Impozitul suplimentar pe cladiri: necesar, dar fara efect

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 1 Iulie 2010, Ultima actualizare: 01 Iulie 2010

Decizia Guvernului de a majora impozitul pe proprietate, cu 65%, 150% si 300%, in functie de numarul caselor detinute, este corecta, in sine, dar rezultatele s-ar putea sa nu fie cele scontate, sunt de parere analistii citati de Bloombiz.ro.

Impozitele pe proprietate merg la serviciile de taxe si impozite ale autoritatilor locale, deci alimenteaza bugetele locale. Valorile de impunere care exista in evidenta acestor servicii si taxe sunt, in general, mai mici decat valorile de piata ale imobilelor”, a declarat analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu.

In opinia acestuia, dupa boom-ul imobiliar din perioada 2003-2008, nu s-a facut o reevaluare a proprietatilor, la preturile de piata. In general, spune Zilisteanu, impozitele incasate in Romania din proprietati sunt destul de mici.

” Povara nu este chiar foarte mare. Pentru un apartament de doua camere in Bucuresti, platesti impozit anual sub 100 de lei. Daca ai o a doua proprietate, vei plati 130 lei pe an. Pentru bugetele locale este important, pentru ca o sa se stranga de la foarte multe proprietati. In Romania, la momentul actual, exista 8 milioane de proprietati.”

Analistul imobiliar considera ca mai afectati vor fi cei care au facut dezvoltari imobiliare pe persoana fizica pe care nu au mai reusit sa le vanda, din cauza crizei.

Ca masura luata de Guvern este, la baza, corecta, crede si George Vulcanescu. ” In esenta, nu este o masura incorecta, decat in ideea in care este o decizie intempestiva, ca majoritatea deciziilor de politica fiscala de la noi, luata peste noapte, fara a aprofunda cine e vizat. Cati bani se vor strange si ce se va intampla cu ei nu se stie. Daca ei sunt deja antamati pe proiectele fantasmagorice ale unor administratii locale, se pune intrebarea cui vor folosi.”

“Impozitele la casa si teren in Romania nu erau atat de mari, ba dimpotriva au fost in permanenta mici, ceea ce a permis unor asa-zisi oameni de afaceri sa se imbogateasca doar prin cresterea valorii proprietatilor, in ultimii 10 ani”, a declarat analistul Bloombiz.

Vulcanescu este de parere ca primul impuls al proprietarilor va fi de ocolire a legii, in sensul in care cei avizati isi vor redistribui proprietatile pe numele membrilor de familie.   

In opinia acestuia, cei mai afectati vor fi cei care au luat o a doua casa pe credit. “Daca au luat aceasta locuinta in rate, inainte de criza, atunci e o problema si mai mare”.

Guvernul a decis miercuri ca persoanele care detin in proprietate mai multe cladiri sa achite impozite majorate cu 65%, 150% si 300%, in functie de numarul caselor detinute, mai mari comparativ cu impunerile suplimentare actuale, iar diferenta de bani sa fie achitata pana la sfarsitul lunii septembrie, potrivit Mediafax.

Singurii scutiti de la plata acestui nou impozit sunt cei care au imobile mostenite.

Articol de Andrei Ciltaru

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe