Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
30 Septembrie 2009

Imobiliare: Decat sa dai faliment mai bine vinzi in pierdere

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 30 Septembrie 2009

“Perdantii crizei imobiliare au fost dezvoltatorii care s-au indatorat in cascada pentru a ridica tot mai multe proiecte rezidentiale”, a declarat, in exclusivitate pentru Bloombiz, Adrian Erimescu, General Manager imobiliare.ro. In opinia acestuia, intre a da faliment si a vinde in pierdere, a doua varianta este de preferat. In asemenea momente trebuie sa minimizezi pierderile.

Sunt preturile inca speculative in imobiliare?

Nu cred ca sunt speculative insa cred ca, pentru a se tranzactiona, asteptarile vanzatorilor si asteptarile cumparatorilor trebuie sa ajunga la acelasi nivel, iar acum nu sunt. Deci fie cumparatorii se vor finanta, fie vanzatorii vor lasa din pret.

A cui a fost vina pentru acele preturi umflate la care am asistat la un moment dat: a constructorilor, a bancilor sau a dezvoltatorilor?

A investitorilor speculativi, care au cumparat stocuri mari de locuinte la preturi negociate si au creat in mod artificial o cerere foarte mare in piata. Bancile fac intotdeauna cele mai mari profituri.

Cine a pierdut cel mai mult?

Dezvoltatorii care s-au indatorat in cascada pentru a ridica tot mai multe proiecte rezidentiale. Majoritatea constructorilor au ridicat locuinte cu materiale de constructii la preturi de acum unu, doi ani.

Ce se va intampla cu ei, vor da faliment sau vor vinde in pierdere?

Intre a da faliment si a vinde in pierdere, mai bine alegi a doua varianta. In acest punct trebuie sa minimizezi pierderile.

Economia scade, somajul creste. Pana cand vor mai scadea preturile locuintelor?

Contextul este complex si daca ne referim la preturile in imobiliare, mecanismul trebuie sa fie natural. Trebuie sa se intalneasca cererea si oferta. Perioada aceasta de criza, in care ne aflam de mai bine de un an de zile, lucreaza si intr-un sens si in celalalt, dar mingea este la proprietari.

In momentul acesta, nu exista o masa critica de cumparatori care se pot finanta, prin urmare mingea este la proprietari, pentru ca ei sunt singurii care pot regla nivelul de asteptare incat sa ajunga la nivelul potentialului de cumparare.

In loc de o scadere, in perioada urmatoare, ne putem astepta la o crestere a preturilor?

Nu. Mai devreme sau mai tarziu, proprietarii isi vor da seama ca nu are sens sa astepte prea mult si vor duce preturile acolo unde exista cumparatori.

A scazut comisionul agentiilor imobiliare in aceasta perioada?

Sunt mult mai dispuse sa negocieze. Un cumparator este greu de gasit acum. Comisioanele afisate au ramas cam aceleasi, 3-4%, dar incaseaza uneori jumatate din aceste procente.

Care sunt pericolele pe care le-ar putea atrage “Prima Casa”?

In buna masura le-a atras deja. Exista tendinta aceasta a proprietarilor de a ridica foarte repede pretul atunci cand telefonul incepe sa sune. Acest fenomen s-a intamplat imediat dupa comunicarea programului “Prima Casa” in mass media, dar cred ca tendinta este de scadere acum. Proprietarii au inceput sa-si tempereze din nou preturile.

Pana acum locuintele vechi sunt favorizate de programul “Prima Casa” desi poate nu s-a dorit asta.

Cat de grav va lovi acest fenomen dezvoltatorii?

Este iarasi o problema de cerere si oferta. Dezvoltatorii trebuie sa-si regleze oferta incat sa-si tinteasca potentialii cumparatori.

Afla mai multe urmarind interviul cu Adrian Erimescu 

 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe