Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
19 Iulie 2010

Locuinţele sub 40.000 de euro, doar 6,4% din piaţă

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 19 Iulie 2010

Aproape 90% dintre bucureşteni caută imobile pe acest palier de preţ. Pe de altă parte însă, 49% dintre proprietari au la vânzare case de peste 80.000 de euro.

După doi ani de criză şi ieftiniri continue ale locuinţelor, piaţa imobiliară autohtonă se află încă departe de o funcţionare normală. Aceasta este concluzia ce reiese în mod firesc dintr-o comparaţie între cererea şi oferta de locuinţe existente la nivelul Capitalei. La mijlocul lunii trecute, un studiu realizat de www.imobiliare.ro arăta că, de la anunţarea măsurilor de austeritate de către Guvern, 88,7% dintre căutările de apartamente efectuate pe Bucureşti au vizat locuinţe cu preţuri de până la 40.000 de euro.

O analiză actualizată a anunţurilor de pe site relevă însă o realitate ce intră în contradicţie flagrantă cu dorinţele românilor. Astfel, din totalul ofertelor de apartamente din Bucureşti, doar 6,4% sunt reprezentate de unităţi locative de până la 40.000 de euro.

Pe de altă parte, locuinţele cuprinse între 40.000 şi 60.000 de euro reprezintă 16,88% din total, iar cele între 60.000 şi 80.000 de euro se ridică la 27,69%. Interesant este că aproape 50% dintre oferte sunt case considerate „scumpe” de majoritatea românilor. Mai exact, locuinţele cuprinse între 80.000 şi 100.000 de euro cumulează 16,87% dintre anunţuri, iar cele de peste 100.000 de euro reprezintă 32,13% din piaţă.

Ce vor cumpărătorii: minus de 10.000 de euro la două camere
Larisa D. ilustrează perfect aşteptările potenţialului cumpărător de locuinţă. Se încadrează în categoria românilor norocoşi, care dispun de bani gheaţă. În martie anul acesta a vândut o garsonieră într-un bloc vechi cu 40.000 de euro. Îşi doreşte ca la acest preţ – sau cu 2.000-3.000 de euro în plus – să cumpere un apartament cu două camere. „Zi de zi mă uit pe anunţuri, să vad ce se mai întâmplă, care mai sunt preţurile”, arată ea. La valoarea aceasta poate găsi acum un apartament confort doi în Titan, cu o suprafaţă de 42 de metri pătraţi. Preferă totuşi să mai analizeze piaţa până în toamnă, în speranţa de a-şi putea achiziţiona o locuinţă decentă în zona pe care şi-o doreşte. „Cred că, până în 2013, poate să ajungă un apartament cu două camere, confort unu, la 40.000 de euro”, speră ea.

Cum sunt privite acest gen de aşteptări de către jucătorii din imobiliare? „În acest moment, oferta şi cererea de pe piaţă par să fie despărţite de o prăpastie. Pe de-o parte, majoritatea cumpărătorilor îşi îndreaptă atenţia spre proprietăţi ieftine, sub 40.000 de euro, iar, pe de altă parte, în piaţă există extrem de puţine proprietăţi care să răspundă acestei nevoi. Atât timp cât acest decalaj va continua să existe, iar oferta nu va răspunde cererii, este imposibil să vorbim de o revenire a pieţei imobiliare”, este de părere Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro.

Cererea şi oferta, singura lege care guvernează piaţa
La rândul său, Adrian Şişchin, proprietarul reţelei de francize Re/Max România, recunoaşte că, la ora actuală, discrepanţa dintre cererea şi oferta din segmentul rezidenţial este foarte mare. El estimează însă că, în cele din urmă, piaţa se va regla. „Nu există altă lege decât cea a cererii şi ofertei. Se va ajunge încet-încet la echilibru”, subliniază Şişchin.

Ce înseamnă însă echilibru? Reprezentantul Re/Max arată că, în ţările dezvoltate, o proprietate este tranzacţionată, în medie, la şase luni – asta în condiţiile în care preţurile sunt stabile sau înregistrează o uşoară creştere, de 2-3%, în această perioadă. „Lucrurile se vor stabiliza în momentul în care se vor înregistra primele semne timide de creştere economică. Acesta este factorul care va produce declicul pieţei imobiliare din România”, arată şi Adrian Vasile, managerul agenţiei Rezid Grup.

Ce case caută românii şi ce le oferă piaţa

Dintre căutările de apartamente de până la 40.000 de euro, 18% vizează garsoniere, 30,9% apartamente cu două camere, iar 51% orice tip de locuinţă, potrivit datelor www.imobiliare.ro. Oferta este însă structurată semnificativ diferit faţă de aceste preferinţe. Astfel, dintre anunţurile existente pe palierul de 40.000 de euro, 65,96% sunt garsoniere, 17,57% – apartamente cu două camere, iar 16,47% – alte tipuri de locuinţe. În funcţie de vechimea construcţiei, 92,15% dintre garsoniere, 84,11% dintre apartamentele cu două camere şi 72,2% dintre celelalte tipuri de locuinţe sunt vechi, restul ofertelor fiind reprezentate de unităţi locative noi.

Părerile cititorilor
  • Zaharia

    Ar trebui sa va mai uitati la stiri. De unde sa apara primele semne timide de crestere economica in Romania?? Toti din imobiliare, in loc sa convinga proprietarii ca trebuie sa lase din ce in ce mai mult la pret, alimenteaza in continuare sperantele desarte ale acestora. In occident blocurile mai vechi de 30 de ani sunt reconstruite, la noi se vand mai scump decat cele noi!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe