Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
12 August 2010

Lumină verde pentru achiziţia de locuinţe!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 23 August 2010

Potrivit lui Tim Wilkinson, co-director executiv al companiei, anul viitor piaţa va face primii paşi pentru ieşirea din recesiune.

După doi ani de ieftiniri, toţi jucătorii din real estate se întreabă „Până când?”. Mai toată lumea se află într-o stare prelungită de aşteptare, căutând un semnal fără echivoc pentru redemararea achiziţiilor. Tim Wilkinson, co-director executiv al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, nu se teme să dea acest semnal. El este de părere că, în momentul de faţă, piaţa se află undeva în curba literei U – chiar dacă nu se poate spune încă dacă cel mai scăzut nivel a fost sau urmează să fie atins. „Cred că următoarele şase luni ar fi cel mai bun moment pentru a cumpăra (o locuinţă, n.red.). Preţurile au scăzut mult şi, cu excepţia unor influenţe macroeconomice semnificative, din afara pieţei imobiliare, nu mă aştept la un declin major în perioada următoare”, subliniază Wilkinson. Sfârşitul acestui an şi începutul celui viitor ar fi, aşadar, perioada recomandată pentru achiziţii.

Cea mai mare cerere, pentru locuinţe accesibile
Directorul DTZ recunoaşte că, la ora actuală, principala caracteristică a real estate-ului autohton este nesiguranţa, faptul că majoritatea potenţialilor cumpărători aşteaptă să vadă ce se va întâmpla. Cererea activă nu este foarte mare, pentru că oamenii nu ştiu în ce stadiu se află piaţa şi se tem să acţioneze. Acestei situaţii i se adaugă şi incertitudinea legată de TVA – oamenii nu sunt convinşi că această taxă va rămâne la valoarea actuală, de 24%, sau va mai scădea anul viitor. Din cauza acestei neclarităţi, mulţi cred că este mai bine să aştepte până în 2011 ca să cumpere o proprietate. Aşa cum se întâmplă însă întotdeauna, vor exista şi cumpărători care vor fi aşteptat prea mult până să facă pasul decisiv.

Wilkinson crede că primul segment rezidenţial care îşi va reveni va fi cel al vilelor, al proprietăţilor de lux, unde cumpărătorii nu sunt atât de presaţi de oscilaţiile preţurilor, însă vor să încheie cele mai bune tranzacţii. Apoi va intra din nou în joc segmentul locuinţelor pentru clasa medie, vizat şi de programul Prima Casă. De altfel, precizează Wilkinson, acesta este sectorul cu cel mai ridicat potenţial de dezvoltare pe termen mediu şi lung. Dat fiind stocul mare de blocuri vechi, există o cerere latentă semnificativă de locuinţe noi, accesibile ca preţuri şi suprafeţe.

2011, an de convalescenţă
Tim Wilkinson estimează că anul viitor va reprezenta un prim pas către revenire şi va aduce cu siguranţă o îmbunătăţire în piaţă comparativ cu 2009 şi 2010. Acesta nu estimează un ritm de creştere alert de la trimestru la trimestru, ci mai degrabă o stabilizare. Spune că, deşi privesc la piaţa românească, investitorii străini nu găsesc încă un motiv pentru care să se întoarcă. Pentru moment, sunt atraşi de pieţe mai mature, ca Marea Britanie sau Germania, care ies din recesiune şi prezintă mai multe oportunităţi. Pe măsură ce aceste ţări se vor ridica, randamentele oferite nu vor mai fi atractive, iar investitorii se vor îndrepta din nou către pieţe mai tinere, ca România, crede directorul DTZ. Atunci când se vor întoarce, investitorii străini vor avea o altă atitudine comparativ cu anii de boom – vor căuta moduri prin care să adauge valoare unei investiţii, în loc să aştepte doar ca preţurile să crească.

Potenţial există, dar cu răbdare
Wilkinson are încă o încredere neclintită în potenţialul pieţei româneşti. Secretul este însă de a avea răbdare pentru a-l atinge. „Nu trebuie să uităm că piaţa locală este cu decenii în urma unora mai mature. În pieţele tinere, există întotdeauna tendinţa de a alerga pentru a recupera golurile. Când alergi aşa însă, e normal să cazi – vei cădea şi vei învăţa din greşelile tale. Apoi vei găsi cele mai bune moduri în care să-ţi atingi potenţialul”, subliniază el. Directorul DTZ precizează că, pentru pieţele mature, a durat decenii întregi să ajungă unde sunt acum şi au avut şi ele perioadele lor dificile.

Vezi şi Cum să-ţi creşti afacerea pe timp de criză

Părerile cititorilor
13 păreri
  • mpconstruit

    @LuciSB:”Evident, piata imobiliara este la minim. Poate va mai scadea putin. Acum este cel mai bine sa construiesti sau sa achizitionezi.”

    Pe ce te bazezi? Pe deficitul bugetar in crestere? Pe rata somajului in crestere? Pe nivelul inflatiei in crestere? Pe teama bancilor de a mai acorda credite? Pe salariile in scadere ale tuturor?
    Afara de faptul ca te consiliaza vre-o clarvazatoare nu pricep ce percepi dumneata ca fiind EVIDENT. Piata imobiliara e blocata, tranzactii sunt ff putine, se traieste din comisioanele din inchirieri si dumneata spui ca e evident? Esti angajata la musiu Tim cumva? Mai minte omul dar cu perdea, sa nu ne batem joc de minciuna, va rog!

  • mpconstruit

    Off, sunt satul de experti din astia cu targhet la vinzari. Expertii sunt sub nivelul domnului Tim, el e manager nu expert. El a dat o declaratie care se inscrie in trendul lansat de marile corporatii care incearca sa dreaga busuiocul taman la inceputul crizei REALE din romania. Ce spun Lucia & Luci (care par a fi aceeasi persoana) nu contrazice cu nimic opiniile celorlalti.
    @mp: oamenii au dreptul la opinie si la replica, nu se mai intorc vremurile cu turmele de aplaudaci si bizoni care cumpara ca dementii orice, cum poate ai vrea dumneata… Cred ca esti spiter de meserie de cintaresti inteligenta atit de precis, la miligram… E ok, nici a dumitale n-o sa dea cintarul peste cap!

  • mp

    Din nou poporul nostru dovedeste cit este de imbecil prin comentariile aliniate intr-un top unic si inutil. Exceptie Lucia Popescu § Luci SB, care dovedesc ca inca mai sunt sperante, doar ca proportia de inteligenta raportata la masa celorlalti este neglijabila.

  • ppppp

    Taci Lucia, ca ala este expertul p…i
    Astia vin din alte tari numai sa faca bani, sa dea tepe si sa fuga.
    Sau esti si tu o agenta imobiliara muritoare de foame?

  • LuciSB

    Si inca ceva: pana in a doua jumatate a lui 2008 preturile n-au fost umflate artificial. Au fost rezultatul confruntarii unei cereri extrem de mari cu o oferta foarte mica. Normal ca orice proprietar sau dezvoltator ce avea 10 – 15 clienti pentru o casa sau un apartament dorea sa vanda celui ce dadea pretul cel mai mare. Voi ce faceati? Erati filantropi?

  • LuciSB

    Evident, piata imobiliara este la minim. Poate va mai scadea putin. Acum este cel mai bine sa construiesti sau sa achizitionezi. In maxim un an se vor inregistra primele cresteri, e drept timide, de preturi. Iar acum sariti sa comentati rautacios. Va astept.

  • lucia popescu

    Hai ca sunteti plini de idei …grozavilor, acum dati consultanta la experti, asa credeti ca orice parere e de specialist…lasa ti l pe d-nul tim ca el e specialist in ceva si specilaliyati va si voi in ceva nu numai in lucruri ieftine si pareri la fel de ieftine…

  • Nicolae

    Mister Tim se ocupa cu imobiliare…! Ce ar putea spune un co-director de imobiliare despre piata…? Evident, ca a sosit momentul ZERO ! Daca ar fi economist, ar vedea ca guvernul tarii noastre scumpe nu a luat nici o masura economica de redresare, de reducere a cheltuielilor ministrilor, deputatilor, senatorilor, etc. Deci domnule Tim, mai vorbim prin 2012…!

  • Rares

    Domnu Timulica fara Frica, hai sa ne vedem la o bere si sa-ti povestesc despre cum sa te apuci de agricultura, ca sa devii producator si sa faci si tu ceva bani, nu sa mai joci rolul zvonacului, iar duduia care a scris articoul al raspandacului… apropo de ea, poate sa stea pe langa noi si sa ia notite, poate o sa invete ce inseamna o analiza economica. Si poate vroiati sa spuneti Curba lui Gauss (ati lipsit de la cursul respectiv, nu?).

  • Mihai

    Sa fim seriosi…preturile din imobiliare (ma refer la cele de pana in 2009) au fost “umflate” artificial.
    Pentru cine sustine contrariul, sa-mi demonstreze cu cifre cum putea o amarata de garsoniera de prin nu stiu c ecartier rau-famat, intr-un bloc ocnstruit prin anii ’70, sa coste 30-40.000 euro.
    Hai sa reaportam si la salariul real al romanilor si sa vedem.
    In orice tara din luema aceasta exista o corelatie intre pretul de vanzare si cel de cumparare, care se raporteaza, evident, la puterea de cumparare a cumparatorului.
    Asa ca…sa stam linistiti, preturile vor scadea in continuare.
    Cum sa creasca in 2011, cand guvernul boc-basescu nu ia nici o masura de redresare?
    In plus, lumea nu stie, dar salariile la bugetari vor scadea si in 2011 (cititi noua lege a salarizarii ce va intra in vigoare de la 01.01.2011).

    De unde sa creasca preturile si CINE SA LE POATE SUPORTA?

  • Apartamente Targoviste

    Ma intreb daca Domnul Tim a deja cumparat cateva locuinte … ca pretul este jos 🙂

  • nicuteutonul

    ba eu cred ca piata se afla undeva la mijlocul curbei literei S …DE LA SARACIE…

    in romania inca preturile la locuinte sunt umflate fata de puterea de cumpsarare a romanilor. abia o sa se vanda apartamentele noi construite in ultimii ani.
    domnu tim se dovedeste cu mentalitate de roman sadea, care vrea sa obtina cu munca putina multi bani pe spinareea oamenilor platitori. DOMNU TIM, NU MAI PROSTI LUMEA.lasa-ma pe mine sa-ti spun cum poti sa faci sa-ti mearga bine cu firma ta de consultanta. nu nmai prosti si amagi lumea ca vor creste iar preturile. fa omul sa simta ca intr-adevar ai vrei binele si intermediaza cu dezvoltatorii preturi mici, rezonabile, cu maxim 50% adaos. poti sa ai acelasi profit in aceeasi unitate de timp prin vanzarea a 3 apartamente mai ieftine cat ai avea vanzand unul singur dar scump.
    domnu tim , dupa criza asta lucrurile scumpe nu prea o sa se mai cumpere decat de cativa bogati. se prefigureaza vremuri in care se va castiga bine vanzandu-se lucruri ieftine dar la multi oameni, caci astia sunt din ce in ce mai multi. cei care nu sunt prea avuti dar isi doresc cate ceva.
    ai inteles domnu tim sau ati fac programare la o sedinta de consultanta in particular? lucrez ieftin, m-am adaptat crizei.

  • Stefan

    Pentru ce tara este facut aceasta aproximare ?
    Eu inteleg ca dmn Tim da cu parerea ca anul viitor brusc o tara de consumatori va deveni una producatoare si ca miraculos oamenii scapa de credite (40% din populatie) + castiga bani pentru o casa intreaga, dar in felul acesta pot da si eu parerea mea ca dmnul Tim vorbeste eventual de India si nu de romania.
    Singura sansa pentru o revenire de vanzari ar fi ca strainii sa investeasca. Dar cine ar vrea sa sa mute intr-o tara unde nu exista sistem de sanatate de anitcoruptie, spaga e ilegal dar la moda….Aici tre sa te nasti ca sa supravetuiesti.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe