Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
8 Septembrie 2009

Fiscul porneste pe urmele baronilor din imobiliare

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 08 Septembrie 2009

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a demarat controale la nivel national in cazul a peste 7.000 de persoane fizice care au realizat in perioada 2006-2008 operatiuni imobiliare de natura comerciala, pentru a vedea cine a facut afaceri fara sa plateasca TVA.

“Declansam niste verificari pentru persoanele fizice care, desi au demarat activitati comerciale cu caracter de continuitate in domeniul imobiliar si au vandut foarte multe cladiri noi sau terenuri construibile, nu s-au inregistrat ca platitori de TVA, a declarat pentru ZF Sorin Blejnar, presedintele ANAF.

Valoarea totala a tranzactiilor imobiliare vizate este de aproape 15 mld. lei (circa 3,5 mld. euro), fiind urmarite in principal persoanele care au derulat peste cinci tranzactii.

Blejnar a precizat ca au fost selectate pentru controale 7.145 de persoane, pentru un numar de 85.442 de tranzactii imobiliare, in suma de 14,9 mld. lei. Statul are posibilitatea sa solicite TVA de 19%, reprezentand aproape 2,5 mld. lei (700 mil. euro). In ultimii ani au existat foarte multi dezvoltatori imobiliari care au facut afacerile pe persoana fizica pentru a evita plata TVA.

Conform Codului Fiscal, orice persoana fizica ce desfasoara acte de comert a caror valoare depaseste suma de 35.000 de euro trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA.

Principalul criteriu de selectie vizeaza tranzactiile imobiliare efectuate care au caracter de continuitate, comercial. “Cand vorbim de zeci de tranzactii nu mai este vorba de caracter ocazional. Este clar vorba de caracter de continuitate. In principal urmarim persoanele care au realizat peste cinci tranzactii”, a explicat Blejnar.

Consultantii firmei Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) Consultanta Fiscala au declarat la sfarsitul anului trecut intr-un interviu acordat ZF ca statul este indreptatit sa solicite TVA de 19% si dupa 10 ani persoanelor fizice care au vandut case noi.

Practic, o persoana fizica care construieste 20 de apartamente sau 30 de vile pentru a le comercializa face in mod evident un act de comert, nu face un act civil.

 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe