Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
13 August 2009

Obtinerea unui imprumut prin programul Prima Casa, pas cu pas

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 13 August 2009

Majoritatea bancilor care si-au aratat interesul sa intre in programul “Prima Casa” au inceput sa accepte aplicatii in acest sens, dandu-se startul in lupta pentru atragerea clientilor.

Pentru a accesa creditele oferite prin intermediul programului guvernamental, in cadrul carora statul va garanteaza o suma maxima de 60.000 de euro, trebuie sa urmati cativa pasi.

Gasirea celei mai bune solutii de finantare

Dupa ce ati gasit locuinta potrivita, ce poate fi veche, noua sau in curs de constructie, trebuie sa analizati cu atentie optiunile pentru finantare. In acest proces, ati putea apela la ajutorul unui broker de credite sau al unui consilier bancar. Este de preferat sa aveti mai multe variante, de la mai multe banci.

Desi nu exista diferente majore in ceea ce priveste dobanzile, acestea incadrandu-se intre 5 – 5,5%, pentru creditele in euro, si 12 – 13%, pentru cele in lei, bancile percep comisioane diverse (unele nu au comisioane deloc) si ofera mai multe servicii gratuit (asigurari de viata, taxa de evaluare etc).

De asemenea, unele banci ofera credite doar in euro (BCR, BRD) si exista diferente in privinta conditiilor de eligibilitate: varsta minima a clientului, gradul de indatorare, venitul minim.

——————–

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

——————–

Documentatia pentru imprumut

Dosarul pentru credit trebuie sa contina mai multe acte, printre care se numara cererea de credit, declaratia-acord pentru coplatitor (unde este cazul), copie BI/CI, adeverinta de salariu pentru solicitant si coplatitor, declaratia pe propria raspundere potrivit careia solicitantul nu detine o proprietate imobiliara si nici nu are in derulare un alt credit ipotecar, fisa fiscala pentru anul precedent, documentele care atesta veniturile ce pot fi luate in considerare, copii ale contractelor de credit pentru cardurile de credit sau descoperire de cont si alte tipuri de credit, precontractul de vanzare-cumparare a locuintei, actul de proprietate asupra imobilului ce face obiectul tranzactiei, declaratia pe propria raspundere, din partea vanzatorului, ca imobilul nu face obiectul unor litigii si extrase din documentatia cadastrala.

Dosarul trebuie depus direct la banca, fie de catre solicitant sau de catre brokerul de credite.

Decizia bancii

Dupa depunerea dosarului, acesta este atent analizat de banca. De asemenea, in acest moment se realizeaza si evaluarea locuintei. Aceasta ar trebui sa fie cu cel putin 5% peste valoarea creditului, avand in vedere ca banca finanteaza 95% din pretul imobilului. Din acest motiv, trebuie sa va asigurati ca pretul cerut de vanzator va fi la acelasi nivel sau mai mic decat valoarea stabilita de evaluator.

Banca va evalua si gradul de risc al clientului, respectarea regulilor de participare la programul “Prima Casa” si istoricul sau. Daca totul este conform cerintelor sale, banca va trimite dosarul mai departe, la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Incheierea contractului pentru imprumut si achizitie

In urma unei analize, FNGCIMM va determina daca imprumutul poate fi acordat. Dosarul ar putea face mai multe drumuri intre banca si FNGCIMM, inainte de aprobare, deci va puteti astepta sa dureze ceva mai mult timp. De asemenea, ati putea fi nevoit sa oferiti informatii si acte suplimentare.

Daca dosarul este aprobat, FNGCIMM emite decizia de garantare catre banca, urmand semnarea contractului de credit si a celui de vanzare-cumparare a imobilului.

 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe