Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
22 Februarie 2010

Locuinţele ANL, lovitură sub centură pentru piaţa imobiliară

scris de Daniel Crainic in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 22 Februarie 2010

Noua variantă a programului Prima Casă a fost special concepută pentru a da un impuls sectorului construcţiilor şi pieţei imobiliare. Cel putin, aceasta este intenţia oficială. Pornind de la preţurile medii ale principalelor tipuri de apartamente, în baza Indicelui imobiliare.ro, am realizat o analiză cu privire la influenţele programului guvernamental asupra sectorului rezidenţial şi al construcţiilor.

Aparent, modificările programului Prima Casă dau ceva mai multe şanse dezvoltatorilor; în acelaşi timp, orientarea spre apartamentele noi reuşeşte să ţină în frâu tendinţa de creştere a preţurilor de către proprietarii apartamentelor vechi. Cu toate acestea însă, rămâne un mare semn de întrebare referitor la măsura în care Prima Casă 2 va reuşi să-şi atingă obiectivul declarat, acela de a da un impuls real pieţei imobiliare şi sectorului construcţiilor.

Suma alocată de Guvern, în scădere faţă de anul trecut, nu este singurul motiv de îngrijorare pentru cei care îşi pun multe speranţe în programul Prima Casă. Adevărata ameninţare constă însă în faptul că o mare parte din această sumă, 400-500 de milioane de euro, poate fi orientată spre acordarea de credite cumpărătorilor de locuinţe ANL.

O comparaţie între preţurile promovate de locuinţele ANL şi cele cerute pentru celelalte categorii de apartamente de pe piaţă, în baza Indicelui imobiliare.ro, indică adevăratul motiv de îngrijorare pentru principalii actori ai pieţei imobiliare.

ANL vs Prima Casa 2

În condiţiile în care o garsonieră ANL costă 19.140 de euro, un apartament cu două camere – 26.950 de euro, iar unul cu trei camere – 36.014 de euro, preţuri considerabil mai mici decât cele cerute în prezent pentru apartamentele vechi sau cele noi, este uşor de presupus de care dintre aceste categorii va fi absorbit fondul programului Prima Casă 2. Rămâne de văzut la ce strategii vor apela dezvoltatorii pentru a deveni competitivi în piaţă. Efectul va fi vizibil şi asupra cumpărătorilor care nu se califică pentru locuinţele ANL, limita de garantare pentru aceştia fiind sensibil redusă.

Părerile cititorilor
12 păreri
  • rezidentiAlex

    Parerea mea este ca vanzarea locuintelor ANL nu poate fi o problema decat pentru piata imobiliara din orasele din provincie. Si nici asa. Va voi da cateva doua motive.
    1. Locuintele ANL sunt la pamant dpv al calitatii lor. Nimeni care si-ar putea permite o locuinta noua nu va cumpara asa ceva. Sau mult prea putin.
    2. In plus ca sa cumperi trebuie sa fii chirias ANL. Si o mare parte din acesti chiriasi sunt familii cu venituri modeste, care oricum nu ar avea cum sa cumpere o locuinta noua de la un dezvoltator serios.
    Amenintarea pe care o vad eu esta ca prin vanzarea acestor locuinte, daca ANL va reincepe constructia de locuinte noi destinate vanzarii prin credit ipotecar, si daca o va face la standarde de calitate macar medii, atunci ANL va deveni un competitor real pentru dezvoltatori. Dar acest lucru este o amenintare pe termen mediu, iar sceariul acesta pare cam improbabil data fiind “preocuparea” pentru calitate a ANL.

  • Mircea

    Articolul surprinde esentialul.”Grija pt.om” in varianta capitalist portocalie. Partea proasta : firmele agreate vor sifona banii pt. a construi asa cum se construieste cind trebuie sa dai spaga.(e evident ,nu?) Partea buna : 1) chiriasii anl vor cumpara la preturi normale 2) sa speram ca aceasta va trage si restul preturilor mai aproape de realitatea veniturilor din Romania si astfel piata va deveni lichida si predictibila .

  • Mihai

    Atata timp cat au fost facute cu bani de la buget adica din taxe si impozite ar fi fost normal sa ramana comunitatiilor locale sau sa fie vandute la pretul pietei libere urmand ca profitul sa fie incasat tot de catre comunitatile locale.

  • Mihai

    Din pacate este o masura electorala, statul ar trebuii sa aiba imobile in proprietate pentru a putea realiza diverse politici publice. In Romania este un numar aberant de mare de proprietari. Cat priveste pretul corect / mp este si va fi cel stailit de piata, nu-l stabileste nimeni altcineva….Doar mare masa a vanzatorilor vs marea masa a cumparatorilor.

  • Victor

    Udrea doreste astfel sa dea pomana beizadelelor din ANL. Apoi acestea vor vinde pe piata libera pentru specula, fiindca legea nu prevede impiedicarea speculei. Ar trebui sesizat urgent guvernul in acest sens.

    Noi ceilalti ce, suntem prosti sa cumparam la pretul pietei ???

  • dana

    Foarte realista evaluarea pretului apartamentelor in orasele romanesti. Ma decid pe zi ce trece sa astept ca apartamentele sa ajunga la acesta valoare si ulterior sa cumpar. Daca ar fi posibil, cat mai multi romani ar trebui sa procedeze identic, pentru a nu mai imbogati speculantii imobiliari.

  • Daniel Crainic

    Preturile apartamentelor noi pe care le-am prezentat reprezinta media pentru Bucuresti, conform indicelui imobiliare.ro. Este vorba despre preturile solicitate de vanzatori, proprietari, agentii imobiliare si dezvoltatori, nu preturile la care se incheie tranzactia. Interesanta si paralela ta cu ce se intampla in UK si SUA. Cred ca ai surprins foarte bine efectele pe care le va avea intrarea statului (ca jucator activ) pe piata imobiliara.

  • Ilias Papageorgiadis

    Draga Daniel,

    Analiza ta este foarte interesanta. Nu sunt de acord cu preturile pe care le-ai mentionat pentru apartmantele noi. Mai ales in zonele unde sunt construite blocurile ANL, apartamentele noi costa aproximativ cu 15 – 30 % mai putin decat preturile mentionate de tine. Bineinteles si asa, diferenta este mare, cateodata foarte mare.

    Viziunea mea despre proiectele ANL este aici: http://www.realinromania-blog.com/ce-inseamna-sa-vinzi-ieftin-apartamentele-anlpietele-americana-si-engleza-ne-spun-ce-va-urma/

    Succes cu blogul!

    Ilias

  • emilian79

    pana acum o saptamana cand credeam ca programul prima casa continua am cautat sa mi cumpar o garsoniera ( am zis eu vine o rata ok pe la 35000 eur), am fost la mai multe vizionari, mai oameni buni nici nu va vine sa credeti pe ce gunoaie semidecomandata cer hapsanii cate 40 45 mii eur. lacomia romanului e fara margine s au trezit cu o camera obtinuta de la icral pe nimic in anii 90 si acum se vad purtatori de averi, nici nu vreau sa mi imaginez ce era prin 2008. Ei ce vreau sa spun o simpla analiza, daca progr. prima casa nu va mai functiona pt case vechi acestea se vor cumpara doar prin credit ipotecar ceea ce inseamna sa luam cazul de azi: se cere 40mii eur pe o gars conf1, eu trebuie sa am avans 8000 eur(de unde oare), ma mai costa actele cam 2000 eur. deci se face o gars 42mii din care eu trebuie sa am 10mii(de la banca pe nevoi personale exclus), si ramane creditul la banca de 32 mii adica o rata de aprox 210 eur / luna(doar rata la banca) adica…. ce venituri au romanii?!?!?!?. judecati voi mai departe

  • mihai

    corecte precizarile postate mai sus, la puterea de cumpararea a romanului din prezent, preturile de la ap nu trb sa depaseasca max 50000 euro si ma refer aici si cele noi !

  • Florin L

    Este jenanta atitudinea dumneavoastra de denigrae a oportunitatii chiriasilor ANL de a isi cumpara locuitnele… Astea sunt adevaratele preturi de pe piata din Romania si mafiotii imobiliari pe care ii reprezentati vor ajunge in faliment cu gandul la profiturile de alta data…

    Incercati sa fiti mai realisti si nu mai prostiti amaratii care sunt usor de manipulat… Asta e valoarea reala a locuinteleor in Romania – garsoniera confort 1 – 20 mii euro si nu 50.000 cat e la dezvoltatorii hulpavi.

    Asadar deschidetile mintea proprietarilor de imobile comuniste sa nu mai ceara sume incomensurabile pentru ca de la anu’ vor plati impozite sa ii usture buzunarul.

  • Gheorghe Posternicu

    Stiti si dvs. domnilor ca exista niste date cu adevarat reale la nivel national si care cam ar fi preturile pentru poporul roman:
    1 camera – max 25000 euro
    2 camere – max. 35000 euro
    3 camere – max 45000 euro
    deci cam pe aici ar trebui ca dezvoltatorii sa se aranjeze cu bugete dezvoltare si nu la nivel de 100000 de euro
    Legile pietei si pentru care viata le va confirma, se vor aplica mai devreme sau mai tirziu si mai dureros sau mai putin dureros…
    In rest va urez succes la prostirea celor putin ce au mai ramas in piata romaneasca…

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Piața rezidențială în primul trimestru din 2022: prețurile, cererea, oferta și tranzacțiile

Prețurile apartamentelor din cele mai mari centre regionale s-au menținut pe o traiectorie ascendentă, în ciuda declanșării conflictului militar din Ucraina Potrivit celui mai recent raport de piață realizat...

citește mai departe
Preţurile apartamentelor au continuat să scadă în august şi nu dau semne să se oprească

Prezentăm, pe baza Indicelui imobiliare.ro, o analiză referitoare la dinamica preţurilor înregistrată în luna august 2010, la apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare pe principalul portal imobiliar din...

citește mai departe
Vilele de lângă Bucureşti, intrate „la apă”

În apropiere de lacul şi pădurea Mogoşoaia, o locuinţă cu şapte camere „la gri”, poate fi cumpărată cu aproape 100.000 de euro. În perioada de boom imobiliar, Mogoşoaia era...

citește mai departe
Mai cresc chiriile în toamnă?

Până în 2008, majorarea chiriilor în marile oraşe odată cu începerea anului universitar devenise o obişnuinţă pentru proprietari. În 2009 însă, primul an propriu-zis de criză, trendul general a...

citește mai departe
Cât de mult au scăzut, de fapt, preţurile apartamentelor?

Prezentăm o analiză referitoare la scăderea în lei a preţurilor cerute pentru apartamente în perioada 15 martie 2008 – 1 august 2010. Deşi scăderile în euro sunt spectaculoase, punctual...

citește mai departe