Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
12 apr. 2010

MDRT a fixat un pret de referinta de 385 euro/mp pentru constructia de locuinte

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a fixat un pret de referinta de 385 euro pe metru patrat, fara TVA si cheltuieli legate de teren si utilitati, pentru locuintele pentru tineri in blocurile construite din fonduri publice, in cadrul standardelor de cost la lucrarile de investitii, informeaza NewsIn.

La acest cost, pretul de referinta al unei garsoniere este de 22.330 euro, cel al unui apartament cu doua camere – de 31.185 euro, iar pretul unui apartament cu trei camere ajunge la 39.270 euro, semnificativ sub nivelul actual al preturilor din piata imobiliara.

Astfel, „constructia unui bloc de locuinte pentru tineri in regim de inaltime P + 2-3E + M, cu 60 de unitati locative si centrala temica, ar necesita o investitie de baza totala de 1.822.610 lei (433.955 euro).

Costul unitar pe metrul patrat al ariei construite desfasurata (exclusiv TVA) este de 385 de euro„, prevede proiectul privind „Standardele de cost pentru lucrarile de investitii finantate din fonduri publice” realizat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, obtinut de NewsIn.

Preturile nu includ TVA si nici cheltuielile pentru obtinerea si amenajarea terenului, pentru asigurarea utilitatilor necesare obiectivului, de proiectare si pentru probe tehnologice si predare la beneficiar.

Imobilul luat ca referinta de minister are 29 de garsoniere cu o suprafata construita de cate 58 de metri patrati, 16 apartamente de doua camere de 81 mp si cate 15 apartamente de trei camere de 102 mp.

Constructia este prevazuta cu „termoizolatie pe exterior – placi de polistiren de 5 cm grosime; zidarie din BCA de 30 de cm grosime; acoperis de tabla tip tigla; izolare fonica a compartimentelor interioare cu pereti de gips carton de 10 cm si 12,5 cm si tamplarie exterioara – PVC cu geam termopan”.

La stabilirea costului total „s-au luat in calcul preturile la nivelul lunii ianuarie 2010 pentru materiale, utilaje si transport, salariul mediu brut pe ramura comunicat de INS la nivelul anului 2009 pentru manopera, un profit obtinut de dezvoltator de 5% si alte cheltuieli indirecte in limita maxima de 10%”, se arata in raport.

Costului total al imobilului include si „cheltuielile legate de transportul materialelor si al pamantului excavat, pe o distanta de 10 km”.

„Standardul de cost constituie document de referinta in promovarea investitiilor finantate din fonduri publice, similare din punct de vedere tehnic investitiei de referinta”, si se adreseaza „membrilor comisiilor de evaluare in vederea analizarii ofertelor si adjudecarii contractelor privind executia lucrarilor de constructii pentru realizarea obiectivelor de investitii”, precum si „operatorilor economici pentru contractarea proiectarii si executarii lucrarilor de constructie”, se mai arata in proiectul sustinut de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Ministrul de resort, Elena Udrea, vrea sa impulsioneze constructia de locuinte de catre stat prin ANL, fondurile necesare urmand sa fie obtinute prin vanzarea locuintelor deja construite catre chiriasi.

De asemenea, guvernul are un proiect care vizeaza constructia a 25.000 de locuinte pentru specialistii care vor sa lucreze in mediul rural.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe