Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
29 Ianuarie 2010

Folosirea terenurilor pentru producţia agricolă şi silvică

scris de Anca Roibu & Lars Szepesy - Cabinete de Avocatură in categoria Info juridic
Ultima actualizare: 23 August 2010

Potrivit art. 74 din Legea 18-1991 republicată şi modificată, toţi deţinătorii de terenuri agricole au obligaţia să asigure cultivarea acestora şi protecţia solului. In conformitate cu art. 75 din acelaşi act normativ cei care nu îşi îndeplinesc aceste obligaţii vor fi somaţi în scris de către primarul localităţii pentru intrarea în legalitate. Dacă nici după primirea somaţiei, deţinătorii de terenuri nu îşi execută obligaţiile în termenul stabilit de primar, din motive imputabile lor, ei vor fi sancţionaţi anual cu plata unei amenzi potrivit legii. Obligarea la plata amenzii se face prin dispoziţia motivată a primarului iar suma încasată se face venit la bugetul local.

Legea prevede o sancţiune mai severă pentru deţinătorii de terenuri atribuite în folosinţă care nu dau curs acestei somaţii, în sensul că vor pierde dreptul de folosinţă asupra terenului la sfârşitul anului în curs.

Persoanele fizice care au schimbat categoria de folosinţă a terenurilor agricole pe care le deţin în proprietate sunt obligate să comunice în termen de 30 de zile de la data la care a avut loc această operaţiune, modificarea intervenită oficiului de cadastru agricol şi organizarea teritoriului agricol judeţean, care are obligaţia să o înregistreze.

Răspunderea juridică în dreptul funciar
Potrivit art. 106, nerespectarea normelor juridice privind folosire şi protecţia terenurilor atrage răspunderea civilă contravenţională sau penală, după caz.
Faptele ce constituie infracţiuni sunt următoarele:

  • Degradarea terenurilor agricole şi silvice, a împrejurimilor acestora, distrugerea şi degradarea culturilor, a lucrărilor de îmbunătăţiri funciare, a bornelor topografice sau geodezice constituie infracţiunea de distrugere şi se pedepseşte potrivit Codului Penal.
  • Declararea unor suprafeţe de terenuri mai mici decât cele deţinute sau nedeclararea unor suprafeţe de teren deţinute efectiv, constituie infracţiunea de fals în declaraţii şi se pedepseşte potrivit art. 292 din Codul Penal.

Constituie contravenţii următoarele fapte:

  • Degradarea terenurilor şi culturilor prin depozitarea de materiale ori deşeuri de pietriş, moloz, nisip, prefabricate, resturi menajere, gunoaie şi alte asemenea.
  • Efectuarea de schimburi de terenuri şi a schimbării categoriei de folosinţă, precum şi folosinţa definitivă sau temporară a terenurilor agricole şi silvice în alte scopuri decât pentru producţia agricolă şi silvică, cu încălcarea dispoziţiile legale.

 

 

Părerile cititorilor
4 păreri
  • MOROMETE

    …ce vorbesti pustuluica? daca terenul nu este INTRAVILAN SI NU AI AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE,PUZ crezi ca “inaelabila “ta proprietate e libera de orice sarcini.Mai pe scurt: CE IMPOZIT AI PLATIT DIN 89′ PE AN.STII CAT PLATESC,IMPOZIT OCCIDENTALII CARE NU-SI LUCREAZA PAMANTUL? …Mai intereseazate si mai lasati speculatiile cu terenuri ca”NU MAI MERGE” s-a dus “puiul cu ata”.Vinde-l,daca ai cui,daca nu LA MUNCA,PE TIMPUL LU’ CEAUSESCU SE CULTIVA ORICE PETEC DE PAMANT,ACUM HECTARE STAU IN PARLOAGA PE CENTURA BUCURESTIULUI IN ASTEPTAREA “FRAIERILOR” ,SA CUMPERE TERENURILE ….CAR NU SE MAI VAND…….AT-I RISCAT SA VA IMBOGATITI PESTE NOAPTE….ACUM MAI SI PLATITI,IN FRUNTE CU MENTORUL VOSTRU:LATIFUNDIARUL BECALII……

  • MOROMETE

    …cum adica,e pacat de dumnezue sa nu cultivi pamantul si sa-l lasi in paragina.Multi se supara pt ca au o mostenire “in teren” si de ce sa-l munceasca cand e mai bine sa devii un mic becalii,sa-l vinzi .Poanta e ca NU SE MAI VAND TERENURI,SI DUMNEALOR AR VREA SA NU PLATEASCA NICI UN FEL DE IMOZIT…..PLATESTE FONCIREA MOROMETE….sa dus cu pomana din ani trecuti cand cereati 1500 euro/mp.LA MUNCA…..

  • Omegan

    Da da la asta cu pusca cred ca ar trbui sa mergem cu toti…dar cu alfel de pusti , mai tari decit tot ce a cunoscut pina acum OMENIREA, ….cu “Flacara Violenta

  • florin

    se pare ca ne intoarcem inainte de 1989 in cel mai pur stil satalinist.proprietarul face ceea ce considera ca este bine pentru el.dreptul la proprietate este inalienabil.in loc sa se ocupe de chestii din astea statul asta de rahat ,mai bine ar solutiona cazurile de abuz ale primariilor contra proprietarilor in dret. eu am patit o la inceputul lui 91 am avut un teren la tara si nu ai stiam suprafata exacta. fusese confiscat si dat in folosinta comunitatii. am luat martori vecinii si autoritatile. si am masurat dupa declaratiile lor t o suprafata de 9000 mp patrati pe asta am primit titlul de proprietate. cand am facut intabularea dupa ce am primit titlul {intre timp si actele au fost arondate mai aproape de comuna si traduse in romaneste din ungureste}am avut surpriza sa constat ca existau si harit despre care ei nu spusesera nimic si schita intabularii nu coincidea cu cea a terenului care era de 16000 metri.deci in cartea funciara erau de fapt 16000 m. asta da hotie sau bazat pe naivitatea noastra.am mai scormonit dupa toata chestia asta si am mai gasit 4 terenuri tot ale noastre aflate in folosinta altora . tara de hoti nenorociti .taranul roman e ticalos si mincinos si prefacut. isi merita din plin soarta .eu m am lamurit definitiv.akum o sa incerc sa recuperez in instanta suprafata lipsa.daca nu se rezolva aici o sa merg la curtea europeana sa afle si ei ce ispravesc nenorocityii astia aici in tara.si daca primarul vine cu somatie de dataxasta pun puscva pe el si trag in ei ca in cani.jigodii nenorocite cu legile lor da rahat.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe