Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
31 Martie 2010

Locuintele cu bulina rosie, asigurate doar dupa consolidare

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 31 Martie 2010

Proprietarii imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic vor putea incheia polita de asigurare obligatorie a locuintelor numai dupa finalizarea lucrarilor de consolidare, iar data de la care toti proprietarii trebuie sa incheie politele va fi stabilit prin ordin al sefului CSA, a decis Guvernul.

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Lege care coreleaza prevederile Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva calamitatilor cu cele ale Legii 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegere a asigurarilor.

“Limitam (prin acest proiect n.r.) posibilitatea de control asupra pool-ului de asigurare a unor societati care fac parte din grupuri in detrimentul altora care nu fac parte din niciun grup”, a declarat ministrul Internelor, Vasile Blaga.

Ministrul a spus ca, in acest scop, este inlocuit termenul de 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cu o data ce va fi stabilita prin ordin al presedintelui CSA, de la care persoanele fizice si juridice au obligatia sa asigure imobilele impotriva calamitatilor.

Prin proiectul de Lege aprobat de Guvern a fost totodata stabilita posibilitatea ca suma asigurata obligatoriu si prima obligatorie aferenta sa fie modificate anual prin ordin al presedintelui CSA, in baza unor criterii ce vizeaza suprafata si costul de inlocuire.

In prezent, a precizat ministrul, criteriul in functie de care se plateste asigurarea este materialul din care este construita casa.

Prin decizia Guvernului s-a interzis si asigurarea locuintelor din imobilele incadrate in clasa I de risc seismic, pana la receptionarea lucrarilor de reabilitare.

Guvernul va cere Parlamentului dezbaterea actului normativ in procedura de urgenta.

Potrivit Legii 260/2008, asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.

Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei, in timp ce prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B. Suma maxima ce poate fi oferita ca despagubire este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe