Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 dec. 2009

Imobiliare: cumparatorii asteapta noi ieftiniri

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

„Din feedback-ul pe care il primim, sunt la fel de bine setati sa astepte noi ieftiniri, cu toate ca din luna iunie preturile nu au mai scazut in ritmul in care au scazut in prima parte a anului” a declarat Adrian Erimescu, Managing Partner Realmedia Romania.

Locuintele vechi s-au ieftinit, tranzactii nu prea sunt, insa dezvoltatorii nu vor sa coboare pretul.

Au scazut preturile si pentru proprietatile noi, chiar mai accentuat decat pentru proprietatile vechi.

Dezvoltatorii mai impacheteaza in preturile locuintelor diverse alte oferte. Exista oferte de masini, excursii si alte facilitati care se primesc in pretul locuintei.

Prin urmare, exista o scadere de preturi si acolo.

Analistii din piata considera ca bancile nu vor acorda credite, intrucat au un client destul de mare si puternic si anume statul roman.

Tind sa fiu de acord cu ei. Cred ca este un client foarte comod statul roman.

Unii dezvoltatori asteapta preturi mai bune cand piata imobiliara isi va mai reveni. E o strategie buna? Care sunt previziunile imobiliare pentru 2010?

Daca iti permiti sa astepti, da, e o strategie buna pentru ca iti minimizezi pierderile. Insa, daca trebuie sa achiti credite pentru proiectul dezvoltat, asteptarea nu e neaparat o solutie.

In 2010 este destul de greu de spus ce se va intampla datorita faptului ca preturile sunt influentate de doi factori. Sunt doua variabile in joc.

Exista proprietarul care are un nivel al asteptarilor si exista cumparatorul care are un alt nivel al asteptarilor, iar in acest moment la proprietar lucrurile stau destul de simplu. Puterea e la el, poate sa scada sau sa creasca pretul.

In schimb, la cumparator situatia e mai complexa. Posibilitatile de finantare sunt influentate de ceea ce doresc bancile din Romania sau bancile mama, de alegerile pe care le avem in perioada aceasta, de guvern, de BNR.

E posibil ca pe finantare lucrurile sa se miste mai greu.

Ati declarat recent ca unii cumparatori sunt setati sa astepte unele ieftiniri.

Din feedback-ul pe care il primim, sunt la fel de bine setati sa astepte noi ieftiniri, cu toate ca din luna iunie preturile nu au mai scazut in ritmul in care au scazut in prima parte a anului.

Chiar au fost usoare cresteri pe apartamentele de 2 camere. In Bucuresti, in ultima luna a fost o usoara crestere. Intr-adevar, sub un procent, dar este totusi pe plus.

Dupa compania Colliers, si imobiliare.ro s-a lansat un indice al preturilor la apartamente.

Indicele lansat de imobiliare.ro este un indice calculat pe preturile cerute de proprietari si de agentiile imobiliare.

Este o valoare exprimata in pret pe metru patrat, suprafata utila, neincluzand TVA, se va calcula o data pe saptamana, este disponibil in portalul www.imobiliare.ro si vom avea comunicari lunare, trimestriale si anuale cu analize.

Interviu de Oana Dumitroiu

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe