Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
18 feb. 2010

Mai multe spatii office au ramas neocupate in 2010

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Rata de neocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti a crescut anul trecut la 18%, dupa ce in anul 2007 era de 0%, iar in 2008 a ajuns la 3%, in ciuda faptului ca valoarea chiriilor a scazut cu pana la 20%, potrivit raportului de piata realizat de Colliers International.

„Zona centrala a inregistrat o rata de neocupare neobisnuita, de 10%, similar celei semicentrale, in timp ce zona periferica a atins un nivel record de 30%”, conform companiei.

Totodata, potrivit Colliers, in anul 2009 s-au inchiriat peste 90.000 mp, suprafata medie inchiriata situandu-se in jurul valorii de 1.300 mp.

„Comparativ cu anul 2008, in 2009 volumul de spatii de birouri absorbit de piata a scazut cu 60%. Dupa ce in 2008 peste 80% din activitatea de inchiriere a fost determinata de preinchirieri, in timp ce in 2009 nicio suprafata nu a fost preinchiriata”, arata Colliers.

Astfel, compania arata ca aceste scaderi se inregistreaza pe de-o parte din cauza cresterii ratei de neocupare a spatiilor de birouri, incepand cu anul 2008, cat si situatiei in care unele companii, in contextul declinului economic actual, s-au confruntat cu insecuritatea activitatii sau cu reorganizari si concedieri.

In raportul Colliers se mai arata ca desi chiriile s-au redus, costurile de relocare au fost destul de ridicate, determinand astfel majoritatea companiilor sa gaseasca solutii pe termen scurt si sa incerce sa renegocieze sau sa subinchirieze parte din spatiul pe care il aveau deja contractat.

„In incercarea de a-si face proiectele mai atractive pentru chiriasi, proprietarii au devenit flexibili oferind stimulente cum ar fi luni fara plata chiriei si sume de bani pentru acoperirea cheltuielilor de amenajare a spatiilor.

Pentru chiriasi, astfel de masuri au avantajul de a reduce chiria efectiva. (…). Per ansamblu, aceste beneficii suplimentare reduc chiria efectiva cu 10% sau chiar mai mult”, precizeaza compania.

De asemenea, potrivit Colliers, oferta de spatii de birouri a ajuns anul trecut la 450.000 mp, de doua ori mai mare decat in anul anterior.

„Doar 15% din totalul spatiilor livrate este localizat in zona centrala a orasului, in timp ce restul spatiilor au fost impartite relativ egal intre semi-centru si periferie.

Cu toate ca stocul din zonele semicentrala si periferica a crescut in mod constant incepand cu anul 2006, evolutia ofertei pentru zona centrala a inregistrat un ritm de crestere mai scazut din cauza disponibilitatii reduse a terenurilor pentru astfel de dezvoltari.

Dintre dezvoltatorii care au livrat cladiri de birouri in 2009, majoritatea sunt straini.

Astfel, trei companii grecesti au livrat aproximativ 30% din totalul spatiilor noi, un procent similar cu cel creat de dezvoltatorii autohtoni”, se arata in raport.

Colliers estimeaza ca in anul 2010 vor fi scoase pe piata aproximativ 200.000 mp de spatii noi de birouri, cu 50% mai putin decat suprafata livrata in 2009, acestea regasindu-se in mare parte in cladirile la care lucrarile de constructie au fost amanate in 2009.

Tot pentru 2010, Colliers previzioneaza o rata de neocupare pana la 20-25%, in timp ce chiriile isi vor mentine trendul descendent din 2009 cu o scadere aditionala de 10 pana la 15%.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe