Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
29 Octombrie 2009

Imobiliare: notarii din Romania, de 14 ori mai scumpi decat in Germania

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 29 Octombrie 2009

Un roman plateste pentru serviciile notariale de 14 ori mai mult pentru o tranzactie imobiliara decat un german, a declarat, joi, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, citand un studiu de consultanta imobiliara, evaluare, cadastru si servicii notariale, precizeaza NewsIn.

“Daca analizam costurile la o tranzactie tipica de 100.000 de euro, un roman plateste la notar de 14 ori mai mult decat un neamt”, a spus Bogdan Chiritoiu.

Potrivit datelor prezenate de Consiliul Concurentei, costurile notariale din Romania sunt mai mari de sapte ori decat in Portugalia, de cinci ori decat in Franta, de sase ori decat in Austria sau Spania si de patru ori decat in Belgia.

Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, institutia pe care o conduce va propune comisiilor de specialitate din Parlament si Guvernului Romaniei eliminarea din cadrul legislativ a restrictiilor privind numarul de notari publici, a grilelor privind onorariile minime ale acestora in domeniul tranzactiilor imobiliare, a restrictiilor privind publicitatea si a celor legate de alocarea teritoriala a posturilor.

“Un prim pas ar fi eliminarea tarifului pentru redactarea contractului. Acesta reprezinta 15% din tariful standard stabilit de un notar. Eliminarea acestuia ar duce la o economie anuala de 15 – 30 de milioane de euro”, a spus Chiritoiu.

Presedintele Consiliului Concurentei a adaugat ca, prin dereglementarea profesiei notariale, si concurenta aparuta in aceasta piata va duce la o scadere a tarifelor de 30%.

“In conditii concurentiale, tarifele vor scadea cu 30%. Inca mai este loc de astfel de reduceri, cea mai recenta fiind aceea pentru participantii la Prima Casa”, a precizat Chiritoiu.

De asemenea, Bogdan Chiritoiu a spus ca va sesiza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor cu privire la informarea precara a consumatorilor de catre banci in legatura cu notarii selectati de acestea pentru efectuarea tranzactiilor prin credit ipotecar, mai ales in privinta informarii consumatorilor inca din faza initiala asupra tariferlor practicate de notari.

Nu este normal ca o banca sa selecteze un notar. Acest lucru se justifica doar daca se obtin tarife care favorizeza clientii, daca nu oamenii ar trebui sa selecteze notarii”, a mai spus Bogdan Chiritoiu.

Potrivit datelor prezentate de Consiliul Concurentei, in structura costurilor obligatorii totale impozitul reprezinta 49%, serviciile notariale 41%, iar cadastrul si intabularea cate cinci procente fiecare.

Consiliul Concurentei a finalizat investigatia pentru analizarea pietei imobiliare si a serviciilor conexe tranzactiilor imobiliare (servicii notariale, cadastru, evaluare, agentii imobiliare – n.r.). Investigatia a fost declansata in aprilie 2008 si a urmarit identificarea eventualelor probleme de concurenta, in special pe pietele serviciilor conexe tranzactiilor imobiliare, si a efectelor pe care acestea le au asupra consumatorilor.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Părerile cititorilor
2 păreri
  • Cristi

    Notarii, dar mai alea agentiile imobiliare au tarife exagerate. Sa platesti 2% din valoarea unei case la o agentie doar pentru ca te plimba pana langa locuinta este exorbitant. La fel si notarii, care pt 2 semnaturi iti iau o gramada de bani.

  • imobiliare ploiesti

    Ar fi bine sa putem incheia mai multe acte fara notari .Din pacate legislatia este restrictiva

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe