Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
18 feb. 2010

Oprescu: Crearea Zonei Metropolitane Bucuresti e binevenita, dar fara guvernator

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, la Parlament, ca eventuala infiintare a postului de guvernator al Zonei Metropolitane Bucuresti cu atributii superioare primarului incalca principiul electivitatii functiei conducatorului administratiei publice.

Sorin Oprescu a declarat, la sesiunea de deschidere a reuniunii Comisiei pentru mediu, agricultura, probleme locale si regionale a Delegatiei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, ca ideea „crearii Zonei Metropolitane Bucuresti este binevenita”, precizeaza Mediafax.

„E o idee ce aduce un concept nou si salutar privitor la organizarea si functionarea administrativa a Capitalei. Principiul care sta la baza conceptului de metropolitanism este acela de a crea o noua forma de guvernare la nivel local in scopul de a valorifica maxim resursele de pe teritoriul zonei metropolitane, de a dezvolta in mod echilibrat unitatile administrativ-teritoriale componente si de a reforma procesul de guvernare locala in sine”, a sustinut Sorin Oprescu.
Pe de alta parte, Oprescu a subliniat ca nu ar fi de dorit existenta „unor principii straine” de legea admnistratiei publice prin infiintarea unor institutii noi, precizand ca infiintarea postului de „guvernator al Zonei Metropolitane Bucuresti cu atributii superioare primarului incalca principiul autonomiei locale”.
„Ar fi de nedorit existenta intr-o viitoare reglementare a zonei metropolitane a unor principii straine de spiritul si litera legii administratiei publice locale si chiar a Constitutiei, prin infiintarea unor institutii ale caror atributii incalca principiul autonomiei publice locale. Un exemplu ar putea fi infiintarea postului de guvernator al Zonei Metropolitane, prin decizia primului-ministru , cu atributii net superioare celor ale primarului general.
Se incalca in acest mod principiul electivitatii functiei de conducator al administratiei publice a Municipiului Bucuresti”, a afirmat Sorin Oprescu.
El a mentionat ca un alt exemplu de nedorit ar fi „prevederea unui buget propriu al Zonei Metropolitane Bucuresti, compus din virarea cotei de cel putin 1% din veniturile proprii ale unitatilor sau subdiviziunilor administrativ-teritoriale ori mentinerea unui asa-numit domeniu privat al Zonei Metropolitane”.
„Asadar, consider ca este absolut binevenita infiintarea unei Zone Metropolitane Bucuresti, ca o asociatie de dezvoltare comunitara pe baza de parteneriat, menita sa creeze premisele dezvoltarii serviciilor publice de interese metropolitane si de atragere a fondurilor pentru finantarea utilitatilor publice si a infrastructurii, model ce a fost ales de zonele metropolitane Constanta, Cluj, Iasi, Oradea sau Arad”, a conchis Sorin Oprescu.
Un proiect de lege al PDL privind infiintarea Zonei Metropolitane Bucuresti, care prevedea si functia de guvernator al acesteia, ca reprezentant al Guvernului, a fost depus la Parlament in aprilie 2009, insa a fost retras de catre initiatori dupa aproximativ doua saptamani.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe