Investitorii imobiliari isi pierd interesul pentru Bucuresti

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 11 Octombrie 2009, Ultima actualizare: 11 Octombrie 2009

Bucurestiul a cazut 36 de pozitii pana pe 84 intr-un clasament al celor mai atractive 98 destinatii pentru investitii imobiliare pe termen mediu realizat de compania LaSalle Investment Management.

In clasamentul de anul trecut Capitala a ocupat locul 48, in coborare cu 23 de pozitii.

Clasamentul a fost intocmit pe baza indicelui anual al dezvoltarii regionale europene, E-REGI, in functie de 15 variabile, clasificate in trei categorii, respectiv perspectivele de crestere – ale economiei, locurilor de munca si cheltuielilor de cercetare si dezvoltare- gradul de dezvoltare stabilit in functie de PIB-ul pe cap de locuitor, precum si situatia mediului economic.

Cea mai mare contributie la stabilirea indicelui o are prima categorie, respectiv perspectivele de crestere, in proportie de 60%.

“Cateva state din Europa Centrala si de Est s-au confruntat cu o recesiune puternica din cauza deficitelor de cont curent ridicate, imprumuturilor mari in moneda straina si a policilor fiscale ineficiente. Acesti factori au condus la un declin economic sever in pofida banilor oferiti de Fondul Monetar International pentru Romania si Ungaria”, se arata in raport.

In aceste conditii, orasele din Europa Centrala si de Est au ajuns printre ultimele in clasamentul atractivitatii pentru investitii imobiliare, respectiv Budapesta (Ungaria) pe 82 de pe 34, iar Sofia (Bulgaria) pe 72 de pe 68.

Polonia este cea mai puternica economie din regiune si a evitat pana acum recesiunea, dar o revenire poate fi lenta, din cauza scaderii cererii in tarile invecinate, a cresterii somajului si a crizei financiare.

In afara Varsoviei (Polonia), aflata pe pozitia 17, Praga (Cehia) a fost singura destinatie din Europa Centrala si de Est care a obtinut un scor peste media indicelui din 2009, ocupand locul 21.

Alte orase, precum Bratislava (Slovacia) si Liubliana (Slovenia) au inregistrat, potrivit autorilor indicelui, imbunatatiri semnificative, fapt ce le-a ridicat in clasament cu trei locuri pana pe 50, respectiv cu 19 pozitii, pana pe 46.

“Vilnius (Lituania), Riga (Letonia) si Tallinn (Estonia) sunt printre principalii pierdanti ai acestui an, din cauza reducerii perspectivelor de crestere. tarile baltice s-au confruntat cu cea mai mare scadere a PIB-ului dintre statele Europei Centrale si de Est”, se mentioneaza in raport.

Munchen este cel mai atractiv dintre 98 de orase europene, pentru investitorii imobiliari, orasul german avand cea mai buna capacitate de a rezista actualelor probleme economice, ca urmare a nivelului ridicat al bunastarii si a afacerilor locale si internationale diversificate.

Londra s-a plasat in clasament abia pe pozitia a opta pentru investitorii imobiliari, in urma unor orase precum Paris, Stockholm si Moscova, din cauza problemelor economice si a somajului, potrivit companiei LaSalle.

Studiul identifica orasele din Europa unde cererea pentru proprietati imobiliare ar putea atinge, pe termen mediu, cele mai ridicate niveluri.

Indicele E-REGI surprinde calitatea pietelor imobiliare, fiind un instrument pentru investitori atunci cand este analizat impreuna cu alte date precise despre piata de profil.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe