Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 iun. 2010

Imobiliare: pretul mediu a scazut la aproximativ 1500 euro/mp

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna mai la 1.447 euro/mp de suprafata utila, mai mic cu 11,7% fata de mai 2009, insa in crestere usoara, respectiv 0,1% fata de aprilie 2010, cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.445 euro, potrivit imobiliare.ro, informeaza NewsIn.

apartamenteIn ceea ce priveste apartamentele vechi din Capitala, valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie a ajuns la 1.250/euro mp de suprafata utila, cu 0,7% mai mult decat in luna precedenta.

Apartamentele cu o camera s-au scumpit cel mai mult, cu 2,1%, in timp ce apartamentele cu doua, respectiv patru camere s-au scumpit cu 0,9%, respectiv 0,6%.

Pretul apartamentelor cu trei camere a ramas neschimbat in luna mai.

In Brasov, conform Indicelui imobiliare.ro, in luna mai, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are o valoare de 946 euro/mp de suprafata utila.

Fata de luna precedenta, se inregistreaza o crestere de 1,2%, sub influenta evolutiei preturilor apartamentelor noi, insa in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 6% mai mic.

Cu o valoare medie de 1.071 euro/mp util, apartamentele noi din ansamblurile rezidentiale brasovene au inregistrat cea mai mare crestere in ultima luna: +15,5%, dupa ce in aprilie, acestea au ajuns la un minim istoric.

In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat in luna mai a ajuns la 934 euro/mp, cu 0,1% mai putin fata de luna precedenta.

In luna mai, in Brasov, apartamentele vechi de mici dimensiuni au continuat sa se ieftineasca, in timp ce apartamentele mari cu 3 si 4 camere s-au scumpit usor, continuand evolutia observata deja in luna aprilie.

Apartamentele cu o camera s-au ieftinit cu 1,2%, iar cele cu doua camere s-au ieftinit cu 0,3%, ajungand la 958 euro/mp util.

Si in ceea ce priveste evolutia preturilor apartamentelor mari, luna mai a fost in ton cu luna precedenta, astfel incat apartamentele cu trei si patru camere din Brasov s-au scumpit cu 0,9%, respectiv 1,8%.

Potrivit imobiliare.ro, cresterile de pret inregistrate in Cluj-Napoca in intervalul februarie – aprilie nu au putut fi sustinute in mai. Astfel, dupa trei luni de crestere, s-a produs o scadere si la Cluj.

Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru luna mai prezinta o valoare medie de 1.017 euro/mp util pentru apartamentele din Cluj-Napoca, in scadere cu 3,7% fata de luna precedenta si cu 4,6% fata de aceeasi luna a anului trecut.

Apartamentele noi s-au ieftinit cel mai mult in intervalul analizat, 4,5%, pretul cerut pentru aceasta categorie scazand de la 1.022 euro/mp la 976 euro/mp util.

Si pretul apartamentelor vechi a scazut in intervalul analizat. Scaderea inregistrata in luna mai pentru aceasta categorie imobiliara este de 2,8%, iar pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila este in prezent 1.042 euro.

In ceea ce priveste pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990, acesta a ajuns la 1.042 euro/mp util, in scadere cu 2,8% fata de luna aprilie.

In mai, cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul apartamentelor vechi cu o camera, unde scaderea a depasit 5%.

Scaderi de preturi constatam si in cazul apartamentelor cu doua si trei camere: 3%, respectiv 2,3%. Fata de aceeasi luna a anului trecut, preturile de strigare actuale pentru apartamentele vechi sunt cu pana la 8,4% mai mici, cea mai mare diferenta fiind inregistrata in cazul apartamentelor mici.

Apartamentele din Constanta s-au scumpit cu 0,6% in luna mai cand Indicele imobiliare.ro a inregistrat valoarea de 1.028 euro/mp de suprafata utila.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea medie actuala este cu peste 11,4% mai mica.

In luna analizata, dinamica pretului apartamentelor noi a fost mai putin spectaculoasa decat in luna precedenta, pretul mediu solicitat pentru aceasta categorie crescand cu 0,4%, pana la 990 euro/mp util.

In continuare, pretul pe metrul patrat al apartamentelor noi din Constanta este considerabil mai ieftin decat al celor vechi, diferenta fiind de aproape 5%.

Pretul mediu de strigare al apartamentelor din blocurile vechi din Constanta a crescut cu 0,5% in luna mai, ajungand la 1.035 euro/mp de suprafata utila.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta este de 10,8%. De altfel, toate tipurile de apartamente vechi s-au scumpit in ultima luna.

Cea mai mare crestere a fost atinsa de apartamentele cu o camera, a caror pret mediu a crescut cu 1%.

Apartamentele cu doua camere s-au scumpit cu 0,2%, in timp ce apartamentele vechi cu trei camere afiseaza un pret mediu cu 0,6% mai ridicat decat in luna precedenta.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul apartamentelor cu o singura camera, 12,9%.

Potrivit analistilor de la imobiliare.ro, dupa o relativa revigorare a pietei imobiliare din Iasi in ultimele luni, luna mai prezinta un nou val de reduceri de preturi la apartamentele scoase la vanzare in cel mai mare oras din Moldova.

Astfel, in luna a fost inregistrata cea mai mica valoare medie, 908 euro/mp util, in scadere cu 1,2% fata de luna aprilie.

Apartamentele noi au inregistrat o crestere importanta de 4,7%, ajungand la valoarea medie de 987 euro/mo util.

Cu o scadere de 2,2%, pretul mediu la apartamentele vechi din Iasi este in prezent 893 euro/mp. Diferenta de pret intre cele doua categorii imobiliare este de 10% si se mentine in continuare mai ridicata decat in celelalte mari orase din tara.

Trendul de scadere vizibil in luna aprilie a continuat si in mai pe piata imobiliara din Timisoara.

Pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila a scazut, astfel, cu 2,9%, pana la valoarea de 915 euro, atingandu-se un nou prag minim. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta de pret este de 8,1%.

Spre deosebire de luna aprilie, in mai, cea mai mare scadere a fost inregistrata la apartamentele vechi: -3,4%, pretul mediu actual ridicandu-se la valoare de 909 euro/mp util. In acelasi timp, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi scoase la vanzare in Timisoara a scazut cu 1,4%, pana la valoarea de 940 euro/mp util.

Luna mai este a doua luna consecutiva in care Indicele imobiliare.ro pentru Timisoara atinge un nou nivel minim de la inceputul perioadei de criza.

In mai, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 909 euro, cu 3,4% mai putin decat in luna precedenta.

Cel mai putin afectate au fost apartamentele cu o camera, de altfel singura categorie de apartamente vechi a carei pret se mentine inca peste pragul de 1.000 euro/mp.

Apartamentele cu doua si trei camere au cunoscut un ritm de scadere asemanator: 3,7%, respectiv 3,5% in ultimele 30 de zile. Pe de alta parte, pretul apartamentelor cu patru camere a scazut cu 5,5%, in luna mai, semn ca cererea pentru aceasta categorie imobiliara este in prezent foarte redusa.

In comparatie cu luna precedenta, valoarea Indicelui national imobiliare.ro pentru a cincea luna din an arata o scadere de -0,4% ajungand la 1.196 euro/mp util, cea mai mica valoare inregistrata de la inceputul crizei imobiliare.

Totusi, fata de aceeasi luna a anului trecut, cand Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.211 euro/mp, scaderea nu este spectaculoasa: 1,2%.

In schimb, daca ne raportam la perioada de varf a pietei imobiliare autohtone, martie 2008, cand pentru un metru patrat de suprafata utila, pretul mediu cerut era de 2.058 euro, remarcam o scadere de aproximativ 42%.

„Preturile apartamentelor sunt dictate de piata, iar in prezent, puterea este la cumparatorul final care se confrunta cu mari probleme in momentul de fata. Puterea sa cumparare este proportionala cu venitul sau mediu net, astfel incat, desi exista cerere, in conditiile actuale aceasta este in mica masura solvabila. Cu alte cuvinte, tranzactiile se vor materializa atunci cand preturile practicate vor fi pe masura puterii de cumparare a consumatorului final”, a declarat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe