persoana respectivă îţi vinde doar locuinţa, nu şi problemele sale.

Părerile cititorilor
18 păreri
  • corina

    Buna seara, doresc sa verific structura unei case din 1920 cu un evaluator , cum gasesc unul? multumesc

  • Ghidul Cumparatorului « Marinescu Nicolae

    […] Ce trebuie să analizaţi înainte de a parafa tranzacţia […]

  • Ghidul Cumparatorului « Marinescu Nicolae

    […]  Ce trebuie să analizaţi înainte de a parafa tranzacţia […]

  • mihaela

    daca am un imprumut ipotecar cu casa pusa garantie, pot sa o vand? Ce pasi trebuie sa urmez?

  • vlad

    Daca vrei o agentie imoboliara serioasa o gasesti prin recomandari de la alti fosti cumparatori sau vanzatori care au fost multumiti de serviciile acelei agenti imobiliare

  • Horea

    Apropo de agentii imobioliare, unde pot gasi un “clasament” cu cele mai serioase agentii imobiliare, sau mai probabil: pe ce criterii (valabile pe net) imi aleg agentia imobiliara ?
    Multumesc.

  • LAURA

    PAREREA MEA ESTE CA SUNT FOARTE MULTE AGENTII IMOBILIARE SLAB PREGATITE CARE NU AU HABAR DE TEHNICA IMOBILIARA, COMISIONUL SA IASA, NU MAI SPUN DE AGENTI IMOBILIARI C A T A S T O F E…….AR TEBUI SA SE FACA O CONCURENTA SI DUPA ACEEA VAI DE EI.

  • Maria

    Da, foarte bine, iti spun ca actele sunt in regula si gasesti in istoric numai procuri date de batrani care nici nu stiu pentru ce le-au dat…
    Sau dai peste donatii de la donatori fara copii care poate ca o sa faca… gen fiul cu firma a donat lu’ mama lui…
    Gasesti vanzari intre rude… si te intreaba ala de la agentie:” cum nu e in regula? Da’ are cadastru si intabulare…”
    Ca e habarnist juridic si nu l-a invatat nimeni drept si nici consilieri juridici nu au la societate care sa verifice dosarele proprietatilor…
    Da, foarte mare siguranta iti da o agentie, iti da siguranta ca dai bani sa fii prostit.

  • imobiliare ploiesti

    Pentru a evita toate aceste probleme ce apar , cel mai bine este sa colaborati cu o agentie, pentru ca acestia va pot acorda asistenta pe toata durata realizarii tranzactiei.

  • Avocat Dutulescu Ada

    Pt.D-na Gina: In concret, doriti schimb? sau doriti sa luati credit, ipotecand casa?
    Nu prea se intelege ce doriti.

  • gina

    lucrez cu contract fix in spania,pot sa cumpar un apartament in iasi si sa-mi pun avans casa pe care o am,cu toate actele in regula va multumesc

  • gina

    lucrez cu un contract fix in spania,am o casa in romania pot sa un apartament in iasi si sa pun avans casa?va multumesc

  • mihaela

    Daca achizitionezi o locuinta noua,ai dreptul sa o modifici?
    De ex,daca nu ai acoperis si locuiesti la ultimul etaj(4) ,ai voie sa construiesti o mansarda?Ai voie sa inchizi balcoanele?
    Exista legi in acest sens?
    Multumesc

  • Claudia Ciuta, imobiliare.ro

    @mihaela
    Creditele se obtin doar pe veniturile oficiale, declarate la directia de
    finante: contracte de munca, comisioane , prime (in afara de veniturile
    declarate in cartea de munca restul se pondereaza)

  • mihaela

    banca iti da imprumut in baza unei chitante de miina ?

  • gina

    Am gasit un apartament in faza de construire intr-un bloc nou.Am inteles de la constructor ca toate precontactele cu cumparatori le-a facut la mana adica o foaie de hartie semnata de el si cumparator fara sa mearga la notar avand un acont de 30% din valoarea locuintei.Aceasta procedura poate fi valabila si luata in consideratie?

  • Claudia Ciuta, imobiliare.ro

    @gino
    Articolele despre terenuri vor începe să apăra în curând. Le veţi putea găsi tot în cadrul ghidului.

  • gino

    pe cand niste articole pentru cei care vor sa ia un teren?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Discount-uri, case și apartamente cu terasă. Ce au căutat românii în izolare?

Perioada de izolare i-a făcut pe mulți să caute discount-uri, dar a conturat și noi tendințe pe piața imobiliară. Casele și apartamentele cu terase spațioase au devenit tot mai...

citește mai departe
Vrei o locuinţă nouă, dar eşti constrâns de un buget de doar 60.000 de euro? Ce opţiuni ai

Deşi cele mai multe dintre apartamentele noi de pe piaţă nu se încadrează în pragul propus de Prima Casă, acest segment oferă şi câteva variante. La modul teoretic, majoritatea...

citește mai departe
Creşte bugetul românilor pentru achiziţia unei case. Revine încrederea în piaţă?

Deşi majoritatea cumpărătorilor vor încă o locuinţă de până la 60.000 de euro, un procent comparabil de clienţi sunt dispuşi să plătească până la 90.000 de euro. În ultimii...

citește mai departe
Începutul anului a adus speranţa stabilizării pieţei. Ridică stoparea programului Prima Casă un nou pericol?

Scăderea volumului de tranzacţii şi un nou val de ieftiniri ar fi două dintre efectele fireşti ale acestei măsuri. În ultimii doi ani, programul Prima Casă a menţinut piaţa...

citește mai departe
Vânzători: Cum poţi încheia o tranzacţie de succes în 2011

Disponibilitatea de a aştepta clientul potrivit, precum şi adaptarea la condiţiile actuale ale pieţei sunt condiţii absolut necesare pentru cei care vor să vândă acum. În perioada de boom...

citește mai departe