O treime din locuintele terminate anul trecut, inca la vanzare

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 19 Ianuarie 2010, Ultima actualizare: 19 Ianuarie 2010

Dezvoltatorii imobiliari mai au de vanzare, in Bucuresti si Ilfov, aproape 2.000 de locuinte din cele peste 6.000 de unitati construite anul trecut in 14 ansambluri rezidentiale, potrivit datelor centralizate de Mediafax.

Cea mai mare parte a locuintelor din ansamblurile finalizate anul trecut au fost vandute inca din 2008. Numarul tranzactiilor a scazut semnificativ anul trecut, ca urmare a limitarii accesului la finantare, dar si a instabilitatii economiei, desi dezvoltatorii au operat reduceri de preturi in unele cazuri cu peste 20%.

“Dintr-un total de 480 de locuinte pe care le-am finalizat in 2009 am vandut 416 unitati, dar doar 100 dintre acestea anul trecut”, au declarat agentiei Mediafax reprezentantii complexului Primavara din Ghencea, dezvoltat de firma Can Serv.

Acest complex este unul dintre proiectele unde dezvoltatorii au reusit sa vanda cea mai mare parte a locuintelor pana la finalizarea constructiei.

Intr-o situatie similara se afla si dezvoltatorul Adama, care din cele 350 de locuinte finalizate in 2009 in doua complexuri mai are de vanzare doar 72 de unitati, sau Conarg, care a semnat contracte pentru 80% din cele 988 de apartamente finalizate in ansamblul Rasarit de Soare din cartierul Titan.

“Pana in prezent am vandut 80% din ansamblul Rasarit de Soare, propunandu-ne sa finalizam intreg procesul de vanzare in 2010”, a declarat Romeo Cazanescu, directorul general al Conarg Real Estate.

Si dezvoltatorul turc Opus Land a vandut 90% din prima faza a proiectului Cosmopolis din nordul Bucurestiului, unde au fost finalizate 565 de apartamente, iar Mivan Development mai are de vanzare doar 40 de locuinte din cele 316 lansate in ansamblul New Town din cartierul Dristor.

Sunt cazuri insa, in care complexul este vandut doar jumatate sau chiar 30%.

Astfel, dezvoltatorul Romfelt Real Estate, controlat de firma slovena Aktiva Nalobze si care are printre actionari pe Cristian Sima (care controleaza firma de brokeraj WBS Securities) si pe Dan Pascariu (presedintele CA al UniCredit Tiriac), a vandut doar 236 de apartamente din 616 unitati construite in proiectul Doamna Ghica Plaza.

“Pana in anul 2009 s-au vandut 236 apartamente, reprezentand 38%, iar in 2009 s-au vandut 70 de apartamente. Datorita stabilizarii pietei imobiliare cat si pe fondul majorarii plafonului garantiei pentru programul «Prima Casa», care se preconizeaza pentru acest an, in 2010 vor incepe sa se incheie mai multe tranzactii”, au declarat reprezentantii Doamna Ghica Plaza.

Si in complexul Monaco Towers, din zona Berceni, dezvoltat de Marble House cu actionariat libanez, din peste 300 de apartamente au fost vandute doar 30% din locuinte.

Multe locuinte de vanzare au si dezvoltatorii Asmita si Anchor Grup. Astfel, Asmita a tranzactionat, potrivit celor mai recente date disponibile, 450 de apartamente din complexul Asmita Gardens, cu un total de 788 de locuinte, iar Anchor Grup jumatate din complexul Incity, care cuprinde circa 500 de unitati locative.

Alte livrari importante au fost realizate de compania Domus Stil, controlata de fratii Ionut si Robert Negoita, care a finalizat 400 de apartamente din Confort City, un proiect cu 1.680 de locuinte.

“Am incercat sa mergem cu livrarile in paralel cu vanzarile, adica sa finalizam cam cat vindem. Astfel, am vandut 350 de locuinte din 400 finalizate. Aceasta strategie o vom adopta si in acest an”, a declarat Negoita.

 

De asemenea, firma Comnord a construit circa 150 de locuinte in complexul Ten Blocks din cartierul Militari, vandute integral, potrivit reprezentantilor companiei. In cadrul proiectului vor mai fi terminate, in urmatoarele luni, trei blocuri, totalizand peste 120 de apartamente.

Atlantis Residence, dezvoltat de Pelican Com, si o parte din Green City, din comuna 1 Decembrie, proiect controlat de familia omului de afaceri Dumitru Bucsaru, au fost alte complexuri rezidentiale finalizate in 2009.

La numarul locuintelor finalizate disponibile spre vanzare in acest an se vor adauga si alte circa 1.500 de unitati ramase nevandute din cele peste 3.000 de locuinte din peste zece proiecte cu lansare in acest an.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe